Χρόνια τώρα η Χαλκιδική έχει γίνει Νο1 καλοκαιρινός προορισμός για τους Βορειοελλαδίτες και όχι μόνο. Παρ’ όλο που δεν είναι νησί, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα πολυδιαφημιζόμενα ελληνικά νησιά και στα ατού της συμπεριλαμβάνεται η άμεση πρόσβαση με αυτοκίνητο, ειδικά αν στο καράβι πάει «βόλτα» το στομάχι σου και δεν αντέχεις. Κατά κύριο λόγο οι τουρίστες επισκέπτονται τα παραλιακά μέρη της Χαλκιδικής, δηλαδή την Κασσάνδρα στο πρώτο πόδι, τη Σιθωνία στο δεύτερο, την Αμμουλιανή και την Ουρανούπολη στο τρίτο. «Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει!», όταν όμως σχεδιάζεις μια εξόρμηση εκεί πρέπει πρώτα να σκεφτείς για ποιο λόγο πας και μετά πού έχει ωραίες παραλίες. Κι αυτό γιατί ανάλογα με το αν είσαι single και ψάχνεις τον έρωτα ή αν έχεις ήδη ταίρι και οικογένεια, υπάρχει καταλληλότερη επιλογή.

Αν είσαι ελεύθερο πουλί και θέλεις να ξεδώσεις, ο δρόμος σε οδηγεί στο πρώτο πόδι. Καλλιθέα, Παλιούρι, Πευκοχώρι, Κρυοπηγή και άλλες μικρές πολιτείες της Κασσάνδρας, εκτός από υπέροχες παραλίες προσφέρουν και ατέρμονη νυχτερινή ζωή. Τα φώτα δε σβήνουν ποτέ και η βαβούρα απλώνεται από άκρη σε άκρη. Η εύκολη πρόσβαση από τη Θεσσαλονίκη έκανε το πρώτο πόδι να αναπτυχθεί τουριστικά πιο γρήγορα σε σχέση με την υπόλοιπη Χαλκιδική. Ταξιδεύεις στα δυνατά beats της μουσικής, μπορείς να ξεχάσεις για λίγο σκοτούρες και προβλήματα και να διασκεδάσεις με όλη σου την καρδιά. Αν ήσουν με το ταίρι ίσως ήθελες κάτι πιο ρομαντικό, όμως στο πρώτο πόδι ανάμεσα σε τόσους singles, μπορεί ο έρωτας να σου χτυπήσει την πόρτα. Μόνο φρόντισε αν τύχει και ερωτευτείς, όταν φτάσεις στα Νέα Μουδανιά να πάρεις τη στροφή για δεύτερο πόδι.

Το δεύτερο πόδι είναι προορισμός που προτιμάται από ζευγαράκια και οικογένειες. Ο λόγος; Κυρίως γιατί τα πράγματα είναι πιο ήσυχα σε σχέση με το πρώτο πόδι. Αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι μεγάλο μέρος της περιοχής παραμένει ανεκμετάλλευτο, η Σιθωνία διατηρεί ακόμα φυσική ομορφιά λόγω της προστατευόμενης περιοχής, ενώ οι ερημικές παραλίες της ενδείκνυνται για ρομαντικά weekend. Η Βουρβουρού, η Τριστινίκα, η Σάρτη, ο Όρμος της Παναγιάς είναι ιδανικά μέρη για οικογενειακές διακοπές, όχι μόνο για τα water sports που προσφέρονται για μικρούς και μεγάλους, αλλά και για το καλό φαγητό στις παραλιακές ταβερνούλες. Ό,τι λαχταράει η ψυχή σου, θα το βρεις εκεί. Αν είσαι με το ταίρι θα περάσετε λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης, χωρίς πολλή ένταση, ενώ θα μαγευτείτε από τα όμορφα τοπία. Αν πάλι έχετε μαζί και τα παιδιά, να είστε σίγουροι ότι θα διασκεδάσουν, αφού το πόδι αυτό προσφέρεται για οικογενειακές στιγμές.

Βέβαια, δε θα ήταν σωστό να παραλείψουμε και κάποια μαγικά μέρη στο τρίτο πόδι, στην χερσόνησο του Άθω. Λίγο πριν την Ουρανούπολη, υπάρχουν μέρη όπως τα Πυργαδίκια, η Ιερισσός, τα Νέα Ρόδα και η Αμμουλιανή που υπόσχονται στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης αν είσαι με την παρέα, με την οικογένεια ή το ταίρι, ενώ η πρόσβαση σε αυτά είναι εξίσου εύκολη.

Το σίγουρο είναι ότι σε κάθε φάση της ζωής σου, η Χαλκιδική μπορεί να σου προσφέρει αυτό που χρειάζεσαι. Στην Κασσάνδρα πας για να γιορτάσεις το ότι είσαι single και -γιατί όχι;- να ψάξεις τον έρωτα, στη Σιθωνία για να γιορτάσεις τον έρωτα. Όπως και να ‘χει, σαν τη Χαλκιδική δε θα βρεις πουθενά!

Συντάκτης: Κέλλυ Ιακωβίδου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.