Το Ρέθυμνο αποτελεί έναν απ’ τους τέσσερις πανέμορφους νομούς της Κρήτης, με την πόλη του Ρεθύμνου να κοσμεί τη βόρεια ακτή του νησιού, στα νότια του Κρητικού πελάγους. Αποτελεί μια έντονα ενετική πόλη -πράγμα που καταλαβαίνει κάποιος απ’ την πρώτη στιγμή που θα βρεθεί σε αυτό το μαγικό μέρος. Παγκόσμια διαδεδομένη η φήμη της πόλης αυτής,  δέχεται επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη για να περπατήσουν στα όμορφα σοκάκια της και ν’ αφεθούν στην  υπέροχη φιλοξενία των ανθρώπων της, παρά το γεγονός ότι μιλάμε για ένα κατεξοχήν νησιώτικο προορισμό που σφύζει από ζωή κάθε εποχή του χρόνου κι αυτό γιατί αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της χώρας.

Χιλιάδες φοιτητές περνούν στο Ρέθυμνο τα πιο έντονα και καλύτερά τους χρόνια που μένουν για πάντα στην καρδιά τους. Σε συνδυασμό με το καρναβάλι του Ρεθύμνου, ένα απ’ τα μεγαλύτερα της Ελλάδας και το μεγαλύτερο της Κρήτης, στην πόλη αυτή μόνο να πλήξει κάνεις δε θα μπορέσει!

 

Πηγή εικόνας: Πάμε Ρέθυμνo/ Facebook

 

Ένα απ’ τα σπουδαιότερα στολίδια  της πόλης του Ρεθύμνου είναι το Κάστρο της Φορτέτζας, δημιούργημα των Ενετών το 1573. Είναι χτισμένο στον λόφο με το όνομα Παλαιόκαστρο κι ο κύριος σκοπός της κατασκευής του ήταν η οχύρωση και προστασία των κατοίκων της πόλης από Τουρκικές απειλές. Είναι ορατό απ’ όλα τα σημεία του Ρεθύμνου, ως ένα υπέροχο στολίδι στο παραλιακό ύψωμα της πόλης. Όταν βρεθεί κάποιος εκεί και περπατήσει μέσα στο Ενετικό αυτό κάστρο, θα νιώσει πως βρίσκεται μεταξύ δύο διαφορετικών εποχών, στο τότε και στο σήμερα. Σκηνές κι όμορφα αρώματα απ’ το παρελθόν ξεπετάγονται απ’ όλα τα σημεία, δημιουργώντας κάτι μαγικό στην ατμόσφαιρα, με θέα το απέραντο γαλάζιο.

 

Το Κάστρο στη Φορτέτζα. Πηγή εικόνας: kastra.eu

 

Όμως δεν τελειώνουν εκεί οι ομορφιές αυτής της  πόλης, μιας και το κεντρικό σημείο αναφοράς της αποτελεί το Ενετικό λιμάνι με τον φάρο του. Χιλιάδες φωτογραφίες τραβιούνται κάθε χρόνο με πρωταγωνιστή τον πλέον δημοφιλή φάρο που σίγουρα κάποια  στιγμή όλοι έχουμε δει. Το ιδανικότερο σημείο για περπάτημα στο κέντρο του παλμού της πόλης μ’ αμέτρητα μαγαζιά ώστε ν’ απολαύσεις τον καφέ σου με θέα αυτή την όμορφη νησιωτική εικόνα. Εκεί κάποιος μπορεί να γνωρίσει τις παραδοσιακές κρητικές γεύσεις του νησιού, πλημμυρισμένες από δεκάδες αρώματα που σίγουρα θα τού μείνουν αξέχαστα.

Η παλιά πόλη του Ρεθύμνου όμως πιστεύω είναι αυτό που θα μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη του κάθε ταξιδιώτη που θα χαθεί μέσα στα σοκάκια της. Το ύφος που παραπέμπει σ’ άλλη εποχή σε συνδυασμό με τα μπαλκονάκια που ξεπετάγονται δεξιά και αριστερά με όμορφα λουλούδια και άνθη στις γλάστρες τους, μαγεύουν και τους πιο δύσκολους ταξιδιωτικούς κριτές. Αυτό το σύγχρονο πάντρεμα της σημερινής εποχής με το τότε, είναι το κάτι άλλο! Είναι ένα μέρος που σε κάνει να το ερωτευτείς! Οι ήχοι, τα χρώματα και το αεράκι που τρυπώνει μέσα απ’ τα πλακόστρωτα στενάκια και σε χαϊδεύει από πάνω ως κάτω παραπέμπουν σε σκηνικό από ταινία.

 

Τα σοκάκια της Παλιάς πόλης του Ρεθύμνου. Πηγή εικόνας: Tripadvisor

 

Ακόμα, όμως, και στην πόλη του Ρεθύμνου να μη θέλει να περιοριστεί κάποιος, μπορεί να εξερευνήσει το φυσικό κάλλος του ευρύτερου νομού, που προσφέρει αμέτρητες ομορφιές έτοιμες για ν’ ανακαλυφθούν. Όπως κι η πόλη, έτσι και ο υπόλοιπος νομός έχουν μέρη ιδιαίτερα, κάποια βαθιά ιστορικά και κάποια άλλα προικισμένα από τη μητέρα φύση με εκπληκτική φυσική ομορφιά.

Ένα από αυτά αποτελεί την ιστορική Μονή Αρκαδίου. Η Μονή αυτή κρύβει μέσα της μια απ’ τις σημαντικότερες ιστορίες πραγματικής και αιματοβαμμένης αντίστασης, όχι μόνο για το Ρέθυμνο αλλά και για την Κρήτη ολόκληρη. Στο μοναστήρι αυτό και στα ιστορικά αυτά χώματα βρήκαν καταφύγιο γυναίκες και παιδιά κατά την περίοδο της Κρητικής εξέγερσης απέναντι στους Τούρκους. Εκεί με ακλόνητη ψυχή πήραν την απόφαση μετά την πολιορκία της μονής, να δώσουν τέλος στις ζωές ανατινάζοντας την αποθήκη η οποία ήταν γεμάτη με εκρηκτικά. Βρίσκεται 23 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο κι αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες αλλά και ντόπιους του νησιού οι οποίοι την επισκέπτονται τακτικά τιμώντας τη μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν για την ελευθερία.

 

Ιστορία Ιεράς Μονής Αρκαδίου, Μοναστήρι, Εκκλησία, Ολοκαύτωμα, Μονή, Κρήτη, Ρέθυμνο - Ιερά Μονή Αρκαδίου Ρέθυμνο Κρήτη

Ιστορία Ιεράς Μονής Αρκαδίου, Μοναστήρι, Εκκλησία, Ολοκαύτωμα, Μονή, Κρήτη, Ρέθυμνο – Ιερά Μονή Αρκαδίου Ρέθυμνο Κρήτη. Πηγή εικόνας: Μονή Αρκαδίου

 

Από τα πιο διαδεδομένα χωριά της Κρήτης γνωστό σε ολόκληρη τη χώρα, είναι ένας ακόμα προορισμός που ανήκει στον νομό του Ρεθύμνου. Κι αυτό δεν είναι άλλο απ’ το ιστορικό χωριό Ανώγεια. Είναι απ’ τα πρώτα πράγματα που σού έρχονται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη «Κρήτη». Κι αυτό όχι αδίκως, αφού σ’ ένα πολύ μεγάλο βαθμό αντικατοπτρίζουν την κουλτούρα, τη φιλοξενία και την ιστορία που διέπουν πέρα ως πέρα το νησί της Κρήτης. Βρίσκονται 54 χιλιόμετρα έξω απ’ το Ρέθυμνο στους πρόποδες του Ψηλορείτη. Ένας προορισμός για όσους θέλουν να δουν, να συζητήσουν και να γευτούν την αυθεντική φιλοξενία των «παλιών» της Κρήτης.

 

Ανώγεια Ρεθύμνου | taxidologio

Ανώγεια Ρεθύμνου. Πηγή εικόνας: taxidologio

 

Από τη λίστα των αξιοθέατων δε θα μπορούσε να λείψει, άλλωστε, η φημισμένη παραλία της Πρέβελης. Ακόμα ένας απ’ τους πιο δημοφιλείς προορισμούς με το μαγευτικό φοινικόδασος ν’ απλώνεται μπροστά στα έκπληκτα μάτια όσων το επισκέπτονται. Βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νότια του Ρεθύμνου. Τα νερά του υπέροχου Μεγάλου Ποταμού που περιτριγυρίζεται από τροπική βλάστηση, δίνοντας σου την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποια Ασιατική χώρα, καταλήγουν στην κρυσταλλένια παραλία της Πρέβελης. Γύρω απ’ όλο αυτό το μαγικό σκηνικό υπάρχει το φοινικόδασος, ένα πραγματικά απερίγραπτο δημιούργημα της φύσης.

 

Πηγή εικόνας: cna.gr

 

Ένας ταξιδιώτης ο οποίος επιλέγει ως προορισμό του το Ρέθυμνο της Κρήτης σίγουρα δε θα έχει να χάσει. Συνδυάζει μ’ αρμονία τη συνθήκη του βουνού και της θάλασσας, ενός αστικού κέντρου αλλά ταυτόχρονα και ησυχαστηρίου. Κάθε εποχή σ’ αυτό το μέρος είναι τόσο διαφορετική και ταυτόχρονα τόσο συναρπαστική, γεμάτη από ομορφιές που θα γοητεύσουν και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη.

Πηγή κεντρικής εικόνας: georgioupolihotels

Συντάκτης: Ανθή Μπρόκου