Σε λιγότερο από ένα μήνα και κάτι πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ο χειμώνας ακόμα δε μας έχει χτυπήσει την πόρτα. Ίσως, βέβαια, αυτό να είναι το πρώτο ψυχρούτσικο Σαββατοκύριακο που διανύουμε κι oι περισσότεροι από εμάς πιθανότατα δε βρεθήκαμε σ’ ένα χωριουδάκι ν’ απολαμβάνουμε τον χειμωνιάτικο καιρό. Τι θα έλεγες λοιπόν για μια κοντινή εξόρμηση για όσους κατοικούμε στην Αθήνα και βράζουμε στη ρουτίνα της καθημερινότητας;

Αν η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι «Φύγαμε», τότε θα σε πάω μια διαφορετική βόλτα στα χωριά της Αρκαδίας -που αν και δεν είναι και τόσο κοσμοπολίτικα φαντάζουν ιδανικά για ένα Σαββατοκύριακο αποσυμπίεσης από το κλεινόν άστυ.

 

Άνω Δολιανά

Τα Άνω Δολιανά βρίσκονται σε απόσταση 2 ωρών περίπου από την Αθήνα και σε υψόμετρο 1.000 μέτρων το παραδοσιακά χτισμένο και διατηρημένο χωριουδάκι μπορεί να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία. Ένας ελληνικός καφές στην πλατεία του χωριού με θέα την καταπράσινη φύση, το θρόισμα των φύλλων από τις καστανιές και τη συνήθη ομίχλη κάνουν την απόλαυση του καφέ μαγική.

Εκεί υπάρχουν αρκετά μονοπάτια για τους λάτρεις της πεζοπορίας μιας και κάθε χρόνο, οι κάτοικοι του χωριού μεταφέρουν μέσα απ’ αυτά την εικόνα του Αγίου Γεωργίου από τα Άνω Δολιανά στα Κάτω Δολιανά, ένα έθιμο ενταγμένο στα στοιχεία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Κάθε χρόνο, στο χωριό διοργανώνεται η εκδήλωση της «Γιορτής του Κάστανου», που είναι συνήθως κάποια Κυριακή του Οκτωβρίου και εκεί βρίσκονται τα ωραιότερα κάστανα μπορεί κάποιος να δοκιμάσει ever! Στην πλατεία του χωριού ευχαριστούνται οι γευστικοί μας κάλυκες υπέροχα ψητά που συνοδεύονται με τσιπουράκι.

Και φυσικά, last but not least, οι λάτρεις των μουσείων, έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν το λαογραφικό μουσείο «Το Ταμπούρι του Νικηταρά» που είναι γνωστό για τη νικηφόρα μάχη του Νικηταρά τον Μάιο του 1821.

 

 

Άνω Δολιανά Αρκαδίας, Πηγή: karidotsouflo.gr

 

Κοσμάς Αρκαδίας

Μόλις 2,5 ώρες μακριά από την Αθήνα βρίσκεται ο «Κοσμάς». Στην πλατεία του χωριού βρίσκονται επτά θεόρατα πλατάνια και οι υπέροχες βρύσες με τρεχούμενο νερό από τις πηγές του Πάρνωνα. Εκεί δεσπόζουν τα παραδοσιακά καφέ και ζαχαροπλαστεία με χειροποίητα γαλακτομπούρεκα, μπακλαβάδες κι ελληνικό καφεδάκι στη χόβολη αλά παλαιά, όλα value for money! Φυσικά, επειδή νηστικό αρκούδι δε χορεύει, ένα να ξέρετε· η σπεσιαλιτέ του χωριού είναι γίδα βραστή που θα ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο δύσπιστους.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, τα φυσικά μονοπάτια μέσα στο δάσος προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία, ενώ το «Λαογραφικό Μουσείο Κοσμά «αλλά και η «Βιβλιοθήκη – Πινακοθήκη» του χωριού παραπέμπουν στις παλιές λαϊκές παραδόσεις του τόπου. Λίγα λεπτά οδήγησης παραπέρα βρίσκεται η Μονή της Ελώνης. Ένα μοναστήρι χωμένο σε μια απότομη πλαγιά του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 650 μέτρα αφιερωμένο στην Παναγία, το οποίο μοιάζει να αιωρείται μέσα στο φαράγγι του Δαφνώνα.

 

 

Κοσμάς Αρκαδίας, Πηγή: kathimerini.gr

 

Λούσιος Ποταμός

Για όσους θέλουν το Σαββατοκύριακο τους να περιλαμβάνει κι αθλητικές δραστηριότητες, τότε η πρόταση είναι ο Λούσιος Ποταμό. Εκεί κυριαρχούν τα καταπράσινα νερά και τα δέντρα μέσα στο νερό που υπόσχονται ηρεμία. Μια από τις εναλλακτικές δραστηριότητες γεμάτη αδρεναλίνη που μπορείς ν’ απολαύσεις είναι το ράφτινγκ. Οι έμπειροι εκπαιδευτές θα είναι οδηγοί της βάρκας για να ζήσεις μια άκρως ενδιαφέρουσα εμπειρία και να την απολαύσεις με ασφάλεια πάνω απ’ όλα.  Τα κοντινότερα χωριά που θα συναντήσεις είναι η «Σταμνίτσα» και η «Δημητσάνα» γνωστά για τα καταπληκτικά καταλύματα που προσφέρουν, αλλά και το αξεπέραστο φαγητό, τόσο αξεπέραστο, που δε θα μπορείς να ανασάνεις!

 

Λούσιος Ποταμός, Πηγή: shutterstock / travel.gr

 

Όποιον προορισμό κι αν επιλέξεις, ένα πράγμα να ξέρεις· η ορεινή Αρκαδία έχει να προσφέρει το Σαββατοκύριακο που θέλεις να περάσεις με το ταίρι σου, ή με παρέα που θα περιλαμβάνει άφθονη χαλάρωση με ή χωρίς αθλητικές δραστηριότητες, πάντα όμως μέσα στην υπέροχη γαλήνη που προσφέρει η φύση.

Πρόκειται στα σίγουρα για μια εξόρμηση που θα θελήσεις να επαναλάβεις!

Πηγή κεντρικής εικόνας: travel.gr

 

Συντάκτης: Ελευθερία Σπανού
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος