Καμιά φορά είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τα όρια μεταξύ των συναισθημάτων, να αντιληφθεί τη λεπτή γραμμή και να πράξει αναλόγως. Το να είσαι ευγενικός με ένα πρόσωπο που ‘χεις γνωρίσει μπορεί να είναι ένας τρόπος να φλερτάρεις με μεγαλύτερη επιτυχία, αλλά μπορεί να παρεξηγηθεί κιόλας.

Η ευγένεια αρκετές φορές περνάει λανθασμένα μηνύματα. Μπορεί απλώς να θες να εκφράσεις ευγνωμοσύνη προς κάποιον/α που σε ‘χει βοηθήσει και μια «συγγνώμη», ένα «ευχαριστώ», ένα χαμόγελο να είναι καθαρά φιλικά. Το να είσαι ευγενικός δε σημαίνει ότι φλερτάρεις ντε και καλά, ότι υπάρχει κάποιος απώτερος σκοπός. Αν θέλεις να προσεγγίσεις κάποιον ερωτικά, καλύτερα να είσαι ξεκάθαρος. Εξάλλου το βλέμμα το φωνάζει και πρέπει να συνοδεύεται και από κινήσεις που θα κάνουν τις λέξεις να ‘ναι περιττές. Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις κάτι παραπάνω, πρέπει να βρεις άλλους τρόπους να το δείξεις, γιατί όταν είμαστε απλώς ευγενικοί, καμιά φορά παρερμηνεύεται.

Τα όρια μεταξύ φλερτ και ευγένειας δεν είναι πάντοτε ορατά. Χρειάζεται να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά για να τα διακρίνουμε. Δε θα ανοιχτούν το ίδιο εύκολα όλοι όσοι θα βρεθούν στον δρόμο σου. Μπορεί άλλοι να είναι θαρραλέοι και να καταφέρνουν να εκφράσουν όσα νιώθουν, άλλοι πιο κλειστοί και μυστηριώδεις χωρίς να αποκαλύπτουν απευθείας όλα τους τα χαρτιά. Ένα σημάδι που δείχνει πως η ευγένεια σημαίνει πως το πρόσωπο θέλει κάτι παραπάνω είναι να σου κάνει κομπλιμέντα ή να σε κοιτάζει περισσότερο από τα επιτρεπτά -ευγενικά- δέκα δεύτερα και συνήθως με βλέμμα αρκετά πονηρό που πέρα από την προσοχή σου, ζητάει κι εσένα.

Μια ξαφνική προθυμία να προσφέρει βοήθεια, να σε εξυπηρετήσει με αρκετά παράξενη θέρμη, να σου δώσει περισσότερη σημασία μόνο και μόνο επειδή το ζήτησες ή επειδή ένιωσε πως το έχεις ανάγκη, μπορεί να είναι μεν ευγενικές κινήσεις, αλλά στην ουσία δείχνουν πως το άτομο απέναντί σου θέλει να σου τραβήξει την προσοχή, να σου δείξει ότι είναι διαθέσιμο όποτε χρειαστείς τη βοήθειά του.

Στο φλερτ ίσως το πρόσωπο να είναι αρκετά παρατηρητικό σε σημείο που να γνωρίζει πώς πίνεις τον καφέ σου, καθώς εργάζεστε στον ίδιο χώρο ή ακόμη και την αγαπημένη σου γεύση από τσάι. Εντοπίζει τις αλλαγές πάνω σου και εκφέρει γνώμη, καμιά φορά χωρίς να την έχεις ζητήσει. Κάνει ευγενικές χειρονομίες προσπαθώντας όμως παράλληλα να σε εντυπωσιάσει. Ακόμη και ένα άγγιγμα, ίσως να μην είναι τόσο τυχαίο ή μόνο φιλικό. Μπορεί να θέλει να περάσει το μήνυμα της προσέγγισης μέσω της σωματικής επαφής, να ενεργοποιήσει τη γλώσσα του σώματος προς όφελός του. Προσπαθεί να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του, να σου δείξει πως δεν το βλέπει καθαρά φιλικά.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές που ίσως κάποιος/α παρεξηγήσει. Ενδεχομένως, όλα τα παραπάνω να δείχνουν ότι κάποιος επιδιώκει να φλερτάρει αλλά μια ματιά από τον σερβιτόρο που είναι υποχρεωμένος να σου χαμογελάσει, δε σημαίνει ότι στην πέφτει κιόλας. Απλώς είναι μέρος της δουλειάς του να σε έχει κατά νου, να σε εξυπηρετήσει, να είναι κάπου κοντά μήπως και χρειαστείς να παραγγείλεις κάτι έξτρα. Επίσης κάποιος μπορεί να φέρεται ευγενικά στα πλαίσια μιας φιλίας ή μιας συνεργασίας στα επαγγελματικά. Δε σημαίνει απαραίτητα ότι σε θέλει, μπορεί απλώς να προσπαθεί να γνωρίσει καλύτερα τον/τη συνάδελφο.

Συνεπώς το να ερμηνεύεις συμπεριφορές είναι πολύπλοκη υπόθεση, πόσο μάλλον το να ξεχωρίσει κανείς την ευγένεια από το φλερτ. Δεν είναι δύσκολο όμως όταν οι προθέσεις γίνονται ξεκάθαρες εξαρχής. Μην παρερμηνεύσεις καταστάσεις, μην το πολυαναλύεις αν κάτι μέσα σου φωνάζει ότι πρόκειται για κάτι παραπάνω. Άσε το ένστικτο να σε οδηγήσει στη σωστή κατεύθυνση. Πρόσεχε όμως μην ξεγελάσεις τον εαυτό σου με τη σκέψη μιας ευγενικής στάσης που μόνο ευγενική δεν ήταν.

Συντάκτης: Γεωργία Δημητρακάκου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.