Η επαφή είναι μία από τις βιολογικές ανάγκες όλων μας και μία όμορφη μίξη συναισθημάτων και σωμάτων. Άλλοι επιλέγουν μια βραδιά γεμάτη πάθος, άλλοι μία σχέση για να νιώσουν έντονα την επαφή κι ατομικά με το ταίρι τους ή και μερικοί κάνουν ένα τρελό- ριψοκίνδυνο πισωγύρισμα στα παλιά τους λημέρια, που δεν είναι άλλο από τη φωλιά των πρώην.

Οι πρώην ανήκουν στο παρελθόν, πολλοί θα σκεφτούν. Δε γίνεται να παρευρεθούν στο κοντινό μας παρόν, λες και τους ανήκει όπως πριν, να έχουν εξίσου κι όσα είχαν. Η επιλογή να πρώην ταίρι ως νυν εραστή σου δεν είναι τόσο κακή ιδέα. Αν η σχέση σας είχε τελειώσει χωρίς εντάσεις και παράπλευρες απώλειες, αλλά ομαλά και με συναινετική απόφαση των δυο, δεν τίθεται θέμα.

Αν σκεφτείς τα θετικά, είναι ένας άνθρωπος που έχετε περάσει αρκετές όμορφες στιγμές μαζί, σε ξέρει απ’ έξω και ανακατωτά, γνωρίζει τα κουμπιά σου, όπως κι εσύ. Έχετε μία οικειότητα μεταξύ σας, συνεννοείστε χωρίς να υπάρχουν ανούσιες εντάσεις. Είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να μην είστε πλέον σε σχέση, αλλά στο ερωτικό κομμάτι υπάρχει χημεία χωρίς κάτι παραπάνω να περιπλέκει τα θέλω σας. Αν θεωρείτε ο ένας τον άλλον έναν καλό εραστή, χωρίς να υπολογίζετε τη ταμπέλα -πρώην-, το ερωτικό κομμάτι σας καλύπτει δίχως συναισθηματισμούς, τότε ας το δοκιμάσετε ανενόχλητα.

Υπάρχει σαφώς και εύλογο ερώτημα «Γιατί να μην επιλέξω να δοκιμάσω μία νέα γνωριμία με κάποιον άγνωστο;». Ακριβώς γι’ αυτό, επειδή είναι άγνωστος. Δε γνωρίζεστε και η όλη κατάσταση της επαφής και της επικοινωνίας πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή. Μία διαδικασία που στη φάση σου ίσως δε σε εξιτάρει, παρ’ όλο που είναι κάτι καινούργιο. Το παλιό ταίρι γνωρίζει ήδη όλα όσα σου αρέσουν, σε τρελάνουν και σαφώς μπορούν να σε φτάσουν στην πλήρη απόλαυση. Η χημεία σας υπάρχει ακόμη κάτω από τα σεντόνια και αυτό σου αρκεί.

Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν να μην έχεις συναισθήματα για να κάνεις το πισωγύρισμα σου. Να έχεις κατά νου ότι είναι μόνο αυτό που σας ενώνει, και τίποτα παραπάνω. Διότι, αν επιδιώκεις το κάτι παραπάνω μονόπλευρα, ίσως πληγωθείς ξανά από μία τετελεσμένη κατάσταση, ή να πληγώσεις αντίστοιχα αν δώσεις λάθος εντύπωση. Δεν το διαλέγεις, αλλά είναι στο χέρι σου να το σταματήσεις. Αν τα συναισθήματα τρεμοπαίζουν μέσα σου, σου ξυπνούν αγγίγματα και στιγμές που τα μάτια σου έλαμπαν από τη μαγεία του έρωτα, πριν μαυρίσουν όλα απότομα, πάτα προσωρινά το off για να ακούσεις μια συμβουλή.

Το πισωγύρισμα με αυτόν τον χαρακτήρα είναι ένα ρίσκο. Για να πράξεις κατ’ αυτόν τον τρόπο σημαίνει ότι ο έρωτας σας τελείωσε και είναι πολύ συγκεκριμένοι οι λόγοι που έρχεστε κοντά ξανά. Όμως, περνούσατε καλά, νοιάζεστε ακόμη αμφότεροι και φυσικά, αγαπιέστε. Η ερωτική σας ζωή είχε την ένταση που ίσως σε άλλες αγκαλιές, σε άλλα κρεβάτια να μη βρήκατε ή και να μη βρείτε. Δεν είναι αναγκαίο κακό να έχετε μία άσχημη σχέση με πρώην σας.

Μην υπολογίζετε τις κριτικές των γύρω σας. Αρκετοί θα τσινήσουν και θα γελάσουν διότι ίσως δε το περίμεναν, δεν το θεώρησαν καλή ιδέα ή ίσως το ζηλεύουν. Αλλά, εν τέλει δε χρειάζεται και να ξέρουν. Κανείς δε δίνει λογαριασμό σε κανέναν για το τι κάνει κάτω-πάνω από τα λευκά σεντόνια του ή επρόκειτο να. Και για όσους γελάσουν πονηρά και ξεφωνίσουν το γνωστό «δεν αποζητάς το ξαναζεσταμένο φαγητό», να σκεφτούν ότι αν οι ανθρώπινες σχέσεις δεν ήταν τόσο δύσκολες, δε θα επέστρεφαν στο καλο-μαγειρεμένο- γνώριμο σε γεύση- γεύμα που τους έδινε ζωντάνια. Δε θα είναι πάντοτε ζεστό, αλλά ίσως η γεύση του να μην αλλοιωθεί και ποτέ.

Και για να σε βγάλω από τη δύσκολη θέση, μην το πολυσκεφτείς, διότι αν το αναλύσεις ίσως χάσεις την τόλμη να το δοκιμάσεις. Και πού ξέρεις, ίσως τελικά η φλόγα μεταξύ σας αναζωπυρωθεί. Ίσως ένα καλό παιχνίδι μεταξύ σας, να σάς υπενθυμίσει ότι όταν τα σώματα ενώνονται, οι ψυχές παίρνουν πάλι ζωή. Και ας μην περιορίσετε την περιπέτεια σας στο «μία και τελευταία φορά», διότι ποτέ δε θα ξέρεις πότε και ποια θα είναι.

Συντάκτης: Γεωργία Δημητρακάκου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου