Τα παιδιά λαμβάνουν αγάπη και φροντίδα από τους γονείς τους, οι οποίοι προσπαθούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους πολύπλευρα. Αδιαμφισβήτητα η ανατροφή και οι βάσεις θα δοθούν από την οικογένεια, όμως λόγω φόρτου εργασίας των γονέων, δεν είναι απίθανο να χρειαστούν και τη βοήθεια ενός τρίτου προσώπου. Αν στο ευρύ περιβάλλον δεν υπάρχουν παππούδες και γιαγιάδες που μπορούν να βοηθήσουν, συνήθως αναλαμβάνει δράση ο/η babysitter.

Το να κάνει κανείς babysitting δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το να αφήσει ένας γονιός τη φροντίδα σε ένα ξένο πρόσωπο είναι από μόνο του μια πράξη ευθύνης. Αφήνεις το παιδί σου σε ένα άτομο που θα αναλάβει να το προσέχει αρκετές ώρες μέσα στην εβδομάδα και που με κάποιο τρόπο θα συμβάλει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Η επιλογή πρέπει να γίνει με προσοχή, διότι το παν είναι να υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γονιού και τρίτου προσώπου. Θέλει ψάξιμο για να βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο που θα αγαπάει αυτό που κάνει και τα παιδιά γενικότερα, που θα συμπεριφέρεται στο παιδί σου σαν να είναι δικό του.

Οι αρμοδιότητες του/της babysitter είναι να φροντίζει το παιδί ή τα παιδιά, να διασφαλίζει την καθαριότητά τους, ότι θα φάνε όταν πεινάσουν, ότι θα κοιμηθούν όταν νυστάξουν και να συμμετέχει στη διαδικασία του παιχνιδιού τις υπόλοιπες ώρες. Τα παιδιά λατρεύουν να δείχνουν τα παιχνίδια τους σε άλλο άτομο, πόσο μάλλον σε πρόσωπα που εμπιστεύονται. Χρειάζεται να δημιουργηθεί σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης ανάμεσα στο παιδί και στο πρόσωπο που αναλαμβάνει τη φροντίδα του την ώρα που δεν μπορούν οι γονείς. Η σχέση του ατόμου αυτού με τους γονείς χρειάζεται να είναι άμεση, όπως και η επικοινωνία τους. Δεν πρέπει το άτομο που κάνει babysitting να δρα αυθόρμητα χωρίς να ζητά την άδεια ή έστω να ενημερώνει τους γονείς για το τι σκοπεύει να κάνει με το παιδί τους. Αν για παράδειγμα το παιδί ζητά επίμονα να πάει στην παιδική χαρά να κάνει κούνια και να παίξει με τα υπόλοιπα παιδιά, ο/η babysitter οφείλει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά ή μέσω μηνυμάτων με τον έναν από τους γονείς και να ζητήσει την άδειά του.

Το άτομο που κάνει babysitting δεν έχει δικαίωμα να λειτουργεί αυτοβούλως και να μαλώνει, να εκφοβίζει ή να συμπεριφέρεται άσχημα στο παιδί εν αγνοία των γονέων. Γενικότερα δε χωράνε πρωτοβουλίες κα οι γονείς δε γίνεται να έχουν μαύρα μεσάνυχτα για το τι συμβαίνει όταν λείπουν απ’ το σπίτι. Το παιδί είναι ευθύνη και αν το άτομο που το φροντίζει συμπεριφέρεται κατά τη δική του κρίση, σημαίνει πως δε λαμβάνει υπόψιν τη γνώμη των γονιών και τον τρόπο που θέλουν να μεγαλώσουν το παιδί τους. Δεν μπορεί ο/η babysitter να μεταφέρει στο παιδί διαφορετικά πρότυπα, βιώματα και αξίες απ’ αυτά που μεταφέρουν οι γονείς, γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο επιδρά άμεσα στην ανατροφή του και πολλές φορές χωρίς να του έχει ζητηθεί. Όσο κι αν νοιάζεται για το παιδί, θα πρέπει το άτομο που έχει αναλάβει τη φροντίδα του να θυμάται πως δεν είναι δικό του και πως οι γονείς έχουν τον πρώτο λόγο στο πώς θα μεγαλώσει, ακόμη κι αν δεν τον/την βρίσκουν σύμφωνο όλες οι απόψεις τους.

Θέλει προσοχή στην επιλογή του ατόμου στο οποίο θα αφήσεις τα ηνία όσο εσύ εργάζεσαι για να είσαι σίγουρος πως το παιδί σου περνάει καλά και δε θα του λείψει τίποτα. Μπορείς να ψάξεις μέσα από αγγελίες, μέσω γνωστών και φίλων. Όσο εσύ είσαι στη δουλειά, θες να ξέρεις ότι το παιδί έχει με ένα χαμόγελο μέχρι τα αφτιά και λαμβάνει αγάπη. Έτσι όταν γυρίσεις και το δεις χαρούμενο, θα φύγει με κάποιο τρόπο και η δική σου κούραση και θα ξέρεις ότι το άτομο που επέλεξες να προσέχει το παιδί σου κάνει έμμεσα καλό και σε σένα.

Συντάκτης: Γεωργία Δημητρακάκου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.