pillow3087

Ο κατά τον φανταστικό κόσμο δημοσιογράφος Κλαρκ μεταμορφώνεται σε έναν καλογυμνασμένο και εμφανίσιμο, δυνατό και γρήγορο ήρωα, αφού φορέσει την μπλε–κόκκινη στολή του, τον γνωστό σε όλους Superman. Ο Σκοτεινός Ιππότης, Batman, αν και πολυεκατομμυριούχος μετά τη δολοφονία των γονιών του από έναν ληστή μπροστά στα μάτια του, αναλαμβάνει δράση ως τιμωρός των αδίστακτων κακοποιών αξιοποιώντας τη δύναμή του, την εκπαίδευσή του στις διάφορες πολεμικές τέχνες και τη δυνατότητα χρήσης πολλών gadget. Ο Άνθρωπος–Αράχνη, ο Spiderman, από ντροπαλός μαθητής και αργότερα φοιτητής και καθηγητής πανεπιστημίου, γεμάτος φόβους, άγχος και ανασφάλειες, φορώντας την ειδική του στολή μετά το τσίμπημα μίας γενετικά μεταλλαγμένης αράχνης, μετατρέπεται σε έναν ήρωα δυνατό και ικανό να αναρριχηθεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια, αφού δημιουργήσει ιστό αράχνης, με τη δυνατότητα να παγιδεύει τα θύματά του αγωνιζόμενος για το κοινό καλό.

Αυτοί είναι οι τρεις πιο γνωστοί σούπερ ήρωες στη μεγάλη λίστα πλέον με πολλούς φαινομενικά απλούς ανθρώπους που η εσωτερική τους επιθυμία να αντιμετωπίσουν το κακό και την αδικία που επικρατεί στον κόσμο, να επιβάλλουν την τάξη, ή ακόμη και να «απαντήσουν» σε όσους τους κατηγορούν και τους χλευάζουν όπου σταθούν κι όπου βρεθούν για τις αδυναμίες τους, την υποτονικότητα του χαρακτήρα τους και την ήσυχη παρουσία τους, είναι αξιοσημείωτη. Η λίστα με τους σούπερ ήρωες ατέλειωτη: Batman, Spiderman, Superman, Wonder woman, Captain America, Iron Man, Hulk, Black Widow, Green Arrow, Catwoman, Punisher, V for Vendetta, The Crow και άλλοι πολλοί. Καθένας τους έχει κάποια ιδιαίτερη δύναμη και είτε κάποιο σκοτεινό κίνητρο τον ώθησε να αναζητήσει εκδίκηση είτε υποκινήθηκε από την εσωτερική αναζήτηση για δικαιοσύνη. Ωστόσο δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι και κάθε άνθρωπος είναι σούπερ ήρωας της δικής του προσωπικής ιστορίας.

Η εικόνα του σούπερ-ήρωα μοιάζει σίγουρα ιδεατή για κάθε άνθρωπο και δικαιολογημένα όλοι κάποια στιγμή στη ζωή τους, ιδιαίτερα στις δύσκολες και πιο αδύναμες στιγμές, αναρωτήθηκαν γιατί δε γίνεται να γίνουν σούπερ ήρωες, ώστε να είναι ικανοί για όλα. Αρχικά δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι πρόκειται για μυθοπλασία και για έναν φανταστικό κόσμο όπου όλα είναι εφικτά. Πρέπει όμως να δει κάποιος την πραγματική ιστορία του σούπερ ήρωα και τι τον ώθησε ή ποιες ήταν οι αιτίες για αυτή την εξέλιξη στη φανταστική του ζωή. Οι περισσότεροι είτε κατέληξαν να είναι σούπερ ήρωες λόγω κάποιας γενετήσιας αλλαγής -στην πραγματική ζωή αυτό είναι πρακτικά αδύνατον-, είτε είχαν ως κίνητρο την εκδίκηση για κάτι άσχημο που τους προκάλεσε κάποιος «εχθρός». Ουσιαστικά πρόκειται για αδύναμους χαρακτήρες που πήραν τη σούπερ δύναμή τους από κάτι που κλόνισε τη ζωή και ύπαρξή τους ή των γύρω τους. Αδύναμοι και χαμηλών τόνων άνθρωποι βρίσκουν την εσωτερική δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο, να σώσουν αθώους ή υποψήφια θύματα, αλλά όλα αυτά συμβαίνουν μόνο όταν φορούν τις ειδικές τους στολές και μάσκες, οπότε και κρύβουν το αληθινό τους πρόσωπο.

Θα έλεγε κανείς πως μετατρέπονται σε κάτι άλλο και δεν είναι 100% ο εαυτός τους. Σίγουρα στο τέλος της μέρας, όταν η στολή καταλήγει στην ντουλάπα, γίνονται κι εκείνοι κοινοί θνητοί, αδύναμοι όπως πριν, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι για τους ίδιους. Κανείς ως τώρα δεν κατάφερε να δράσει χωρίς να φορά τη μάσκα και τη στολή του. Θα είχε νόημα να αναζητά κάθε άνθρωπος τη δύναμή του και να γίνει σούπερ ήρωας εάν και εφόσον γίνει κάποια ριζική αλλαγή στα αδύναμα στοιχεία του χαρακτήρα του, χωρίς να κρύβεται πίσω από μια φανταστική προσωπικότητα που αλλοιώνει την αυθεντικότητά του. Το ζήτημα είναι καθένας να είναι ο εαυτός του, να πορεύεται με τα γνωρίσματά του και να προσπαθεί να βρίσκει δύναμη μέσα από τις αδυναμίες του.

Σκεπτόμενος κάθε άνθρωπος εγωιστικά και προσπαθώντας να μην απαλλάσσεται από τις αδυναμίες του ή τις ιδιαιτερότητές του με το να κρύβεται πίσω από μία μάσκα, προσφέροντας τις ανύπαρκτες υπό φυσιολογικές συνθήκες δυνάμεις του για να σώσει την ανθρωπότητα, θα βρει τρόπο -ή τουλάχιστον θα έχει προσπαθήσει- να βελτιωθεί και να βελτιώσει με την αυθεντική του προσωπικότητα και συμπεριφορά τον κόσμο γύρω του προτάσσοντας τις αντιλήψεις του και τις πεποιθήσεις του. Μέσα από τη βελτίωση του «εγώ» προάγεται το συλλογικό καλό και συμφέρον κι έτσι όλοι θα έχουν γίνει σούπερ ήρωες όντας ο εαυτός τους. Την επόμενη φορά που θα χρειαστείς έναν σούπερ ήρωα κοίταξε στον καθρέφτη και αναζήτησε την κρυφή σου δύναμη!

Συντάκτης: Άννη Παναγιώτου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!