Η Ανατολική ή αλλιώς μέσα Μάνη αναδεικνύεται ως ένας μοναδικός προορισμός που βρίσκεται ανάμεσα σ’ εκπληκτικά τοπία και βυζαντινά μνημεία, με πέτρινα χωριά και κάστρα που αναδύουν μία αύρα γεμάτη μυστήριο. Αν παρακολουθείς τη φετινή επιτυχημένη σειρά του ΑΝΤ1 «Μάγισσα», σίγουρα θα έχεις καταλάβει ότι η Μάνη συνδυάζει το ιστορικό στοιχείο ως μία μεσαιωνική πόλη που μπορεί να προσφέρει στον ταξιδιώτη, τα πάντα. Οι παραλίες της Μάνης είναι διαφορετικές απ’ αυτές που έχεις συνηθίσει και μια χειμωνιάτικη βόλτα με το ταίρι σου είναι η τέλεια ευκαιρία, αφού σού προσφέρει έναν άγριο και κινηματογραφικό χαρακτήρα που συναρπάζει αυτούς που αναζητούν περιπέτεια κι αυθεντικότητα. 

Όταν φτάσεις στην Ανατολική Μάνη, εξερεύνησε τ’ όμορφο τοπίο της Μέσα Μάνης, που περιπλέκεται ανάμεσα σε βράχους, με πέτρες και χωριά που αναδύονται εξ’ ολοκλήρου απ’ τον πετρώδη τοπογραφικό χαρακτήρα, με τους αυστηρούς πύργους τους να κυριαρχούν στο τοπίο. Ενενήντα οκτώ παραδοσιακοί οικισμοί διασκορπίζονται σ’ ολόκληρη τη χερσόνησο και συχνά εμφανίζονται σαν ερείπια αλλά παραμένουν ζωντανά στη μνήμη και την ιστορία, αναδεικνύοντας τη μαγευτική ομορφιά τους κι είναι λες κι ο χρόνος έχει σταματήσει στη μεσαιωνική εποχή.

 

Πηγή εικόνας: Unsplash

 

Απ’ την Αρεόπολη και το γραφικό Λιμένι έως τον επιβλητικό Γερολιμένα, την ερειπωμένη Βάθεια που είναι ένα απ’ τα πιο χαρακτηριστικά χωριά της Μάνης και τ’ ανεξερεύνητα χωριά στο Κατωπάγκι (Οχιά) και στον Σαγγιά (Μουντανίστικα), μπορεί κανείς ν’ αντλήσει εικόνες της ιδιαίτερης ψυχολογίας των Μανιατών. Το τοπίο που τους περιβάλλει διαμορφώνει την ιδιαίτερη προσωπικότητά τους ενώ η αρχιτεκτονική κι οι ηθικοί κανόνες τους αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας τους.

Στη Μέσα Μάνη θα ζήσεις μία απ’ τις πιο εντυπωσιακές περιπέτειες πεζοπορίας σ’ ολόκληρη την Πελοπόννησο. Το μονοπάτι που ξεκινά από τα Κοκκινόγεια οδηγεί στο Ακροταίναρο, το νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας και των Βαλκανίων. Σύμφωνα με τον μύθο, αυτή ήταν μια από τις πύλες του Άδη, όπου εισήλθαν ο Ορφέας για την Ευρυδίκη κι ο Ηρακλής για ν’ αντιμετωπίσει τον Κέρβερο. Εδώ θα συναντήσεις το εκκλησάκι του Ασώματου, κατασκευασμένο απ’ αρχαία λιθάρια και το ρωμαϊκό ψηφιδωτό δάπεδο απ’ το Ιερό του Ποσειδώνα. Η διαδρομή τελειώνει στον φάρο του 1882, μόλις 2 χιλιόμετρα μακριά, σε μια αναπάντεχα μαγευτική εμπειρία.

 

Πηγή εικόνας: kathimerini

 

Στη Μάνη, οι βυζαντινοί ναοί είναι κυριολεκτικά θησαυροί τέχνης, μ’ ανεξίτηλα ιστορικά ίχνη. Ακόμη και τα νεκροταφεία εκπέμπουν μια μοναδική αύρα, με τους πέτρινους τάφους να μοιάζουν με μικρά παραδοσιακά σπίτια. Σύμφωνα με τους τοπικούς νόμους, οι Μανιάτες θεωρούν απαράδεκτο να μη συνοδεύονται στην τελετή ταφής από μοιρολόγια, που είναι ανατριχιαστικά. Ο Αϊ-Στράτηγος, ο δικός τους Άγιος, φορά π0λεμική στολή, σπαθί και συμβολίζει την ψυχή μ’ ένα βρέφος στο χέρι. Μία απ’ τις πιο εντυπωσιακές εκδηλώσεις του είναι στη Μονή Ντεκούλων στο Οίτυλο. Αγαπημένοι ναοί περιλαμβάνουν την Αγία Κυριακή, τον Σωτήρα στη Γαρδενίτσα, τον Αϊ-Στράτηγο στον Δίπορο και τη δίδυμη εκκλησία Αγίας Παρασκευής – Αγίου Δημητρίου στην Κηπούλα.

 

Πηγή εικόνας: geografikoi.gr

 

Το σπήλαιο Βλυχάδα Διρού είναι μια εμπειρία που συναρπάζει τους επισκέπτες όλων των ηλικιών. Η εκδρομή γίνεται με βάρκα και διαρκεί περίπου μισή ώρα, διασχίζοντας επιβλητικά σημεία μ’ εντυπωσιακούς σταλακτιτικούς και σταλαγμιτικούς σχηματισμούς. Εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του σπηλαίου είναι οι σωληνοειδείς σταλακτίτες. Το επισκέψιμο τμήμα του έχει μήκος 1,5 χιλιόμετρα, ενώ στο σύνολό του φτάνει τα 15 χιλιόμετρα. Στο εσωτερικό του σπηλαίου έχουν βρεθεί οστά από ιπποπόταμους, πάνθηρες, ύαινες, λιοντάρια, ελάφια και άλλα ζώα, ηλικίας περίπου 30.000 ετών. Είναι σημαντικό να κάνετε κράτηση εισιτηρίων εγκαίρως για να απολαύσετε αυτήν την εκπληκτική εμπειρία.

 

Πηγή εικόνας: diroscaves

 

Τέλος, όσον αφορά τις γαστρονομικές απολαύσεις, για φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, ο καλύτερος προορισμός είναι ο Τάκης στο Λιμένι. Στο γραφικό Καραβοστάσι, η ΜανηΒέllα που προσφέρει μεζέδες και δημιουργικά κοκτέιλ. Για να ικανοποιήσεις ακόμη περισσότερο τους γευστικούς σου κάλυκες, επισκέψου το εστιατόριο του ξενοδοχείου Κυρίμαι στον Γερολιμένα.

Με μια αυστηρή, μα και γοητευτική παρουσία, η Μάνη απευθύνεται σ’ εκείνους που αναζητούν τη διαφορετικότητα, τον ενθουσιασμό του αγνώστου, χωρίς όμως να τους λείπουν οι άνεση και οι πολυτέλειες του ταξιδιού.

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος