pnon

Όταν μιλάμε για τη φυσική ομορφιά της Ελλάδας, δεν μπορούμε να παραλείψουμε τους εντυπωσιακούς καταρράκτες που διασκορπίζονται σε όλη τη χώρα. Έτσι, μαζέψαμε 10 που μπορείτε να ανακαλύψετε για μια διαφορετική εκδρομούλα τώρα που μπήκε ο Σεπτέμβρης. Ας τσεκάρουμε μερικούς από τους πιο cool καταρράκτες της Ελλάδας!

 

Καταρράκτης Έδεσσας (Εδεσσα, Πέλλα):

Ξεκινάμε με τον καταρράκτη της Έδεσσας στη Πέλλα. Αυτός ο καταρράκτης είναι το ύψος της φαντασίας μας, περίπου 70 μέτρα! Όταν το νερό πέφτει από τα βράχια, δημιουργεί ένα εκπληκτικό θέαμα που μπορείτε να απολαύσετε από κοντά. Στην ίδια περιοχή, υπάρχουν περίπου 12 καταρράκτες, εκ των οποίων μόνο οι τέσσερις είναι θεατοί, ενώ οι υπόλοιποι εξαιτίας της πλούσιας βλάστησης δεν μπορούν να γίνουν ορατοί εύκολα.

Ο καταρράκτης της Έδεσσας σε αυτούς που μαγεύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο! (vid) - Λόγος της Πέλλας

Πηγή φωτογραφίας

 

Καταρράκτες του Δρυμώνα (Εύβοια):

Τώρα, ας μετακινηθούμε στο νησί της Εύβοιας, όπου εντοπίζονται οι καταρράκτες Δρυμώνα, ανάμεσα στο ομώνυμο χωριό και την Κερασιά, στα 620 μέτρα. Ο μεγαλύτερος από τους καταρράκτες έχει ύψος 15 μέτρων, ενώ οι μικρότεροι πλαισιώνουν μοναδικά το εντυπωσιακό σκηνικό. Η διαδρομή «ακολουθεί» τον ποταμό Σηπιά με μονοπάτια 2 περίπου χιλιομέτρων.

Οι καταρράκτες της Εύβοιας που προσφέρουν μια αληθινή όαση δροσιάς | eVima | Ειδήσεις Εύβοια

Πηγή φωτογραφίας

 

Καταρράκτης Γραδούς (Κεφαλλονιά):

Στην Κεφαλλονιά, μπορείτε να βρείτε τον εντυπωσιακό καταρράκτη της Γραδούς, που δημιουργεί ένα παραμυθένιο τοπίο σε ύψος 18 μέτρων, με νερά που ρέουν από το μαύρο βουνό της Κεφαλλονιάς, τον Αίνο. Ο καταρράκτης αποκτά ακόμη περισσότερη μαγεία κατά τη διάρκεια της άνοιξης, μιας και τότε είναι που έχουν το περισσότερο νερό.

Έχει και η Κεφαλονιά τους καταρράκτες της (εικόνες) | Kefalonia Magazine

Πηγή φωτογραφίας

 

Καταρράκτης Λειβαδίτης (Ξάνθη):

Οι καταρράκτες του Νέστου είναι απλά απίστευτοι! Ο καταρράκτης Λειβαδίτης είναι ο μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων και το θέαμα είναι ανατριχιαστικό, ενώ ολόκληρο το τοπίο τριγύρω είναι μοναδικής ομορφιάς, με πέτρινα γεφυράκια, γραφικά εκκλησάκια και μικρά χωριά. Ο Νέστος, να σημειώσουμε πως είναι ιδανικός για ράφτινγκ και πεζοπορία και μάλιστα αποτελεί κι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας για τον σκοπό αυτό.

Καταρράκτης του Λειβαδίτη (ή Τραχωνίου) - Δήμος Ξάνθης

Πηγή φωτογραφίας

 

Καταρράκτες Νέδας (Πελοπόννησος):

Για να φτάσετε, πρέπει να απομακρυνθείτε περίπου 80 χιλιόμετρα από την πανέμορφη Καλαμάτα και 27 χιλιόμετρα από τη γραφική Ανδρίτσαινα. Αν αποφασίσετε να κάνετε το ταξίδι από την Ανδρίτσαινα, τότε σίγουρα θα θέλετε να κάνετε μια στάση στον εντυπωσιακό Ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Τα τελευταία 3 χιλιόμετρα προς τους καταρράκτες της Νέδας θα κινηθούν σε έναν χωματόδρομο, και καθώς πλησιάζετε προς τον πρώτο καταρράκτη, θα πρέπει να περπατήσετε περίπου 15 λεπτά. Το μονοπάτι δεν είναι εύκολο, παρόλο που είναι σύντομο, όμως σίγουρα αξίζει τον κόπο.

Ξενώνας Ιλάκια | Καταρράκτες Νέδας

Πηγή φωτογραφίας

 

Καταρράκτης Σκαλωτής (Δράμα):

Ο καταρράκτης Σκαλωτής βρίσκεται στο δάσος Ελατιάς (καρά ντερέ) λίγα μέτρα έξω από τον ορεινό χωριό Σκαλωτής. Αν βρεθείτε στην περιοχή της Δράμας, μη χάσετε τον καταρράκτη του Σκαλωτή. Ένας μαγικός κόσμος απλώνεται μπροστά σας καθώς ξεκινάτε τη διαδρομή σε ένα πανέμορφο μονοπάτι περίπου 600 μέτρων κοντά στο ρέμα της Σκαλωτής. Καθώς προχωράτε, αρχίζετε να ακούτε τους απαλούς ήχους του νερού που τρέχει δίπλα σας, μέχρι να τον συναντήσετε.

Καταράκτης Σκαλωτής Δράμας - YouTube

Πηγή φωτογραφίας

 

Καταρράκτες Μπάλτα Ντι Στρίγκα (Ήπειρος):

Μιλάμε για το τρίο καταρρακτών Μπάλτα Ντι Στρίγκα, όπου προσφέρουν μια ανεπανάληπτη θέα, στο Ηλιοχώρι στις ανατολικές πλαγιές της Τύμφης. Πρόκειται για τρεις καταρράκτες στη σειρά, με τον μεγαλύτερο από αυτούς να έχει ύψος πάνω από 25 μέτρα, που σχηματίζουν ανάμεσά τους φυσικές και παγωμένες βάθρες.

Αν σας βγάλει ο δρόμος κατά ‘κει, κάντε μια στροφή και προς το φαράγγι του Βίκου, τον τόπο που βρίσκεται στο βιβλίο Guinness ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα, μόλις 1100 μ. στο στενότερο σημείο του και βάθος που ξεπερνά τα 900 μ.! To μήκος του είναι 12 χιλ. και το μέγιστο ύψος του 1200 μ., ενώ προσφέρει από τις πιο εντυπωσιακές ορειβατικές διαδρομές 5-6 ωρών. Το φαράγγι διασχίζει ο ποταμός Βοϊδομάτης, ο ποταμός με τα πιο κρύα κι ορμητικά νερά σε ολόκληρη την Ελλάδα!

ΜΠΑΛΤΑ ΝΤΙ ΣΤΡΙΓΚΑ" | Καταρράκτες Ηλιοχωρίου Μήκος μονοπατι… | Flickr

Πηγή φωτογραφίας

 

Καταρράκτες Γριάς Βάθρας (Σαμοθράκη):

Το νησί που δεν πηγαίνεις για τη θάλασσα, για τις ομορφιές που κρύβει το Φεγγάρι (όπως ονομάζουν οι ντόπιοι το βουνό Σάος). Η Γριά Βάθρα περιλαμβάνει πάνω από 30 βάθρες με μικρούς καταρράκτες, με μερικούς από αυτούς να είναι απλησίαστοι από γης, λόγω του απότομου γκρεμού. Τελευταίος προσβάσιμος, το μπαλκονάκι, που μοιάζει σαν να κολυμπάς στην άκρη του κόσμου κι ο τοίχος, που είναι αυτό που λέει το όνομά του, ένας τοίχος από βράχους που φράζουν τη διαδρομή. Μοναδικό τοπίο, που ανοίγεται σε βαθμίδες και σε προσκαλεί να κολυμπήσεις μέχρι εκεί όπου αντέχεις.

Βάθρες • Σαμοθράκης Ενημέρωση

Πηγή φωτογραφίας

 

Καταρράκτης Παλαιοκαρυάς (Τρίκαλα):

Οι καταρράκτες της Παλαιοκαρυάς βρίσκονται σε ένα εκπληκτικό τοπίο, με ένα εντυπωσιακό πέτρινο γεφύρι περικυκλωμένο από πυκνή βλάστηση, και δε θα μπορούσαν να λείπουν από τη λίστα σας. Ο ποταμός Παλαιοκαρίτης, που διασχίζει τη χαράδρα της Παλαιοκαρυάς (γνωστή κι ως Γκρόπα), τροφοδοτεί αυτούς τους καταρράκτες, κρατώντας τα νερά φουσκωμένα όλο τον χρόνο.

Οι Καταρράκτες της Παλαιοκαρυάς | ArtMe Magazine

Πηγή φωτογραφίας

 

Καταρράκτης Μάστορας ή Χα (Κρήτη):

Στο τελευταίο τμήμα του διάσημου φαραγγιού του Χα, υπάρχει μια από τις πιο εντυπωσιακές φυσικές κατασκευές της φύσης: ο καταρράκτης του Χα, ύψους 215 μέτρων. Αυτή η ύψωση νερού δημιουργεί μια εκπληκτική θέα κι αυξάνει σημαντικά τη ροή νερού στο φαράγγι. Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι εκείνο το σημείο, ο ποταμός μπορεί να είναι εξαιρετικά αποξηραμένος, ενώ από εκεί και πέρα, αυξάνεται η ποσότητα του νερού σημαντικά. Αυτό το φαινόμενο δημιουργεί έναν εκπληκτικό συνδυασμό από ξηρό φαράγγι και υπερκαταρράκτη, κάτι που καθιστά τον καταρράκτη του Χα ξεχωριστό.

Καταρράκτης Μάστορας | Καταρράκτες

Πηγή φωτογραφίας

 

Αυτοί είναι μερικοί από τους καταρράκτες που πρέπει να εξερευνήσετε στην Ελλάδα. Ο καθένας από αυτούς έχει τη δική του μαγεία και μοναδικότητα, προσφέροντας ευκαιρίες εξερεύνησης κι απόδρασης στα πανέμορφά μας δάση. Οπότε, πάρτε την παρέα σας κι ετοιμαστείτε για πεζοπορίες και κρύα νερά, στο φθινοπωρινό τοπίο!