«Τι φως προβάλλει εκεί απ’ το παράθυρο;
Είν’ η ανατολή κι είναι η Ιουλιέτα ο ήλιος.
Πρόβαλε, ήλιε, σκότωσε τη φτονερή σελήνη
που κιόλα είν’ άρρωστη, χλωμή από τον καημό της.»

 

Καλώ όλους του τρελά ερωτευμένους Ρωμαίους και Ιουλιέτες να περάσουν τα Χριστούγεννα στο θρυλικό μπαλκόνι της Ιουλιέτας. Ναι, καλά άκουσες, Ιταλία σε στέλνω και συγκεκριμένα στη Βερόνα. Κι αν κι η Βερόνα είναι γνωστή κυρίως λόγω του έργου του Σαίξπιρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», καθότι είναι ο τόπος όπου διαδραματίζεται, εντούτοις, πρόκειται για μια πολύ όμορφη και μια μαγικά ρομαντική πόλη. Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ιταλίας, αφού χρονολογείται από 1ο αιώνα π.Χ, ενώ στους αιώνες, διατήρησε έναν μεγάλο αριθμό αρχαιοτήτων από τη μεσαιωνική εποχή και την Αναγέννηση. Η αρχιτεκτονική της, η οποία μαρτυρά 2.000 χρόνια ιστορίας, χαρακτηρίζεται για την αίγλη της, λόγω του καλοδιατηρημένου ιστορικού της κέντρου, τις φινετσάτες βιτρίνες των καταστημάτων αλλά και τους χώρους εστίασης υψηλής γαστρονομίας. Ό,τι πρέπει για τα ερωτευμενάκια τις γιορτές.

 

a view of a city from a high point of view

 

Βέβαια, το πιο γνωστό αξιοθέατο δε θα μπορούσε να είναι άλλο από το σπίτι και κυρίως το θρυλικό μπαλκόνι της Ιουλιέτας. Δε σου προτείνω βέβαια να πας μονάχα για να δεις το μπαλκόνι, γιατί αυτό μπορείς να το κάνεις και δωρεάν. Ωστόσο, θα πρέπει να κάτσεις να περιμένεις τουλάχιστον μια ώρα κι έπειτα να μπεις σε γκρουπ στην εσωτερική αυλή μαζί με άλλους 60 – 70. Γι’ αυτό σε παροτρύνω, να το ζήσεις τέρμα. Μπες στο σπίτι της Ιουλιέτας για να μη χάνεις κιόλας χρόνο στην ουρά. Το σπίτι βρίσκεται στην οδό Casa di Giulietta, Via Capello 23. Το εισιτήριο εισόδου κοστίζει μόλις 6€ και μπορείς να το προμηθευτείς είτε από το μουσείο τέχνης που βρίσκεται ένα στενό πίσω από το σπίτι της Ιουλιέτας, είτε διαδικτυακά με ένα επιπρόσθετο fee για τη συναλλαγή της τάξης των 0,60€.

 

brown concrete building with green plants

 

Περιήγηση μέσα στο σπίτι

Το «Σπίτι της Ιουλιέτας» χρονολογείται στον 13ο αιώνα κι έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Σε απόσταση 10-15 λεπτών βρίσκεται ο τάφος της Ιουλιέτας, εντός ενός κήπου που φιλοξενεί κι ένα μικρό μουσείο. Απ’ το σπίτι μπορείς να αντιληφθείς πώς ζούσαν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής και να δεις μερικές ενδυμασίες, βρίσκονται αντικείμενα και έπιπλα από τον 16ο και 17ο αιώνα. Περαιτέρω, θα δεις το κρεβάτι της Ιουλιέτας, εκεί που καρτερούσε κι ονειρευόταν το μέλλον της με τον Ρωμαίο, που όλοι ξέραμε πόσο καλά πήγε αυτό. Εντός του σπιτιού υπάρχει ένα παλιού τύπου κόκκινο γραμματοκιβώτιο, όπου μπορείς να αφήσεις ένα γράμμα για την Ιουλιέτα. Και μη νομίζεις ότι θα χαθεί στα άδυτα της λήθης, αφού εθελοντές από το Juliet’s Club (Club di Giulietta) θα το διαβάσουν και θα σου απαντήσουν. Το κάνουν επί δεκαετίες για χιλιάδες γράμματα που λαμβάνουν.

 

a statue of a woman in a courtyard

 

«Κάποιο άγαλμα….»

Κι αφού περιηγηθείς στο σπίτι μαζί με το ταίρι σου, θαυμάστε το άγαλμα της Ιουλιέτας. Κάτω από το μπαλκόνι, στην αυλή, βρίσκεται το μπρούτζινο άγαλμα της Ιουλιέτας, το οποίο και κατασκευάστηκε πίσω στα 1972 και σύμφωνα με μια τοπική δοξασία της Βερόνας, αν την αγγίξεις στο στήθος θα έχεις τεράστια τύχη στην αγάπη και τον έρωτα. Όλα αυτά τα χρόνια, άνθρωποι καταφτάνουν από ολόκληρη την Ιταλία για να αγγίξουν το άγαλμα και να έχουν καλή τύχη, τόσο που το φόρεμά της έχει ξεθωριάσει από τα πάρα πολλά αγγίγματα. Αξίζει 100% να περιμένεις στην ουρά για να βγάλεις μια φωτογραφία, παρόλο που μέσα στο μουσείο θα βρεις ολόιδιο άγαλμα, το οποίο βέβαια δεν μπορείς να το ακουμπήσεις. Άρα, ούτε και να γευτείς έστω και μυθικά την τύχη στον έρωτα.

 

Botteca Vini signage

 

Για να λέμε κι αλήθειες, το σπίτι αυτό προφανώς και δεν είναι το σπίτι της Ιουλιέτας καθώς η ίδια ή ο Ρωμαίος δεν υπήρξαν ποτέ στην πραγματικότητα. Παρ’ όλα αυτά, δε θα πω τίποτα περισσότερο για τα πραγματικά στοιχεία γύρω από το θρυλικό μπαλκόνι. Γιατί η φαντασία, ο ρομαντισμός και λίγη μαγεία στη ζωή μας είναι must. Αν έχεις, λοιπόν, αμφιβολία, για το πού θα ζήσεις τέρμα ρομαντικά Χριστούγεννα, πάρε το ταίρι σου και ταξιδέψτε στη Βερόνα. Κι αν θες να «κλειδώσεις» τον έρωτά σου, με μια πρόταση για κοινή ζωή, μη χάσεις την ευκαιρία να απαγγείλεις κι ορισμένους από τους πιο θρυλικούς στίχους έρωτα που γράφτηκαν ποτέ στην ιστορία, μέσα από την πένα το Σέξπιρ.

 

aerial photo of cityscape during daytime

 

Και για σένα που είσαι μόνος, στείλε ένα γράμμα στην Ιουλιέτα. Ναι, όπως στην ταινία «Letters to Juliet». Δεν ξέρεις ποτέ!

Συντάκτης: Χρυστάλλα Σωκράτους
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου