Το νησί της Γαύδου είναι ένας παράδεισος για τους φυσιολάτρεις κι ανέκαθεν θεωρούνταν ένα μέρος πολύ φιλικό προς τον γυμνισμό και το ελεύθερο κάμπινγκ. Χονδρικά υπολογίζεται ότι περίπου το 80% των παραλιών του νησιού είναι περιοχή γυμνιστών. Έτσι, είναι πολλοί εκείνοι που την επισκέπτονται γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό, αλλά και για να κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ. Άλλωστε, η Γαύδος έχει τον υψηλότερο αριθμό ηλιόλουστων ημερών ανά έτος στην Ευρώπη και θεωρείται επίσης το πιο ηλιόλουστο σημείο της ηπείρου. Επίσης, και λόγω του μοναδικού φυσικού της σκηνικού, η Γαύδος αποτελεί μέρος του προγράμματος προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

 

Γαύδος: το στολίδι του Λιβυκού Πελάγους | Ferryhopper

 

Αν ρίξουμε μια ματιά στο μύθο, σύμφωνα με τον Όμηρο, στη Γαύδο ναυάγησε ο Οδυσσέας κατά την επιστροφή του από την Τροία, αλλά και κρατήθηκε αιχμάλωτος από την Καλυψώ, τη διάσημη θεά που κατοικούσε στο νησί. Εξετάζοντας τα ιστορικά γεγονότα κι όπως και η υπόλοιπη Κρήτη, το νησί της Γαύδου κατοικείται μόνιμα από πολύ παλιά, τουλάχιστον από τη νεολιθική περίοδο και πάνω από 3000 χρόνια πριν από το 2023. Διαφορετικοί κάτοικοι της Γαύδου ανά τους αιώνες, έδωσαν στο νησί διαφορετικά ονόματα. Ήταν γνωστή ως Κλαύδος και Κλαούντα, ενώ για τους Ενετούς είχε το όνομα Gotzo.

 

Το όνομα της παραλίας Σαρακήνικο, ιστορικά είναι μια σαφής υπενθύμιση της οθωμανικής εισβολής και κυριαρχίας στο νησί και λέγεται πως πήρε το όνομά του στη μνήμη των Σαρακηνών πειρατών που κάποτε αναζητούσαν καταφύγιο στο νησί. Πιθανότατα είναι και από τις καλύτερες παραλίες σε όλη την Ελλάδα και είναι σίγουρα η πιο διάσημη παραλία του νησιού. Μέχρι χθες, ήταν ανοιχτή προς όλους τους γυμνιστές. Σήμερα, όχι πια.

Αντιδράσεις ξέσπασαν με την τοποθέτηση με ευθύνη της δημάρχου του νησιού πινακίδας, που αναγράφει ρητά πως «απαγορεύεται ο γυμνισμός», πράγμα που προκάλεσε αντιδράσεις στα σόσιαλ μίντια των ανθρώπων που τόσα χρόνια τιμούν το μέρος για τον σκοπό αυτό. «Ερχόμαστε στο νησί για να νιώσουμε ελεύθεροι στην φύση απαλλαγμένοι από τα περιττά και μαθαίνουμε ξαφνικά για αυτή την απαγόρευση», αναφέρουν σύμφωνα με το protothema.gr. 

 

Σαρακήνικο (Γαύδος) / Μια πελώρια ανοιχτόχρωμη αμμουδιά που καταλήγει σε αμμόλοφους κατάφυτους με κέδρους στα δύο της άκρα - CRETAZINE ♥ Η Κρήτη όπως τη ζούμε

 

Η δήμαρχος κ.Λίλιαν Στεφανάκη, αναφέρει: «Είχαμε παράπονα τόσο από επισκέπτες όσο και από καταστηματάρχες του νησιού που μας ζήτησαν να απαγορεύσουμε τον γυμνισμό στην κεντρική αυτή παραλία, στην οποία έρχεται για μπάνιο πολύς κόσμος που δεν κάνει γυμνισμό κι ενοχλείται από το θέαμα γυμνών ανθρώπων. Το σεβόμαστε και προχωρήσαμε σε αυτή την απαγόρευση η οποία να τονίσω, ότι δεν ισχύει σε καμία άλλη παραλία.»

Μένει να δούμε αν θα ακολουθήσει και η Γαύδος το λυπηρό παράδειγμα κι άλλων νησιών που σταδιακά απομακρύνονται από το φυσικό τοπίο και το φιλικό προς έναν εναλλακτικό τρόπο διακοπών περιβάλλον, όπως έκαναν οι μικρές Κυκλάδες. Με το 70% των επισκεπτών στη Γαύδο να έρχονται για κάμπινγκ, θα ήταν μια αρκετά λάθος απόφαση αυτή. Θα δείξει, αν και για να είμαστε ειλικρινείς, δε θα μας κάνει και τόση εντύπωση. Παραμένει σίγουρα στενάχωρο, να βλέπεις τα νησιά μας να προσπαθούν να αποκτήσουν έναν ενιαίο χαρακτήρα που εξυπηρετεί συγκεκριμένο είδος τουρίστα. Καλή η Μύκονος, αλλά μία φτάνει. Συν του ότι, είναι πολλά τα νησιά (Άρη) για να τα κάνουμε όλα ίδια. Ας μείνουν και μερικά με την ομορφιά και τον χαρακτήρα που εξ αρχής ερωτευτήκαμε.

ΥΓ: Είναι απλώς ένα γυμνό σώμα. Το έχουμε όλοι μας, γιατί μας κάνει τόση εντύπωση λοιπόν;

 

Πηγή φωτογραφίας