Η Τσέχικη Δημοκρατία έχει πόλεις και χωριουδάκια που μοιάζουν σαν να ξετρύπωσαν από βιβλίο κάποιου παραμυθιού. Οι πιο γνωστοί πρωταγωνιστές της Τσέχικης Δημοκρατίας είναι η Πράγα και τα Κάρλοβι Βάρι, Τσέσκι Κρούμλοβ, Κουτνά Χόρα, Κάστρο Κάρλσταϊν/ Βοημία, Μπρνο, Σπήλαια της Μοραβίας και Άβυσσος Macocha. Οι ταξιδιωτικές οδηγίες και οι ξεναγοί θα σε οδηγήσουν κατά πάσα πιθανότητα σε κάποιο απ’ αυτά τα σημεία που εκπέμπουν μια ομορφιά μεσαιωνικής εποχής. Ιπποτικές στολές, βασιλικά σύμβολα, ειδυλλιακά τοπία, δρόμοι και κτίρια σε ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο.

Το Olomouc παρ’ όλο που δε βρίσκεται στα πιο διάσημα σημεία προς επίσκεψη, αξίζει τον κόπο αφού φτάσει κανείς ως την Τσέχικη Δημοκρατία να το επισκεφθεί. Αν όχι για διαμονή, έστω για μονοήμερη εκδρομή. Θα αποζημιωθεί για κάθε λεπτό που θα διαθέσει σε αυτή την εκδρομή. Η διαδρομή με το τρένο από την Πράγα διαρκεί δύο ώρες και κάτι λεπτά, ενώ ο ταξιδιώτης μαγεύεται από την υπερβολική δόση πράσινου που θα παρατηρήσει ολόγυρα.

Το Olomouc είναι πόλη στη Μοραβία της Τσεχία. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μοράβα, ενώ αποτελεί ιστορικό, πολιτικό, θρησκευτικό και μορφωτικό κέντρο της Μοραβίας. Ο πληθυσμός της είναι περίπου 100.500 κάτοικοι σύμφωνα με στοιχεία του 2018. Αν κοιτάξεις το ρολόι, βρίσκεται μία ώρα πίσω σε σχέση με την Ελλάδα. Χαρακτηριστικό του καιρού είναι η αυξημένη υγρασία και η αστάθειά του, καθώς εκεί που έχει ζέστη, λαμπερό ήλιο, καταγάλανο και καθαρό ουρανό, ξαφνικά γεμίζει θυμωμένα σύννεφα και η καταιγίδα με υψηλής έντασης βροχή διαδέχεται το ηλιόλουστο τοπίο, αναγκάζοντας τον ταξιδιώτη να τρέχει αναζητώντας προσωρινό καταφύγιο.

Φτάνοντας στο Olomouc ο ταξιδιώτης έχει τη δυνατότητα να ξεχωρίσει κτίρια αξιοθαύμαστα για την αρχιτεκτονική τους από τη Μεσαιωνική εποχή, πλήρως συντηρημένα και διατηρημένα σε πολύ καλή κατάσταση. Στη συνέχεια και ανάλογα με τον χρόνο που έχει στη διάθεσή του, υπάρχουν πολλά σημεία στην πόλη για να επισκεφθεί κανείς, ενώ αν ο καιρός το επιτρέπει η περιήγηση γίνεται όμορφος περίπατος. Καθεδρικοί ναοί, εντυπωσιακά μνημεία, ζωολογικός κήπος, το εντυπωσιακό και διαφορετικό σε σχέση με όσα έχουμε συνηθίσει δημαρχείο της πόλης με το αστρονομικό ρολόι, το μουσείο αρχιτεκτονικής, το μουσείο μοντέρνας τέχνης, καθώς και το δεύτερο σε παλαιότητα πανεπιστήμιο της Τσέχικης Δημοκρατίας Palacký University Olomouc με έτος ίδρυσης το 1573, είναι μόνο μερικοί απ’ τους λόγους που αξίζει να επισκεφτεί κανείς το Olomouc.

Η πόλη αυτή αποτελεί ονειρικό προορισμό για τους ρομαντικούς, τους λάτρεις της αρχιτεκτονικής, αλλά και της φωτογραφίας, καθώς σε κάθε βήμα μπορεί κανείς να δει από διαφορετική οπτική τα γραφικά και γεμάτα χρώματα -ροζ, πορτοκαλί, κίτρινο, γαλάζιο και σε κάθε λογής απόχρωση- κτίρια και πλακόστρωτα στενά. Η κεντρική πλατεία φιλοξενεί πολλά από τα αξιοθέατα που αξίζει να δεις και να αναζητήσεις την ιστορία τους αν δεν έχεις ξεναγό. Συγκεκριμένα, στην κεντρική πλατεία δεσπόζει το κτίριο του δημαρχείου του Olomouc που αποτέλεσε για περισσότερους από έξι αιώνες σύμβολο οικονομικής και πολιτικής σημασίας της πρώην βασιλικής πρωτεύουσας της Μοραβίας. Το κτίριο διαθέτει θολωτά δωμάτια, εσωτερική αυλή και το παρεκκλήσι του St. Jerome διακοσμημένο με μοτίβα. Σε μια εσοχή του βόρειου τοίχους δίπλα στον πύργο του δημαρχείου είναι τοποθετημένο το αστρονομικό ρολόι.

Το Αστρονομικό Ρολόι του Olomouc, διαφορετικό από αυτό που τραβά την προσοχή του επισκέπτη στην Πράγα, είναι διακοσμημένο με ψηφιδωτά, που απεικονίζουν την χαρακτηριστική εργασία για κάθε μήνα του έτους. Σε πιο κεντρικό σημείο της πλατείας ξεχωρίζει το μνημείο «Holy Trinity Column», το μεγαλύτερο μπαρόκ γλυπτό που το 2000 εγγράφηκε στο κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, μνημείο που χτίστηκε μεταξύ 1716 και 1754. Σκοπός του εν λόγω μνημείου ήταν να εορταστεί η ευγνωμοσύνη των πιστών της Καθολικής Εκκλησίας για το τέλος της πανούκλας που έπληξε την πόλη. Παράλληλα το μνημείο αποτελεί και έκφραση του τοπικού πατριωτισμού, καθώς για να χτιστεί εργάστηκαν όλοι οι καλλιτέχνες και τεχνίτες πολίτες του Olomouc.

Εκτός από τα προτεινόμενα από ταξιδιωτικές οδηγίες αξιοθέατα του Olomouc, αξίζει την προσοχή των επισκεπτών και το παλαιότερο Πανεπιστήμιο της Μοραβίας, Palacký. Ιδρύθηκε το 1573 ως δημόσιο πανεπιστήμιο με επικεφαλής την τάξη των Ιησουιτών στο Olomouc. Αρχικά οι προσφερόμενες σπουδές περιορίζονταν στη θεολογία, αλλά με την πάροδο των ετών προστέθηκαν τομείς της φιλοσοφίας, του νόμου και της ιατρικής. Σήμερα με 25.000 φοιτητές αποτελεί παράδειγμα πανεπιστημίου σε μικρή πόλη, το οποίο συμμετέχει σε πολλές Ευρωπαϊκές δράσεις και προγράμματα. Αν έχει τη δυνατότητα να το επισκεφθεί κανείς, θα μπορέσει να θαυμάσει την αρχιτεκτονική του κτιρίου, την ησυχία που επικρατεί σε κάθε χώρο του, το πόσο καθαροί και περιποιημένοι είναι οι χώροι, ενώ μπορείς να απολαύσεις το πράσινο και τον καθαρό αέρα στην εξωτερική αυλή που θυμίζει πάρκο.

Οι φοιτητές είναι ιδιαίτερα δραστήριοι, καθώς όσο βρίσκεσαι στον χώρο θα σου τραβήξουν την προσοχή συμμετέχοντες στα θεατρικά έργα του πανεπιστημίου που πηγαινοέρχονται φορώντας τα ιδιαίτερα κοστούμια και στολές τους, αλλά και θα σε ταξιδέψουν με τις γεύσεις που δημιουργούν με μεράκι στο εστιατόριο το οποίο λειτουργούν οι ίδιοι. Κι αν το άρθρο αυτό σε έπεισε να επισκεφθείς το Olomouc όταν βρεθείς στην Τσεχία, μην ξεχάσεις να έχεις άνετα και αδιάβροχα παπούτσια, όρεξη για εξερεύνηση και τη φωτογραφική σου μηχανή ανά χείρας!

Συντάκτης: Άννη Παναγιώτου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.