Η ειλικρίνεια είναι δώρο θείο και χάρισμα μοναδικό. Ζητάμε πάντα την αλήθεια και τα ψέματα μας απογοητεύουν ιδιαίτερα. Το να είσαι ειλικρινής προϋποθέτει πολλές φορές να λες σκληρές αλήθειες πρώτα στον ίδιο σου τον εαυτό πριν βγουν απ’ το στόμα σου και τις ακούσουν τρίτοι.

Ο άνθρωπος εκ φύσεως προτιμάει τους κόλακες, εκείνους που δεν κρίνουν και κρατάνε τα αρνητικά σχόλια για τον εαυτό τους. Ίσως να του αρέσει περισσότερο κάποιες φορές να μένει αιθεροβάμων και να ζει με ψευδαισθήσεις απ’ το να αντικρίσει την αλήθεια. Τι γίνεται όμως όταν στη ζωή σου υπάρχουν κάποιοι που έχουν το σθένος αντί να σε παραμυθιάζουν και να ξεστομίζουν αυτό που θέλεις ν’ ακούσεις, να σου μιλάνε με απτά γεγονότα, να σου λένε ό,τι πραγματικά πιστεύουν κι η κριτική που ασκούν κάθε άλλο παρά αρεστή να είναι σε σένα; Θα ήταν κατανοητό να αποστρέφεσαι αυτούς τους ανθρώπους, μιας και δεν σου κάνουν διαρκώς κοπλιμέντα, όμως μην αποκλείεις και το ενδεχόμενο να ερωτευτείς έναν τέτοιο άνθρωπο.

Και φυσικά με αυτή την διαπίστωση μπορείς να απορείς, όμως, σκέψου ότι αυτή τη στιγμή κυνηγάς έναν άνθρωπο που είναι αφοπλιστικά ειλικρινής. Για την ακρίβεια έχει αυτοσαρκαστικό χιούμορ και διάθεση να μην κρατήσει τίποτα για τον εαυτό του, να μοιραστεί μαζί σου τις απόψεις του για κάθε θέμα. Αυτό που σε ελκύει περισσότερο είναι ότι δεν υποκρίνεται κάτι άλλο από αυτό που βλέπεις ατόφιο μπροστά σου. Έχει πηγαίο ταλέντο και αυθορμητισμό, λέει όσα πιστεύει και απαντά σε οποιοδήποτε θέμα. Σε ένα άτομο ειλικρινές δεν αρέσει να τραβάει την προσοχή, αλλά ξέρεις πως δεν πρόκειται να σωπάσει και όταν κάτι τον ενοχλεί.

Οι παλιμπαιδισμοί δεν είναι του χαρακτήρα το, θα παραμείνει σιωπηλός μέχρι να αποφασίσει να μιλήσει αφού πρωτίστως κρίνει ότι μπορεί να κάνει ουσιώδη κι εποικοδομητικό διάλογο με το άτομο που έχει απέναντί του. Όταν λοιπόν κάνει την πρώτη κίνηση και πάρει μέρος στην κουβέντα δε θα απαντήσει μονολεκτικά, αλλά με επιχειρήματα και θα ‘ναι πάντα ετοιμόλογος χωρίς να ενδιαφερθεί αν τα λόγια του θα δυσαρεστήσουν τους γύρω του. Εξάλλου γνωρίζει ότι συνήθως θεωρείται το μαύρο πρόβατο, καθώς δεν έχει μάθει να κολακεύει, αλλά προτιμάει τις αλήθειες του και τις όποιες επιπτώσεις αυτές μπορεί να έχουν.

Να επιλέγεις τους ανθρώπους που έχεις γύρω σου κι ας είναι λίγοι και καλοί, φτάνει να ξέρεις ότι μπορείς να τους εμπιστευτείς. Κι αν εσύ πιστεύεις ότι ο ειλικρινής θα πέσει αμαχητί στην αγκαλιά σου πλανάσαι πλάνιν οικτρά. Θα πρέπει να τον κυνηγήσεις για να κερδίσεις τον αυθόρμητο και γεμάτο αλήθειες χαρακτήρα του και σε καμία περίπτωση να μην τον θεωρήσεις δεδομένα.

Έχει μάθει να τα παίζει όλα για όλα, ξέρει να χάνει κι η αίσθηση του φόβου και της ανασφάλειας δεν τον τρομάζουν. Εξάλλου, καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι είναι ο ορισμός της τελειότητας και δεν κάνει λάθη. Κάνει όμως η βασική διαφορά με τους ανειλικρινείς είναι ότι τα παραδέχεται, και σε τρίτους και πρώτα στον ίδιο του τον εαυτό, κι έτσι πιο εύκολα μαθαίνει απ’ αυτά τα λάθη και αυτοβελτιώνεται. Μαθαίνει να αγαπάει τον εαυτό του και να δίνει αγάπη.

Όταν ερωτευτεί διεκδικεί αργά, σταθερά, με πείσμα, υπομονή και τσαγανό. Θέλει να κάνει την επανάστασή του και να ανατρέψει τα πράγματα χωρίς να φοβάται τις συνέπειες. Αγαπά με όλη του τη δύναμη και αν ποτέ βρεθείς μ’ ένα τέτοιο άνθρωπο να θεωρήσεις τον εαυτό σου τυχερό που κατάφερε να γνωρίσει ένα τέτοιο παιδί· ιδιόρρυθμο για τον κόσμο κι αληθινό για σένα.

Συντάκτης: Ελένη Φλισκουνάκη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.