Η Μαίρη Σάμου μάς ταξιδεύει στη Νότια Ιταλία. Δες εδώ!

d11sa

O έρωτας και η πράξη έκφρασης αυτού παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία- συνύπαρξη ενός ζευγαριού. Το άτομο από τη φύση του έχει την τάση να δέχεται ερεθίσματα, αλλά και να ανταποδίδει αντίστοιχα. Το να υπάρχει ικανοποίηση στον ερωτικό τομέα, βάσει αρκετών μελετών, συμβάλλει ευεργετικά στην ψυχική και σωματική λειτουργία του. Τι είναι όμως αυτό το οποίο μπορεί να παγώσει την επαφή με το ταίρι σου και να σας στερήσει την πολυπόθητη απόλαυση;

Αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να δώσεις όσα περιμένει ο σύντροφός σου, αν δυσκολεύεσαι να αφεθείς, δε σημαίνει πως κάτι δεν πάει καλά με σένα. Ίσως να είσαι πεσμένος ψυχολογικά, ίσως να περνάς μια φάση που το μυαλό σου κατακλύζεται από άγχος και στρες κι ως απόρροια αυτού είναι αδύνατον να ενδώσεις σε ερωτικό κάλεσμα και να το ευχαριστηθείς. Αυτό σε κάνει να νιώθεις ανασφαλής ίσως, για το πώς σε βλέπει ο σύντροφός σου αλλά, γεννά και λάθος μηνύματα, κυρίως  όταν η επικοινωνία σας έχει κάνει φτερά και αντ’ αυτής υπάρχει μια αμήχανη σιωπή που μεταφράζεται ως απόρριψη.

Αρχικά, αν η ερωτική επαφή- επικοινωνία με το σύντροφο σου, είτε είστε σε σχέση, είτε παντρεμένοι, είτε κάζουαλ χωρίς δεσμεύσεις, έχει χαθεί, να ξέρεις πως δεν είσαι ο μόνος που θα νιώθει ενοχές. Καταβάλλεται και το ταίρι σου από μία αίσθηση απαξίωσης για το ίδιο του το εγώ κι όχι γιατί δεν υπάρχει η επαφή, αλλά γιατί δεν έχεις επικοινωνήσει μαζί του το τι αισθάνεσαι, ακόμα κι αν δε σου είναι εύκολο να το ορίσεις. Νιώθεις χαμένος κι εσύ με τη σειρά σου, δεν μπορείς να εξηγήσεις ότι η επιθυμία σου είναι κλειδωμένη κι όσο το πιέζεις τόσο διπλοκλειδώνει. Η ντροπή φέρνει την ενοχή και όσο και να προσπαθείς να βρεις μία λύση δεν ξέρεις από πού να το πιάσεις.

Η επιθυμία να βρεθείς με τον άνθρωπο που κάποτε έβαζε φωτιά στα σεντόνια σου, στην προκειμένη έγινε αποφυγή κάθε επαφής και φέρνει αρκετά νεύρα. Μία απότομη συμπεριφορά, αρκετές  εντάσεις και ξεσπάσματα  με το παραμικρό. Η λύση ακόμη στον αέρα, να χάνεται στην καταχνιά. Είναι η στιγμή να δώσεις μεγάλη προσοχή. Μία σχέση για να κρατηθεί στο πέρασμα του χρόνου θέλει να είσαι ανοιχτός στο να υπάρξεις -όχι τέλειος-. Ίσως αυτό να είναι και το δύσκολο, γιατί ξοδέψαμε τόσο χρόνο στο χτίσιμο της τελειότητας και δεν επιτρέψαμε στον εαυτό μας να μην την ακολουθεί κάθε ώρα και στιγμή. Οπότε;

Οπότε ξεκίνα με ένα «δεν ξέρω τι μου συμβαίνει, μα θέλω να ξέρεις πως δεν έχω σταματήσει να αισθάνομαι πράγματα για σένα». Μείνε ειλικρινής, λιτός, μη δώσεις τελεσίγραφα, μεγάλες υποσχέσεις, μη βιαστείς να εξάγεις συμπέρασμα. Είναι οκ να πεις πως θέλεις λίγο χρόνο να ξαναβρείς το κέντρο σου, είναι οκ να πεις πως το ερωτικό καθαρά κομμάτι έχει χαθεί ως επικοινωνία με το σώμα σου και δεν ξέρεις γιατί. Δώσε στον άνθρωπό σου τη δυνατότητα να σε βοηθήσει να διώξεις από πάνω σου την ενοχή, μα και παράλληλα αλάφρυνέ τον κι εκείνον από τις σκέψεις που τόσο καιρό δουλεύει χωρίς αντίκρυσμα.

Το να ποθείς τον άλλον είναι ένα από τα ωραιότερα συναισθήματα. Το να αφεθείς για να νιώσεις τη στιγμή αυτή, που ίσως να ήθελες και καιρό, ονομάζεται ευτυχία, μα δεν είναι αυτοσκοπός κι είναι οκ να περνά διακυμάνσεις. Η ερωτική σου ζωή σε δένει με τον άνθρωπο που έχεις επιλέξει. Μάθε να επικοινωνείς με τον άνθρωπό σου, άνοιξέ του την καρδιά σου, ζήτα του αυτό που θέλεις χωρίς κανένα ίχνος ντροπής. Και θα το δεις, από τον αναστεναγμό της ανακούφισης, θα βρεθείτε σε άλλους, πολύ πιο ενδιαφέροντες.

Συντάκτης: Γεωργία Δημητρακάκου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου