Έχοντας αντιληφθεί με ποιους τρόπους θα εκτιμήσουμε τις μικρότερες περιοχές για αναψυχή, βρισκόμαστε πλέον σε θέση που μπορούμε να αφεθούμε στη μαγεία τους. Περιοχές που δε μας ενθουσίασαν για τις υπερσύγχρονες δομές τους, αλλά για τα συναισθήματα που αισθανθήκαμε βιώνοντάς τις. Περιοχές που θα μας προσφέρουν ένα πολύ διασκεδαστικό ταξίδι, καθιστώντας μας ξεκούραστους κι αναζωογονημένους για την επιστροφή στον τόπο και την καθημερινότητά μας. Άραγε, μπορεί να γίνει και καλύτερο; Φυσικά και μπορεί!

Η Ξάνθη κι η Καβάλα θα μπορούσαν να περιγραφούν ως πόλεις με πολλά στοιχεία άστεως και σχεδόν ρυθμούς επαρχίας. Σαφώς, έχουν πολλές ομοιότητες με τις όμορές τους, αλλά σ’ αυτές υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα.

 

Ξάνθη, η πόλη με τα χίλια χρώματα

Η Ξάνθη, ή κατά πολλούς η «βασίλισσα» της Θράκης, είναι η πόλη απ’ την οποία όποιος πιει νερό πάντα θα ξαναγυρίζει. Όλα τα αντιθετικά ζεύγη που φαίνεται πως συνδυάζονται σ’ αυτήν δημιουργούν τελικά την άψογη κι αείμνηστη εικόνα που διαμορφώνεται μπροστά στα μάτια του κάθε επισκέπτη της. Όπου κι αν στραφεί το βλέμμα του, θα πέσει πάνω σ’ ένα διαφορετικό στοιχείο τέχνης και πολιτισμού. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η Ξάνθη υπήρξε η πατρίδα του Μάνου Χατζιδάκι.

Θα ακούσει κανείς να την αποκαλούν την πόλη των χιλίων χρωμάτων και των τεσσάρων εποχών. Τα χίλια χρώματά της συμβολίζουν την ύπαρξη λίμνης, βουνού, θάλασσας, πολλών πολιτισμών και θρησκειών. Αποτελεί το απόλυτο παράδειγμα συγκερασμού παλιού και νέου από κάθε άποψη και κάθε της πλευρά μάς το αποδεικνύει περίτρανα. Επίσης, αποτελεί εξαιρετική πρόταση για ένα ταξίδι σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, παρότι οι ζέστες δε διαρκούν για τόσο πολύ κι αντικαθίστανται από κρύο, βοριάδες και βροχές. Θα προσθέταμε ακόμη ότι είναι ένα θέρετρο για ζευγάρια, παρέες αλλά κι οικογένειες. Όλους μπορεί να τους ικανοποιήσει με διαφορετικό τρόπο.

 

 

Ο λόγος γίνεται, λοιπόν, για την πόλη με τα αμέτρητα λιθόστρωτα δρομάκια, τα πανέμορφα διατηρητέα κτίρια και τον πολίτικο αέρα. Το πρώτο αξιοθέατο που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον μας κι αποτελεί κι ορόσημό της είναι ο πανύψηλος Πύργος του Ρολογιού, με ύψος 20,5 μέτρα. Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία, απ’ όπου θα πάρει ο καθένας τον δρόμο του για οπουδήποτε. Η Παλιά Πόλη είναι το κόσμημα της Ξάνθης, όπως συνηθίζουν την αποκαλούν οι ντόπιοι. Αξίζει να περπατήσουμε σ’ αυτήν και να θαυμάσουμε την αρχιτεκτονική των κτιρίων και την ιστορικότητά της, ενώ παράλληλα θα μας ταξιδέψει σε εποχές που η ζωή κυλούσε αργά κι όμορφα. Θα πρέπει οπωσδήποτε να μπούμε στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο, το οποίο μόνο απ’ την όψη του μας καλεί μέσα. Η μπαρόκ διάθεση της Οικίας του Μάνου Χατζιδάκι θα ανεβάσει τη δική μας. Μη εξαιρετέο είναι και Το σπίτι της σκιάς, όπου τα σκουπίδια και μη επαναχρησιμοποιούμενα υλικά αποτελούν έργα τέχνης, αρκεί να φωτιστούν απ’ τη σωστή πλευρά. Τέλος, η Αγορά της Ξάνθης, απ’ όπου μπορούμε να αγοράσουμε μόνο τα καλύτερα, είναι ένα must!

Ο χρυσός θεσμός της πόλης είναι φυσικά το Καρναβάλι της, όταν θα έχει και την μεγαλύτερη εισροή επισκεπτών απ’ όλη τη χώρα και πολλές φορές το εξωτερικό. Οι συστάσεις είναι περιττές, καθώς αν δεν υπήρξαμε έστω μια φορά μέρος αυτού του ξέφρενου ξεφαντώματος, έχουμε ακούσει πάρα πολλά! Όλα αληθεύουν. Το θέμα είναι να καταλάβουμε ότι η Ξάνθη είναι πολλά περισσότερα απ’ αυτό. Για να εδραιωθεί αυτός ο λαογραφικής σημασίας θεσμός, συνέβαλαν σημαντικά οι πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι που υπάρχουν εκεί ενεργοί και το θερμό ενδιαφέρον των ανθρώπων που τους απαρτίζουν. Έτσι, διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις και φεστιβάλ καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αν η γαστρονομία είναι το καλύτερο κομμάτι για εμάς, στην Ξάνθη θα βρούμε τη χαρά μας! Διαθέτει εξαιρετικής ποιότητας κρέατα, ιδιαίτερης εκτροφής ψαρικά, μοναδικά κρασιά κι είναι ειλικρινά ο παράδεισος του γλυκού. Τα γλυκά της είναι η χρυσή τομή, συνδυάζοντας δυο γεωγραφικές κουζίνες και πολλές καινοτομίες που δε σταματούν ποτέ. Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2016, η Ξάνθη κέρδισε το βραβείο Γκίνες για τη μεγαλύτερη καριόκα στον κόσμο, η οποία ζύγιζε 383 κιλά!

Θα κάνει λάθος όποιος φύγει χωρίς να δοκιμάσει καβουρμά, κρασί Αβδήρων και το ιδιαίτερο ανατολίτικο γλυκό ταούκ κιοτσκού. Ως αναμνηστικά μας απ’ την Ξάνθη θα ήταν πρέποντα, ο παραδοσιακός τραχανάς, ντόπιας παραγωγής κρασί και γλυκά, όπως καριόκες, νουγκά και σαραγλί.

Fun fact: Το γλυκό νερό της λίμνης και το αλμυρό νερό της θάλασσας ανακατεύονται.

 

Καβάλα, το στολίδι της Βορείου Ελλάδος  

Η Καβάλα, είτε γράφεται με ένα είτε με δύο «λ», είναι η πόλη που σε κάνει να ερωτεύεσαι ακαριαία. Υπάρχει εύκολη πρόσβαση σ’ αυτήν κι από ξηράς κι από θάλασσας κι από αέρος. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά και μπορεί ο καθένας να δει όλες τις ομορφιές της από μακριά. Θα λέγαμε ότι μοιάζει με νησί, εφόσον τρεις απ’ τις πλευρές της βρέχονται από θάλασσα. Άλλωστε πρόκειται και για το βασικό λιμάνι της Ανατολικής Μακεδονίας. Διαθέτει πολύ ωραίες παραλίες, όπου πάρα πολύς κόσμος επιλέγει να περάσει τις θερινές του διακοπές. Η Τόσκα, η Νέα Πέραμος κι η Νέα Ηρακλείτσα είναι λίγες απ’ τις περιοχές τις Καβάλας που θεωρούνται αρκετά καλές για να έχει κάποιος το εξοχικό του σπίτι.

Κατά την άφιξή μας στην πόλη αυτή το πρώτο πράγμα που αντικρίζουμε είναι οι πανέμορφες καμάρες που υψώνονται σαν τείχη. Πρόκειται για το Παλιό Υδραγωγείο και μάλιστα, για ένα απ’ τα ωραιότερα απ’ όσα υπάρχουν. Η κατασκευή του τοποθετείται χρονολογικά ανάμεσα στον 14ο-16ο αιώνα, όπως και πολλά άλλα αξιοθέατα. Έχει διαπιστωθεί πως στα θεμέλια των κατασκευών προϋπήρχαν οι βυζαντινές δομές απ’ τον 14ο αιώνα και αναστηλώθηκαν τον 16ο αιώνα.

Εν συνεχεία, χρειάζεται να οργανώσουμε με ποια σειρά θα δούμε όλα τα όμορφα μέρη και τοπία της πόλης. Μια καλή αρχή θα ήταν η Χερσόνησος της Παναγίας, που θεωρείται το ωραιότερο σημείο της Καβάλας. Πιο συγκεκριμένα, ενδείκνυται ιδιαίτερα η Παλιά Πόλη, στην οποία μπορούμε να ξεναγηθούμε με τα πόδια, το αυτοκίνητο ή και το χαριτωμένο τρενάκι του Δήμου. Στα στενά αυτά δρομάκια θα κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο, παρατηρώντας τα παλιάς αρχιτεκτονικής σπίτια που διασώθηκαν και συντηρούνται. Θα συνεχίσουμε βλέποντας το Ιμαρέτ, το οποίο ήταν προσφορά του Μεχμέτ Αλή Πασά, καθώς η πόλη αυτή υπήρξε η πατρίδα του, και το Τζαμί Χαλίλ Μπέη, με την ιδιαίτερη ιστορία του. Μια ματιά και στις καπναποθήκες της που φημίζονται προτείνεται επίσης.

Το πιο εμβληματικό σημείο δεν είναι άλλο απ’ το Φρούριο, φυσικά, ή όπως συνήθισαν να το αποκαλούν Κάστρο. Το θεόρατο και κάποτε σχεδόν απόρθητο αυτό Φρούριο αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Καβάλας. Θα «γυμναστούμε» έως ότου φτάσουμε στην κορυφή του, αλλά θα ανταμειφθούμε πλήρως απ’ την πανέμορφη θέα όλης της πόλης. Στην ακρόπολη του Φρουρίου πραγματοποιούνται διάφορες συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Φιλίππων.

Το Φεστιβάλ Φιλίππων είναι ένα απ’ τα μεγαλύτερα πολιτιστικά δρώμενα στην Καβάλα και το δεύτερο μακροβιότερο φεστιβάλ της Ελλάδας, με την πρώτη του παράσταση να βρίσκεται στο 1957. Διαρκεί απ’ τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο κι οι δράσεις του λαμβάνουν χώρα κατά κύριο λόγο στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, αλλά και στο Φρούριο και σε πολλά άλλα σημεία της πόλης. Κάθε χρόνο γίνεται ένα συγκεκριμένο αφιέρωμα κι οι εκδηλώσεις του έχουν αυτό ως κύρια θεματική τους. Οι επιλογές του επισκέπτη, ο οποίος θα έχει την τύχη να βρεθεί στην Καβάλα κατά την περίοδο αυτή, είναι ανάμεσα σε παραστάσεις αρχαίου δράματος κι έργα σύγχρονης δραματουργίας, συναυλίες σπουδαίων καλλιτεχνών, χορευτικές παραστάσεις, ζωντανές ορχήστρες, βραδιές ποίησης και πολλά-πολλά ακόμη συναρπαστικά! Απ’ τα πρώτα χρόνια διοργάνωσής του, προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και πολλές χώρες του εξωτερικού. Αξίζει σίγουρα να παραβρεθούμε.

Μπορεί οι κάτοικοί της να φαίνονται λιγότερο προσιτοί, αλλά αυτή η υποψία θα πάψει όταν κάποιος πιει και χορέψει μαζί τους! Είναι άνθρωποι που γλεντάνε και το μεσημέρι και το βράδυ, ενώ σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις απ’ το μεσημέρι έως το ξημέρωμα. Βέβαια, η πόλη φημίζεται για τα ταβερνάκια και τους μεζέδες της, καθώς θα ακούσουμε να την αποκαλούν κι ως «μεζεδούπολη». Σχεδόν επιβάλλεται να ζήσουμε αυτήν την πλευρά της πόλης, προτού αναχωρήσουμε.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε, ακόμη, να δοκιμάσουμε τις τοπικές λιχουδιές, που δεν είναι άλλες από φρέσκο ψάρι, φάβα, παστουρμαδόπιτα, άριστης ποιότητας κρασί και τη μοναδική «μπογάτσα». Φεύγοντας, εκτός απ’ την καρδιά μας, θα πάρουμε μαζί κουραμπιέδες, γλυκά του κουταλιού -κάστανο κατά προτίμηση- κι ένα μπουκαλάκι ούζο ή τσίπουρο.

Fun fact: Εκτός όλων των άλλων διοργανώσεων, στη Λεκάνη Καβάλας διοργανώνεται την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου η «Γιορτή της Πατάτας».

 

Άλλες δύο περιοχές της Ελλάδας, λοιπόν, που ίσως σκεφτήκαμε να επισκεφτούμε κι ακόμη δεν το κάναμε, διότι δεν ξέρουμε τι χάνουμε. Περιοχές με μεγάλο πολιτιστικό κι ιστορικό ενδιαφέρον, που άπαξ και το αποκτήσουμε θα συμπληρωθούν πολλά κενά στις γνώσεις μας και θα απαντηθούν πολλά ερωτήματά μας. Το νόημα σ’ αυτού του είδους τα ταξίδια είναι τελικά να γνωρίσουμε καλύτερα τη χώρα και την ιστορία μας, μέσα από αξέχαστες εικόνες και να απολαύσουμε κάθε καρπό της, βιώνοντας μοναδικές εμπειρίες. Πού θα βρούμε καλύτερα;

Συντάκτης: Ελένη Βαλαβάνη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου