Ο χρόνος περνάει γρήγορα. Οι σκέψεις σου γίνονται πράξεις εκτελεσμένες, δίχως να έχεις το περιθώριο για διαπραγματεύσεις και οι ευκαιρίες μηδενίζονται στο λεπτό. Όσα ήθελες να εκφράσεις, αλλά πρώτα να σκεφτείς, έχουν ήδη χαθεί ή έγιναν ευκαιρίες στα λάθος χέρια. Τι πάει λάθος· εσύ με τις δεύτερες σκέψεις ή ο χρόνος που δεν υπολογίζει τίποτα, παρά μόνο τρέχει;

Είχες την ευκαιρία να γνωριστείς με συνάδελφο στη δουλειά μέσα από έναν καφέ στο διάλειμμά σου ή να κεράσεις ένα ποτό μετά το σχόλασμα, αλλά εκείνη η φωνούλα στο μυαλό σου σε σταματούσε. «Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή!» είπες και την ευκαιρία άρπαξε ένα τρίτο πρόσωπο. Κι όταν πια έχεις χάσει μια στροφή από τον δρόμο που ξέρεις πού θα οδηγήσει, ο χρόνος να επανορθώσεις ίσως να μην αρκεί. Κι όσο το σκέφτεσαι θα αναλώνεσαι για το τίποτα που θα μπορούσε να ήταν κάτι.

Αναρωτιέσαι τι κάνεις λάθος και χάνεις ευκαιρίες. Τι σε κρατάει πίσω, ενώ είσαι έτοιμος να βάλεις πρώτη και να πατήσεις γκάζι. Ο φόβος έρχεται με το «καλησπέρα σας» και σου κόβει τη φόρα. Παίρνει αγκαζέ τις ανασφάλειές σου και κάθονται άνετα στην πρώτη θέση του μυαλού σου. Μην το επιτρέπεις αυτό. Είναι οι απρόσκλητοι επισκέπτες που ήρθαν να προκαλέσουν το χάος, να σε αναστατώσουν και να φύγουν ικανοποιημένοι. Σαν μακρινούς συγγενείς, ένα πράγμα, που σου ζαλίζουν το μυαλό με διάφορες ασυναρτησίες για τη ζωή και το μέλλον σου ενώ σε βλέπουν μια φορά τον χρόνο.

Ας μην υποκύπτεις σε αυτά τα τεχνάσματα του μυαλού, γιατί οι ευκαιρίες θα χάνονται μέσα από τα χέρια σου και ο χρόνος δε θα είναι ο καλύτερός σου φίλος που θα σε σκουντήξει για να τα μπαλώσεις. Κανείς δε θα σε περιμένει να κάνεις την πρώτη κίνηση για εκείνο το ραντεβού, για εκείνη την πρωτότυπη ιδέα στη δουλεία, ακόμη και για την ατομική σου φροντίδα. Πέτα μακριά σου τις άσχημες σκέψεις, είναι απλώς κατασκευάσματα είτε του μυαλού είτε της ρουτίνας σου και κάνε την πρώτη κίνηση που τόσο θέλεις. Φλέρταρε χωρίς να ντρέπεσαι για τις συνέπειες, πάρε το θάρρος να συναγωνιστείς κάποιον που θαυμάζεις στον χώρο εργασίας ή και να προτείνεις μια εντυπωσιακή παρουσίαση που φοβάσαι ότι δε θα επαινεθείς γι’ αυτή.

Σταμάτα να βάζεις εμπόδια στα ίδια σου τα θέλω και σκέψου έξυπνα. Αν εσύ δεν το κάνεις, δε θα ασχοληθεί κανείς άλλος να το σκεφτεί για σένα. Δε θα σε πάρουν από το χέρι ένα πρωινό για να σου δώσουν έτοιμη δουλεία, όμορφη σχέση και πολλούς φίλους. Μόνος σου αναλαμβάνεις να οργανώσεις τη ζωή σου.

Ο χρόνος είναι ο κριτής που στέκεται σε μια γωνία και επιθεωρεί κάθε λάθος κίνηση. Λίγο να αφεθείς στα χέρια του, θα σε πετάξει σαν μπαλάκι στον τοίχο. Δε θα σου χαρίσει την ευκαιρία που σου έδωσε κάποτε ατόφια. Θα σε σβήσει από τη λίστα του και θα προχωρήσει στον επόμενο παίχτη. Είχες την ευκαιρία να αποδείξεις στον εαυτό σου ότι εσύ ήσουν ο κατάλληλος, το άτομο με το θάρρος και το θράσος να υπερασπιστεί τα ιδανικά του.

Αναθεώρησε κι άλλαξε στάση. Εσύ διαλέγεις -και μόνο- τον τρόπο να αξιοποιήσεις τον χρόνο σου και τους ανθρώπους γύρω σου. Ο χρόνος απλώς σου αφήνει το περιθώριο να εκμεταλλευθείς τις καταστάσεις που σου παρουσιάζονται. Δε θα είναι όλες για καλό, όμως ίσως να γίνουν τα καλύτερά σου μαθήματα στα δύσκολα που θα γίνουν τα πατήματά σου. Τα πατήματα εκείνα που θα γίνουν με τη σειρά τους σταθερές βάσεις για σένα- τουλάχιστον να ξέρεις ότι πάνω τους δεν κινδυνεύεις.

Συντάκτης: Γεωργία Δημητρακάκου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου