Η επαφή με τους ανθρώπους ήταν ανέκαθεν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωή μας. Δεν αναφέρομαι στη φιλική αλλά στην ερωτική περιπέτεια των δύο φύλων. Τα περισσότερα άτομα φλερτάρουν και πειραματίζονται ήδη από νεαρή ηλικία.Ένα όμορφο ειδύλλιο από αθώες ψυχές που ξεκλείδωσαν την πόρτα της καρδιάς τους για να ζήσουν την περιπέτεια.

Πολλοί αναρωτιούνται πώς και γιατί δύο άτομα επιλέγουν μία σχέση και όχι την ελευθερία του εαυτού τους. Μια σχέση πολλές φορές έχει υποχρεώσεις, άγχη, τσακωμούς, γκρίνιες, φόβους, πίεση και καταλήγει σε ένα τέλος.Όχι, απαραίτητα όμως. Μπορεί αυτή η προοπτική να επικρατεί σε πολλές σχέσεις, αλλά δεν είναι πανάκεια. Αρκετοί νέοι νομίζουν ότι μία σχέση είναι το εμπόδιό τους. Ίσως και γι’ αυτό να επιλέγουν κάποιες φορές τις περιστασιακές σχέσεις των μη δεσμεύσεων αντί των μακροχρόνιων.

Μια μακροχρόνια σχέση δε γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη ο φόβος και ο τρόμος των ερωτευμένων. Ξεκινάει από δύο όμορφα πλάσματα που συναντήθηκαν σε ανύποπτο χρόνο και ενδεχομένως τυχαία. Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να διαλέξεις από πριν το άτομο που θα ερωτευτείς. Αρχίζει μια περιπλάνηση στα μονοπάτια της γνωριμίας σας, που μπορεί να σας δέσει με τα σχοινιά του έρωτα.

Όντας σε νεαρή ηλικία που το μυαλό βράζει κι διψά για τη γεύση του αγνώστου, ορμάς με τα χίλια, χωρίς δεύτερη σκέψη. Γεύεσαι την πρώτη γουλιά του έρωτα και θέλεις κι άλλο. Ένας κύκλος, δύο σημεία και ένα κοινός συντελεστής. Μία σχέση που δε σε νοιάζει τι θα πει ο καθένας, επειδή θέλεις να τη ζήσεις όσο μπορείς στο έπακρο με τα μάτια που έχεις πλάι σου.

Όσο ο καιρός περνάει, τόσο πιο κοντά έρχεσαι με τον άλλον. Μία ασφάλεια και πολλά συναισθήματα σε έκαναν να κλειδώσεις πάνω του. Μία σιγουριά που κανείς μέχρι τώρα, πέραν από την οικογένεια σου, δεν σου έδωσε. Μία φλόγα που σε κρατάει ζωντανή χέρι με χέρι με τον έρωτά σου. Και τότε η σχέση γίνεται πιο δυνατή και εσύ πιο σίγουρος ότι όλο αυτό θα λειτουργήσει, ακόμη κι αν χρειαστεί να κάνεις τα πάντα. Μέρα με τη μέρα χτίζεις στιγμές χαράς, αγάπης, τρέλας και τα όνειρα πάνε και έρχονται. Δεν θα αφήσεις κανένα να σου χαλάσει το όνειρο.

Μπορεί μία σχέση να σου δώσει,όμως, όλα όσα φανταζόσουν ότι θα πάρεις, αλλά αν σταθεί το εμπόδιο της ελευθερίας σου; Αν τα φτερά σου κοπούν από ένα λάθος της στιγμής που εσύ επέλεξες; Το βασικό ερώτημα αρκετών -ίσως και πρόβλημα- είναι αν μια μακροχρόνια σχέση μπορεί να σου στερήσει πολλά περισσότερα απ΄όσα φαντάζεσαι. Ας διευκρινήσουμε το εξής -κανείς δεν μπορεί να σου στερήσει κάτι παρά μόνο ο εαυτός σου.

Σε μία σχέση μαθαίνεις πώς να συμπεριφέρεσαι όταν είσαι με κάποιον άλλον. Βέβαια, σε νεαρή ηλικία που ακόμα βρίσκεσαι σε στάδιο ωρίμανσης, περνάς φάσεις που εφόσον όλα αλλάζουν γύρω σου, αλλάζεις κι εσύ και συνεπώς και ο τρόπος που βλέπεις τη σχέση σου. Όμως, η ωριμότητα δεν αλλοιώνει τα συναισθήματα.Έχεις ωριμάσει ήδη από καταστάσεις που η σχέση σου έδωσε το πλεονέκτημα να γνωρίσεις. Έχεις μάθει να δέχεσαι τον άνθρωπό σου, να αντιμετωπίζεις έναν καβγά βρίσκοντας την αιτία, να μοιράζεσαι την αγάπη, τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και να ξεπερνάτε τα εμπόδια μαζί. Στο επόμενο βήμα μιας σοβαρής σχέσης ενδέχεται να είναι η δέσμευση ανταλλάσσοντας όρκους αιώνιας αγάπης.

Σε νεαρή ηλικία το σημαντικό είναι ότι θα έχεις ζήσει στιγμές και αποκτήσει πολύ περισσότερες εμπειρίες σε μια σχέση από τους συνομηλίκους σου . Θα σε έχει ωριμάσει η ασφάλεια του συντρόφου σου, θα νιώθεις υπεύθυνος για τις πράξεις σου, θα ξέρεις πότε σε συμφέρει να υποχωρήσεις και να συμβιβαστείς για να μην πληγώσεις και πότε πρέπει να απαιτήσεις περισσότερα. Όμως, ξέρεις πως ο έρωτας δεν είναι πούπουλα και αρώματα, αλλά συναισθήματα και πράξεις πολλαπλής ευθύνης.

Αλλά, πόσο λεπτή είναι η γραμμή που διαχωρίζει τον έρωτα απ’ τη στέρηση ελευθερίας; Αν έχεις παγιδευτεί σε ένα φαύλο κύκλο, αν η ελευθερία δεν υπάρχει στο πλαίσιο της σχέσης σου και ένα καμπανάκι σου υπενθυμίζει ότι κάνεις λάθος, τότε αυτό ξεπερνά τον έρωτα και τον καθιστά σε εμπόδιο, παγιδευμένος σε μία μη ηθελημένη συνήθεια που είναι μάτι οφθαλμού ότι μοχθείς. Φαίνεται πότε η ευτυχία σε ξυπνά καθημερινά με ένα χαμόγελο στα μάτια, αλλά και πότε έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι.

Χωρίς να θέλω να απογοητευτείς, μία σχέση στέκεται στο δούναι και λαβείν. Αν το ένα υπερισχύει του ενός, τότε κάποιος νιώθει ή δίνει λιγότερα. Η ισορροπία σε πάει προς το φως, όχι το πλεόνασμα. Αν η σχέση έχει χάσει την ουσία, η ελευθερία έχει πάει περίπατο και εσύ βουλιάζεις στο κενό, σώσε τον εαυτό σου. Μήπως νιώθεις ότι δεν έχεις να πάρεις σχεδόν τίποτα από μια σχέση που κατέληξε παρά μόνο συνήθεια ή δέσμευσή σου σου; Μία μακροχρόνια σχέση που τα έχει ζήσει όλα και οδηγεί σε αδιέξοδο, δε θα σου βγει σε καλό. Αν όλα δείχνουν το κόκκινο σηματοδότηση του “Exit”, φύγε!

Συντάκτης: Γεωργία Δημητρακάκου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.