Κάθε μεγάλη και μικρή κοινωνία διέπεται από δύο ειδών νόμους‧ αυτούς που περιλαμβάνονται στα νομικά πλαίσια και διώκονται από κρατικούς φορείς, αλλά κι εκείνους που διαμορφώθηκαν απ’ την κάθε κοινωνία και τιμωρείται η μη τήρησή τους απ’ την ίδια. Όταν αναφερόμαστε σε άγραφους νόμους, πρόκειται για ήθη, έθιμα, δοξασίες και διάφορες συνήθειες ενός λαού. Άλλοτε όλα αυτά διατηρούνται και διαφυλάσσονται με ευλαβικότητα κι άλλοτε φθίνουν στο χρόνο ή αποβάλλονται από επιλογή.

Η λαογραφική επιστήμη επικεντρώνεται στη γνώση και διάδοση των συγκεκριμένων συστατικών μιας κοινωνίας, επικεντρώνοντας την προσοχή της κυρίως σε τελετουργικά που αφορούν τη γέννηση, το γάμο και το θάνατο. Δεν σταματάει, όμως, εκεί, αφού άλλωστε για να γνωρίσουμε έναν λαό, χρειάζεται να μάθουμε για τις καθημερινές του συνήθειες. Μία απ’ τις συνήθειες αυτές είναι προφανέστατα κι η ερωτική πράξη, η οποία διαφέρει απ’ την προετοιμασία έως και την διαδικασία της εκτέλεσης, όσο περίεργο κι αν μας φαίνεται. Παρακάτω, λοιπόν, ακολουθούν 20 αξιοσημείωτοι νόμοι περί έρωτος απ’ όλο τον κόσμο.

 

1. «Το πορφυρό σεντόνι», Ελλάδα

Ξεκινώντας, δεν μπορούμε να παραλείψουμε τα του τόπου μας. Στην ελληνική κοινωνία, κατά την πρώτη νύχτα του γάμου, αφού ολοκληρωνόταν η πράξη σε λευκά σεντόνια, θα έπρεπε αυτά να ανεμιστούν σε κοινή θέα με τα προϊόντα απόδειξης αγνότητας της νύφης, συνήθως απ’ την πεθερά. Σε πολλές περιπτώσεις, βέβαια, κι ιδιαίτερα προς τα τελευταία χρόνια επικράτησης του αχαρακτήριστου αυτού εθίμου, όταν η αγνότητα είχε χαθεί ήδη ή η νύφη διέθετε ελαστικό παρθενικό υμένα που δεν έσπαγε, έριχναν στο σεντόνι διάφορα, από ζωμό ντομάτας ή παντζαριού έως και κόκκινο βερνίκι νυχιών, ώστε να μην «εκτεθεί» κανείς. Ωστόσο, πολλά χρόνια νωρίτερα δεν πήγαινε ακριβώς έτσι, αλλά σ’ οποιαδήποτε περίπτωση, η νύφη καταδικαζόταν σε κακομεταχείριση ή μέχρι και σε διαζύγιο, αν δεν φαίνονταν τα πολυπόθητα αυτά αίματα. Ευτυχώς, δεν πραγματοποιείται πια αυτή η διαδικασία, χωρίς όμως να είμαστε σίγουροι για το αν αυτό οφείλεται στο ότι οι προγαμιαίες σχέσεις δεν αποτελούν πια την εξαίρεση ή στο αν καταλάβαμε πόσο απαράδεκτο και επονείδιστο ήταν. Υπάρχει και καλύτερη Ελλάδα και την θέλουμε!

 

2. «Η ημέρα της Μπάμπω», Ελλάδα

Έθιμο προερχόμενο από πρόσφυγες της Θράκης, όπου κι αναβιώνεται ακόμη και σήμερα! Η Μπάμπω ήταν η μαμή του χωριού, η οποία συνέβαλε σημαντικά στη θετική έκβαση της γέννας. Έτσι, για να τιμήσουν το πρόσωπό της, αφιέρωσαν μια ολόκληρη μέρα σ’ εκείνη, που άλλοτε ονομάζεται «γυναικοκρατία». Σύμφωνα με τις παραδόσεις, σε αντίθεση μ’ όλες τις άλλες μέρες, οι άντρες κλείνονται στα σπίτια και μόνο οι γυναίκες συμμετέχουν στον εορτασμό. Αφού πάνε οι μωρομάνες που γέννησαν τον προηγούμενο χρόνο δώρα στο σπίτι της Μπάμπω, συγκεντρώνονται όλες στο καφενείο του χωριού και γλεντάνε, έχοντας πολλά φαλλικά σύμβολα και τραγουδώντας πονηρά τραγούδια με πολλές βωμολοχίες. Ο λόγος; Να αυξάνονται οι επιδόσεις κι η γονιμότητα!

 

All About Sex | eBook


€5,00

-----

 

3. «Η καταξιωτική ομοφυλοφιλία», Αρχαία Ελλάδα

Έχει γίνει γνωστό από διάφορες έρευνες και πηγές πως οι αρχαίοι μας πρόγονοι ήταν πολύ απελευθερωμένοι στα θέματα ερωτικών περιπτύξεων. Η ομοφυλοφιλία δεν αποτελούσε τίποτα το αφύσικο ή το κατακριτέο, οπότε ήταν σύνηθες φαινόμενο να επιδίδονται και σε τέτοιου είδους επαφές. Ωστόσο, κατά παράδοση τον ενεργητικό ρόλο κατείχε αδιαπραγμάτευτα ο επιφανέστερος άντρας. Επιπλέον, όχι μόνο δεν υπήρχαν έννοιες, όπως παιδεραστία, αποπλάνηση ανηλίκου και παρεμφερών, αλλά ήταν νομιμότατο κι ιδιαίτερα τιμητικό το να ερχόταν σ’ επαφή ένας πολύ νεαρότερος με κάποιον γηραιότερο. Αποτελούσε ακόμη και μέσο κοινωνικής καταξίωσης.

 

4. «Το πρωκτικό ραπανάκι», Αρχαία Ελλάδα

Παρότι πολύ απελευθερωμένοι, όπως προαναφέρθηκε, οι αρχαίοι πρόγονοί μας σέβονταν ιδιαίτερα τους δεσμούς γάμου κι έδιναν μεγάλη βαρύτητα σ’ αυτούς, ξεχωρίζοντας το ένα θέμα απ’ το άλλο. Γι’ αυτόν το λόγο, υπήρχε νόμος που όριζε πως ο άντρας που θα διέπραττε μοιχεία σε βάρος της γυναικός του, θα τιμωρούταν μ’ έναν αρκετά επώδυνο τρόπο. Επρόκειτο να του αφαιρέσουν τις τρίχες στην περιοχή του εφηβαίου και να τοποθετήσουν ένα ραπανάκι στον πρωκτό του. Υποθέτω πως αυτές ήταν οι άλλες λύσεις που υπήρχαν, εκτός του διαζυγίου. Σε περίπτωση που η γυναίκα ήταν ο προδότης της ιεροτελεστίας, τι να ίσχυε άραγε;;

 

5. «Η λευκή ευλογία του Νείλου», Αρχαία Αίγυπτος

Τα παράδοξα δεν υπήρχαν μόνο σ’ έναν αρχαίο πολιτισμό, αλλά σ’ όλους! Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι στην Αρχαία Αίγυπτο αποτελούσε τελετουργικό το να αυνανίζεται ο Φαραώ στον Νείλο, ώστε να εξασφαλιστεί η αφθονία νερού. Αυτό οφειλόταν στη δοξασία πως η άμπωτη κι η ροή του Νείλου ήταν έργο του θεού Ατούμ, δηλαδή του θεού της δημιουργίας. Ήταν κάτι σαν θησεία στο θεό, ώστε να υπάρχει η εύνοιά του. Παράλληλα, για να ενισχυθεί η ερωτική δυνότητα των Φαραώ, οι άνδρες αυτοϊκανοποιούνταν δημοσίως. Γενικότερα, δε βοηθάει κάπου το ψάχνουμε λογική σ’ όλα αυτά, αλλά πιθανότατα είχαν την πεποίθηση πως η «ξηρασία» φέρνει ξηρασία!

 

6. «Οι αυνανισμοί πληρώνονται», Ινδονησία

Ένας νόμος που έρχεται σε απόλυτη ρήξη με τις πεποιθήσεις των Αρχαίων Αιγυπτίων είναι αυτός που απαγορεύει την αυτοϊκανοποίηση και ισχύει στην Ινδονησία. Η τιμωρία για ένα τέτοιο έγκλημα λέγεται πως είναι ο αποκεφαλισμός, αλλά με μία διεξοδικότερη έρευνα, φαίνεται να μην ανταποκρίνεται κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα, γενικά ή στην εποχή που διανύουμε. Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, αποτελεί μια σκόπιμη, ανήθικη και προκλητική ενέργεια κι οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση διάρκειας δύο χρόνων κι οχτώ μηνών. Μάλλον είναι πολύ αυστηρός λαός‧ μην κάνει μια μαλακία ένας άνθρωπος, κατευθείαν να τον δικάσουνε!

 

7. «Ο γυμνισμός πληρώνεται ακριβότερα», Γουινέα

Στη Γουινέα της Αφρικής είναι παράνομο το να κάνει κάποιος γυμνισμό ή να πιαστεί κατά τη διάρκεια ερωτικών περιπτύξεων σε δημόσια θέα. Η τιμωρία των παραβατών είναι να βαφτούν ολόκληροι κόκκινοι, να δεθούν πάνω σ’ έναν γάιδαρο, να υποστούν ολόκληρη περιοδεία στην περιοχή και στο τέλος της διαδρομής, όπου βρίσκονται τα σύνορα, διευκρινίζεται πως δεν είναι πια ευπρόσδεκτοι σ’ αυτό το μέρος. Αν αποφασίσουμε να επισκεφτούμε τη Γουινέα, δηλαδή, μην μπερδευτούμε με τη Νέα Γουινέα και κάνουμε τίποτα περίεργα «επαγγελματικά» ταξίδια, με πρότυπο τον Μάνθο Φουστάνο! Αυτά αλλού!

 

8. «Μην στέκεσαι άντυτη όταν κάνεις αναπάντητη», Σιγκαπούρη & Κίνα

Παρόμοιος νόμος, αλλά με πιο ελαφριά ποινή, υπάρχει στη Σιγκαπούρη, όπου δεν έχει σημασία αν είσαι σε ιδιωτικό χώρο, θα θεωρηθεί δικό σου έγκλημα το να σε δει γυμνό κάποιος απ’ έξω. Οπότε το να πας κοντά στο παράθυρο χωρίς ρούχα, έστω για να πιάσεις σήμα στο κινητό, μπορεί να σου δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα! Το ίδιο ισχύει και στην Κίνα, όπως και το ότι δεν επιτρέπεται σε μία γυναίκα να κυκλοφορεί γυμνή σε κανένα χώρο ενός ξενοδοχειακού δωματίου, εκτός της τουαλέτας. Γιατί μόνο σε γυναίκα, όμως;

 

9. «Θάνατος στον προδότη και την ερωμένη του», Κίνα

Άλλη μία λύση εκτός του διαζυγίου στα προβλήματα που σχετίζονται με κέρατα, αλλά με τη διαφορά ότι είναι ισχύουσα. Στο Χονγκ Κονγκ είναι απόλυτα νόμιμο μια απατημένη σύζυγος να δολοφονήσει τον άντρα της, με τη βασική προϋπόθεση ότι αυτό θα το κάνει με τα ίδια της τα χέρια, ολόγυμνα. Βέβαια, δεν ισχύει κάτι παρόμοιο για την ερωμένη του συζύγου της, την οποία άπαξ κι εντοπίσει, μπορεί να της πάρει τη ζωή με όποιον τρόπο θέλει. Κρίνοντας αυτόν το νόμο, πολλοί θα έλεγαν ότι είναι άδικο για την άλλη γυναίκα, αλλά πώς να το κάνουμε, είναι ιεροί οι δεσμοί του γάμου κι είναι ανάγκη να τους σέβονται όλοι!

 

10. «Το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά δε θα πέσει», Καλιφόρνια

Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, και πιο συγκεκριμένα στο Σάντα Κρουζ της Βολιβίας, απαγορεύεται δια ροπάλου να έχει ερωτική επαφή ένας άντρας με τη μητέρα της συζύγου του και την ίδια ταυτόχρονα. Κινεί την περιέργεια το ότι θεσπίστηκε ένας τέτοιος νόμος. Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι τα περιστατικά ήταν πολλά, προφανώς δημιουργούταν κάποιο πρόβλημα, αλλά αυτό δεν είναι τελείως διαφανές. Δηλαδή, αν πηγαίνει το πρωί με την κόρη και το βράδυ με την μάνα, όλα λειτουργούν στην πένα; Το μόνο που πρέπει να αποτραπεί είναι κάποια μορφή αιμομιξίας; Τέλος, ποιος θέλει να ζει σ’ ένα σενάριο περίεργης ερωτικής ταινίας;!

 

11. «Αγορά και κατανάλωση μόνο επί τόπου», Μέριλαντ

Στην πολιτεία Μέριλαντ των ΗΠΑ είναι παράνομο να προμηθευτεί κάποιος προφυλακτικά από μηχάνημα με κέρματα, εκτός αν βρίσκεται σε κάποιο μαγαζί που πουλά επίσης οινοπνευματώδη, ώστε να μπορεί να κάνει χρήση και των δύο ειδών προϊόντων στον ίδιο χώρο! Ανεβάζουμε τα σαγόνια μας και προσπαθούμε να σκεφτούμε τις επεκτάσεις αυτού του νόμου‧ αν βρισκόταν ο οποιοσδήποτε σ’ ένα μπαρ και αγόραζε απ’ το μηχάνημα ένα προφυλακτικό για το σπίτι, η πράξη του διώκεται. Και το αλκοόλ και το μέσο προστασίας πρέπει να χρησιμοποιηθούν εντός του καταστήματος. Εντωμεταξύ υπάρχουν εκατομμύρια νόμων που θα έπρεπε να ισχύουν…

Το να πληροφορούμαστε περίεργους, παράλογους, έως και τραγελαφικούς νόμους κι εθιμοτυπικά που δεν ισχύουν για εμάς, εκτός από μια ενδιαφέρουσα διαδικασία, είναι κι ένας ακόμη τρόπος να εκτιμήσουμε περισσότερο τις ελευθερίες μας και να χαρούμε στα δεδομένα μας. Είναι πιθανό οι άνθρωποι που δεσμεύονται με τα προαναφερθέντα να θεωρούν περίεργα ή αστεία τα δικά μας πλαίσια και τις δικές μας συνήθειες. Δεν τίθεται κανένα θέμα επίκρισης ή χαρακτηρισμού. Παρ’ όλα αυτά, έπεται και συνέχεια!

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ελένη Βαλαβάνη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου