Καλή Χρονιά, χαρούμενο το 2024!

Κάθε έναρξη χρόνιας, αποτελεί το σφύριγμα για μια νέα συναρπαστική κούρσα. Οι πρώτες μέρες του νέου χρόνου, είναι ευκαιρία για πολλούς ανθρώπους, να θέσουν νέους στόχους και συνήθειες, αφού η αίσθηση της καινούργιας αρχής είναι ιδανική γι’ αποφάσεις κι αλλαγές για την επίτευξη των στόχων μας.

Όσο κι αν υπάρχει η καλή διάθεση, όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν σύντομα τους στόχους της νέας χρονιάς και τις προσωπικές δεσμεύσεις τους. Σύμφωνα με έρευνα του Forbes Health/OnePoll που διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2023, το 61,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αισθάνεται πιεσμένο να θέσει μια απόφαση για το νέο έτος. Επιπλέον, μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Scranton διαπίστωσε ότι το 23% των ανθρώπων εγκαταλείπουν τους νέους στόχους τους μετά από μόλις μία εβδομάδα. Μόνο το 19% των ατόμων είναι πραγματικά σε θέση να τηρήσουν τους στόχους τους μακροπρόθεσμα.

Όπως φαίνεται, είναι εύκολο να θέσεις προσωπικούς στόχους αλλά δύσκολο να τους ακολουθήσεις στην πράξη. Γιατί όμως αποτυγχάνουμε να τηρήσουμε τις αποφάσεις της νέας χρονιάς;

 

1. Δεν είσαι έτοιμος γι’ αλλαγή

Ένας λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να δεσμευτούμε μακροπρόθεσμα στις αποφάσεις μας, είναι ότι απλώς δεν είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε. Τα πάρτι, οι συναντήσεις με φίλους και γνωστούς στις γιορτές, μια στιγμή αδυναμίας ή ευαλωτότητας, μας ωθούν σε μεγάλα λόγια, όμως πολλοί άνθρωποι θέτουν στόχους με βάση το τι νομίζουν ότι πρέπει να κάνουν, τις στιγμές που νιώθουν ανίκητοι, παρά με το τι πραγματικά θέλουν να κάνουν και μπορούν, τις στιγμές που αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι σούπερ ήρωες. Όπως ορίζεται το σύνδρομο της ψευδούς ελπίδας, βάζουμε στόχους για να νιώθουμε ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας, θεωρώντας υποχρέωσή μας να κάνουμε αλλαγές.

 

2. Θέτεις απλησίαστα στάνταρτς

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με τις αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς είναι ότι συνήθως περιστρέφονται γύρω από τεράστιες αλλαγές. Αλλαγές που συχνά εμείς οι άνθρωποι υποσχόμαστε στον εαυτό μας ότι θα τις ξεκινήσουμε και από Δευτέρα όπως αλλαγή διατροφής, εγγραφή στο γυμναστήριο, κόψιμο καπνίσματος και πολλές άλλες αλλαγές που είναι δύσκολο να γίνουν άμεσα.

Η λογική του «όλα ή τίποτα» αποτυγχάνει σε μεγάλες αλλαγές, χρειάζονται μικρά βήματα. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι τίποτα που να αξίζει δε φτιάχτηκε σε λίγες μέρες.

 

3. Δεν παρακολουθείς την πρόοδό σου

Η παρακολούθηση της προόδου σου είναι το σημαντικότερο για να πετύχεις μια αλλαγή. Μια απλή αξιολόγηση του ίδιου σου του εαυτού σε τακτική βάση μπορεί να είναι αρκετή για να κρατήσει το κίνητρο. Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά πώς θα ξέρεις αν βρίσκεσαι εντός στόχου; Η αλλαγή θέλει χρόνο και συνήθως δεν αναγνωρίζουμε εύκολα τα μικρά βήματα στην πρόοδό μας.

 

4. Δεν υπάρχει πρακτικότητα

A goal without a plan, is just a wish. Οι στόχοι οφείλουν να συνοδεύονται από ένα πλάνο επίτευξής τους, αν πραγματικά θέλεις να τους πετύχεις. Το πλάνο μπορεί να περιέχει χρονοδιαγράμματα, όπως το πότε θα ξεκινήσεις την επιδίωξη του στόχου σου και πώς θα τον διατηρήσεις μπροστά στα εμπόδια.

 

5. Ξέρεις τι θέλεις, όχι όμως γιατί

Εστιάζουμε στο τι θέλουμε να κάνουμε, όχι όμως γιατί θέλουμε πραγματικά αυτή την αλλαγή. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να πάμε γυμναστήριο τη νέα χρονιά, είναι γιατί θέλουμε να ξεσπάσουμε, ή θέλουμε να νιώσουμε πιο υγιείς; Αν ψάξουμε βαθύτερα τον λόγο για τον οποίο παίρνουμε μια απόφαση, θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για την τήρησή της, ίσως πιο ευχάριστοι για εμάς, κι ως εκ τούτου θα είναι πιο εύκολο να μην τα παρατήσουμε.

 

6. Δεν υπολογίζεις τι πρέπει να εγκαταλείψεις

Για να πετύχουμε μια αλλαγή, πρέπει συνήθως να εγκαταλείψουμε κάτι, μια συνήθεια ή μια συμπεριφορά. Συχνά όμως, δεν υπολογίζουμε σωστά τις απώλειες που θα αναγκαστούμε να υπομείνουμε, παρά μόνο όσα θα κερδίσουμε. Για παράδειγμα, αν στόχος είναι να πηγαίνεις 3 φορές την εβδομάδα γυμναστήριο, μπορεί να σημαίνει λιγότερες ώρες με την οικογένειά σου ή λιγότερος χρόνος για ύπνο. Πριν δεσμευτείς να αλλάξεις τις συνήθειές σου, σκέψου τι θα χρειαστεί να εγκαταλείψεις στην πορεία της αλλαγής.

Οι στόχοι της νέας χρονιάς είναι μεγάλο κομμάτι των πρώτων ημερών, για τους περισσότερους. Η δημιουργία νέων συνηθειών και η αλλαγή συμπεριφορών απαιτεί χρόνο και θέληση. Η Πρωτοχρονιά μπορεί να είναι καλή ευκαιρία για στόχους, αλλά η έλλειψη ρεαλισμού και πλάνου, τούς οδηγεί σε ναυάγιο. Να θέτουμε στόχους, να περπατάμε προς μια καλύτερη εκδοχή μας σταθερά, αλλά ας μην ξεχνάμε πως από μηχανής Θεός δεν υπάρχει σε αυτήν την περίπτωση. Πρέπει να βάλουμε εμείς το χεράκι μας.

Συντάκτης: Γεωργία Καλίτση
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου