Όσοι έχουν ταξιδέψει στην Ιταλία, έστω και για μία φορά στη ζωή τους, είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν και να απολαύσουν από κοντά αυτό που αποκαλούμε «ιταλική φινέτσα». Περπατώντας στους δρόμους του Μιλάνου, της Φλωρεντίας και της Ρώμης και μένοντας με το στόμα ανοιχτό μπροστά στα επιβλητικά κτήρια, σε περιβάλλει ένα αίσθημα θαυμασμού για τη λεπτότητα και την ομορφιά γύρω σου. Η αρχιτεκτονική, η ιστορία και το στιλ των ανθρώπων είναι άξια προσοχής, ενώ οι επιρροές της ιταλικής κουλτούρας ανά τον κόσμο είναι αμέτρητες.

Μιλώντας για μόδα, όλο και περισσότεροι φωτογράφοι εστιάζουν πλέον στο ξεχωριστό στιλ των Ιταλών. Η μόδα, σαν βγαλμένη από εξωφυλλά περιοδικών, που κυκλοφορεί στους δρόμους της γειτόνισσας χώρας, αποπνέει αριστοκρατισμό κι οι μινιμαλιστικές σιλουέτες, γυναικών κι ανδρών, χαρακτηρίζονται από μία ιδιαίτερη αναρχία στον συνδυασμό των ρούχων. Ξεκινώντας από ένα τυχαίο παράδειγμα της Chiara Ferragni, για τους πιο ψαγμένους με τα social media και τη μόδα, και ταξιδεύοντας δεκαετίες πίσω στο χρόνο, οι Ιταλοί έχουν σίγουρα άποψη στο στιλ και τον κόσμο της μόδας. Ιταλοί σχεδιαστές ρούχων κι αξεσουάρ, όπως ρολόγια ή τσάντες, κι οίκοι μόδας διαπρέπουν και πληθαίνουν ανά τους αιώνες.

Απ’ την άλλη, τι να πρωτοπεί κανείς για την κουζίνα τους; Απ’ τα μακαρόνια μέχρι την πίτσα, ως τα επικά παγωτά και γλυκά τους, τουλάχιστον τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα όλοι επιλέγουμε γεύσεις στο τραπέζι μας που προέρχονται από αυτόν τον λαό, που αν μη τι άλλο ξέρει να τρώει! Οι μυρωδιές απ’ τα φρέσκα ζυμαρικά με διάφορες σάλτσες στα σοκάκια της Βενετίας, κυριολεκτικά σε ταξιδεύουν και σου ανοίγουν την όρεξη. Πέρα, όμως, απ’ τα προϊόντα και τις συνταγές που έχουν δανείσει σε όλον τον κόσμο οι Ιταλοί, ας μην ξεχνάμε και την τέχνη του καφέ. Προσωπικά δεν ξέρω κανέναν που να τον χάλασε ένα απογευματινό εσπρεσάκι, έστω και στις πιο ιδιαίτερες παραλλαγές του.

Ως λαός μεσογειακός, οι Ιταλοί κι οι Έλληνες έχουμε πολλά κοινά σημεία και συνήθειες. Στον τρόπο διασκέδασης, στα ακούσματα και τα ποτά θα βρεις πολλές ομοιότητες. Οι Ιταλοί ξέρουν κι από μουσική, καθώς κομμάτια διαχρονικά και καλλιτέχνες όπως ο Έρος Ραματσότι, δεν έμειναν τυχαία στην ιστορία. Φυσικά, μιλώντας για τέχνες θεωρείται δεδομένη η διαδρομή της συγκεκριμένης κουλτούρας στη ζωγραφική, τη γλυπτική και φυσικά στην αρχιτεκτονική, επιρροές απ’ την οποία βρίσκουμε και θαυμάζουμε και σε αρκετά ελληνικά νησιά μας. Η αρχιτεκτονική στην Ιταλία αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο, λόγω της μακραίωνης διάρκειάς της, που αρχίζει ήδη απ’ τα αριστουργήματα της Αναγέννησης.

Όσον αφορά τους Ιταλούς ως προσωπικότητες, πολλοί ίσως σπεύσουν να πουν ότι είναι εγωιστές ή νάρκισσοι, προσκολλημένοι στην εικόνα, τη γλώσσα και την κουλτούρα τους, την οποία επιδεικνύουν προκλητικά. Ωστόσο, όσοι έζησαν ή ζουν στην Ιταλία και συναναστρέφονται ντόπιους θα διακρίνουν την άλλη πλευρά της υπόθεσης, θα σταθούν στην ποιότητα και θα καταλάβουν πόσο κατά βάθος ίδιοι είμαστε στις νοοτροπίες μας και τον τρόπο ζωής μας. Κι οι δύο λαοί αγαπούμε κι επιλέγουμε τη διασκέδαση με κάθε ευκαιρία, γελάμε συχνά και δυνατά απ’ την καρδιά μας, είμαστε άτομα ειλικρινή κι ευθέα, και, κυρίως, ζούμε μέσα απ’ την κοινωνικοποίηση και κρατάμε φιλίες ισχυρές με όλη τη σημασία της λέξης.

Το να ‘ναι ένας λαός περήφανος για την ιστορία του δεν είναι μειονέκτημα, όπως επίσης είναι πλεονέκτημα το να αναγνωρίζουμε το όμορφο και να επηρεαζόμαστε θετικά από αυτό. Η ιταλική φινέτσα είναι μοναδική κι αξιέπαινη. Αξίζει να τη διακρίνουμε κι αν όχι να την ασπαστούμε, τουλάχιστον ας τη θαυμάζουμε.

Συντάκτης: Αθηνά Νικολετοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη