Φτάνεις στην πόλη του φωτός και καθώς εξερευνάς τα αξιοθέατα, λιγουρεύεσαι τις γλυκές νότες μυρωδιών που σου τρυπάνε τη μύτη. Αν είσαι λάτρης του παραδοσιακού γαλλικού κρουασάν, το νούμερο ένα της γαλλικής ζαχαροπλαστικής και ψάχνεις τα καλύτερα μέρη για να τα γευτείς, σου προτείνουμε δέκα επιλογές με τους καλύτερους φούρνους και ζαχαροπλαστεία στο Παρίσι. Μαγαζιά που φτιάχνουν αυθεντικά παριζιάνικα κρουασάν, για να φας και να ευχαριστηθεί η ψυχούλα σου, χωρίς να χρειαστεί να δώσεις και πολλά.

 

1. Boulangerie Utopie

20, rue Jean-Pierre Timbaud, 75011 Paris

UTOPIE -French Bakery | O'Bon Paris | Easy to be Parisian

Πηγή: UTOPIE -French Bakery

Οι ιδιοκτήτες γνωρίστηκαν στη σχολή την πρώτη μέρα της εκπαίδευσής τους στη ζαχαροπλαστική, κι από τότε είναι αχώριστοι. Μαθητευόμενοι, ονειρεύονταν να γίνουν σεφ και να ανοίξουν κάτι δικό τους. Το 2012/2013, μετά από μερικά χρόνια ταξιδιών, βρέθηκαν και οι δύο στο Παρίσι, χωρίς δουλειά. Είπαν στον εαυτό τους ότι ίσως ήταν η κατάλληλη στιγμή να στήσουν αυτό που ονειρεύτηκαν και η Utopia άνοιξε τις πόρτες της. Δε θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από αρτοσκευάσματα, καθώς στόχος τους ήταν εξαρχής τα λίγα και καλά και κυρίως, το να φτιάχνουν μοναδικά κρουασάν. Από τα πιο διάσημα στο Παρίσι, φημισμένα για τη ζύμη τους που έχει βάση το προζύμι και το βούτυρο, έχουν κόστος €1.10.

 

2. Boulangerie-Pâtisserie Terroirs d’ Avenir

• 3 Rue du Nil, 75002 Paris
• 90 Rue Jean-Pierre Timbaud, 75011 Paris
• 8 Rue Paul Bert, 75011 Paris

 - Agriculture Paysanne et Pêche Durable depuis 2008

Πηγή: Terroirs d’Avenir

Υπάρχουν τρία στο Παρίσι κι είναι μικροί χώροι με μόλις δυο τραπεζάκια στο εξωτερικό τους. Εδώ, πας αν θέλεις να πάρεις κρουασάν στο χέρι και να το απολαύσεις καθώς περπατάς. Ζεστό, αφράτο και πολύ πλούσιο. Αποφύγετε να πάτε νωρίς το πρωί καθώς οι ντόπιοι σχηματίζουν μεγάλη ουρά για να κάνουν την πρωινή τους αγορά. Κάπου διάβασα στα σχόλια πως το μικρό αυτό φουρνάκι είναι σαν το Άγιο Δισκοπότηρο, κι αν το βρεις, δοξάζεις την τύχη σου. Κόστος €1.20 ανά κρουασάν!

 

3. La Maison d’Isabelle

47ter Boulevard Saint-Germain, 75005 Paris

La Maison d'Isabelle, Παρίσι - Κριτικές εστιατορίων - Tripadvisor

Πηγή φωτογραφίας: Tripadvisor

Βραβευμένο το 2018, ως το καλύτερο μαγαζί με κρουασάν βουτύρου. Θα το βρείτε στην καρδιά της γραφικής Latin Quarter. Με επικεφαλής την Isabelle Leday και τον Geoffrey Pichard, το αρτοποιείο και ζαχαροπλαστείο τους θεωρείται από τα κορυφαία του Παρισιού. Στα κρουασάν τους, σε ελκύει πρώτα η μυρωδιά, μετά η τραγανή κρούστα εξωτερικά κι η τέλεια βουτυρώδης αφράτη γεύση, από βιολογικό αλεύρι και βούτυρο, αφού τα δοκιμάσεις. Αν ψάξετε, θα δείτε στις κριτικές ότι το επισκέπτονται αρκετοί ντόπιοι, προκειμένου να απολαύσουν ένα κρουασάν για πρόγευμα και μάλιστα με μόλις €1.

 

4. Le Petit Parisien

17 Rue du Vertbois, 75003 Paris

Le Petit Parisien – 100 Archive

Πηγή φωτογραφίας: 100 Archive

Ένα μικρό και πολύ χαριτωμένο μαγαζί, του οποίου η φήμη είναι πρώτα για τη θερμή και φιλόξενη ατμόσφαιρά του και την άψογη εξυπηρέτηση του προσωπικού και μετά για τα ολόφρεσκα, αρκετά μεγάλα και πάντα όπως λένε ζεστά κρουασάν του, με κόστος €1.20.

 

5. Le Pain des Copains

96 Rue du Faubourg Saint-Martin, 75010 Paris

Le Fournil du Faubourg, boulanger Orléans - le bon pain, c'est Bracik | Le blog de Gilles Pudlowski - Les Pieds dans le Plat

Πηγή φωτογραφίας: Le blog de Gilles Pudlowski

Έγινε σημείο αναφοράς στην περιοχή Gare de l’ Est, από στόμα σε στόμα. Ένα μικρό, αυθεντικό, γαλλικό αρτοποιείο, όπου η ιδιοκτήτρια δηλώνει πως το μυστικό της συνταγής είναι ότι αποτελείται από πάθος, τεχνική, ποιοτικά προϊόντα και ζεστή ατμόσφαιρα. Οι ξεχωριστές λιχουδιές του, έχουν κερδίσει τις καρδιές των επισκεπτών που έχουν να λένε τα καλύτερά για τα γεμιστά κρουασάν από σοκολάτα, αμύγδαλο, φιστίκια και βατόμουρο. Κορυφαίο στο μαγαζί, θεωρείται το κρουασάν με βατόμουρο με ροζ ζύμη, φτιαγμένη από σμέουρα κι από πάνω μια ελαφριά στρώση μαρμελάδας βατόμουρο. Για όσους αρέσει με κρέμα από φιστίκι, επίσης, να ξέρετε έπιασε το μάτι μου. Κόστος €2.50 με γέμιση και €1.20 το απλό.

 

6. Le Grenier a Pain Abbesses Bodian

38 Rue des Abbesses, 75018 Paris

Le Grenier à Pain – Abbesses | PARIS BY MOUTH

Πηγή φωτογραφίας: PARIS BY MOUTH

Βρίσκεται στην καρδιά της Μονμάρτρης. Καθώς κάνετε τη βόλτα σας, κάντε μια στάση στο μικρό αυτό αρτοποιείο για να δοκιμάσετε τα εξαιρετικά κρουασάν σοκολάτας. Μη σας πιάσει η τσιγκουνιά, πάρτε να ‘χετε γιατί λέγεται πως κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα. Κόστος €1.15.

 

7. A. Lacroix Pâtissier

11 Quai de Montebello, 75005 Paris

A. Lacroix Patissier is one of the very best things to do in Paris

Πηγή φωτογραφίας: USA TODAY

Ένα μικρό ζαχαροπλαστείο- παράδεισος, με εκπληκτική θέα τον καθεδρικό ναό της Notre Dame. Διαθέτει μεγάλη γκάμα βιολογικού καφέ για να συνοδεύσετε τα υπέροχα κρουασάν αμυγδάλου του, για τα οποία όλοι οι επισκέπτες παραμιλούν. Κόστος €3.20.

 

8. Mamiche

45 Rue Condorcet, 75009 Paris

Mamiche Review - 9th Arr. - Paris - The Infatuation

Πηγή φωτογραφίας: Mamiche Review

Εδώ σας μιλάω εκ πείρας. Ό,τι κι αν επιλέξεις να δοκιμάσεις θα το κατευχαριστηθείς, όμως η κόλαση κρύβεται στα κρουασάν. Ωραία βουτυράτη γεύση, όχι πολύ γλυκά, χωρίς καμιά υπερβολή, από αυτά που κλείνεις τα μάτια κι απολαμβάνεις κάθε μπουκιά. Ήταν ακριβώς όπως μου αρέσει, για μένα το πιο νόστιμο κρουασάν που έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής στη ζωή μου. Συστήνεται ανεπιφύλακτα, παρ’ όλο που γενικώς είναι λίγο πιο ακριβό σαν μαγαζί από άλλα, κι αξίζει και η τιμή και η αναμονή. Κόστος €1.40 έως και €3.80.

 

9. Sas boulangerie Moderne Rabineau

16 Rue des Fossés Saint-Jacques, 75005 Paris

Concilier sa vie professionnelle et sa recherche d'appartement

Πηγή φωτογραφίας: Virgil

Το εμβληματικό αρτοποιείο που έγινε διάσημο λόγω της πασίγνωστης σειράς του Netflix, Emily in Paris, μιας και το διαμέρισμά της ήταν δίπλα κι έτρωγε πρωινό εδώ. Πάρτε ιδέες για το outfit σας από τη σειρά και νιώστε για λίγο Emily, τρώγοντας ένα από τα δημοφιλή καλοσχηματισμένα κρουασάν τους, από μαλακό βούτυρο με κρέμα φιστικιού ή με σοκολάτα και τραγανή κρούστα. Κόστος €2, ουρά, μεγάλη.

 

10. Boulangerie BO&MIE – Saint Martin

359 Rue Saint-Martin, 75003 Paris, Γαλλία

Bo & Mie Bakery in Paris: My Full Review - Paris Unlocked

Πηγή φωτογραφίας: Paris Unlocked

Έχουν μίνι κρουασάν, το οποίο είναι καλό αν θέλετε να δοκιμάσετε μια ποικιλία από αυτά. Αν όχι και πάτε αποκλειστικά για μεγάλο και λαχταριστό, τότε το μαγαζί προτείνει το best seller τους: κρουασάν από δίχρωμη ζύμη και κρέμα βατόμουρο με κόστος €2.10.

Όποιον κι αν ρωτήσεις τι θα ήθελε να γευτεί με το που ξυπνά πρώτη μέρα στο Παρίσι, η απάντηση θα είναι σχεδόν πάντα η ίδια: Ένα αφράτο ζεστό και τραγανό κρουασάν από βούτυρο, με πλούσια γεύση. Κλείστε τα εισιτήριά σας κι απολαύσετε κάθε ώρα της ημέρας. τα πιο δημοφιλή κρουασάν του κόσμου. Εκείνα που κρύβονται στο πανέμορφο Παρίσι.

Συντάκτης: Ρεβέκκα Κωνσταντίνου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου