Την πρώτη Κυριακή του 2024 θα γίνει η 81η τελετή απονομής Χρυσών Σφαιρών, μια από τις σημαντικότερες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές εκδηλώσεις στην Αμερική. Οι Χρυσές Σφαίρες διοργανώνονται από το 1944 ετησίως στην Αμερική και συνήθως τον Ιανουάριο. Οι Χρυσές Σφαίρες μεταδίδονται σε περισσότερες από 200 χώρες παγκοσμίως. Τα έσοδα από τη μετάδοση τους, χρηματοδοτούν τη φιλανθρωπική δράση των βραβείων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τον Ιούνιο του 2023, άλλαξε η οργάνωση των Χρυσών Σφαιρών. Η προηγούμενη οργάνωση (HFPA) κατηγορήθηκε για έλλειψη diversity στο εκλογικό σώμα. Εκτός από αυτό, έρευνα που έγινε από την LA Times ανακάλυψε μεταξύ άλλων, ότι μέλη της οργάνωσης έτρωγαν ακριβά γεύματα και δέχονταν ακριβά δώρα από τα στούντιο ταινιών που ήλπιζαν ότι οι σειρές/ταινίες τους θα συγκέντρωναν υποψηφιότητες.

 

Oppenheimer (2023) - IMDb

 

Οι Χρυσές Σφαίρες σε ένα πνεύμα ποικιλομορφίας πλέον, επεκτείνει όλο και περισσότερο το εκλογικό του σώμα. Το εκλογικό σώμα το 2024 μετρά  300 μέλη και 60% diversity. Πιο αναλυτικά απαρτίζεται από 47% γυναίκες, 26.3% ομάδα που ορίζεται ως ΛατινοΑμερικάνοι, 13% ως Ασιάτες, 11% ως Μαύροι και 9% ως Μεσανατολικοί. Με την αλλαγή οργάνωσης, φέτος προστέθηκαν δύο νέες κατηγορίες βραβείων, κινηματογραφικό και εισπρακτικό επίτευγμα της χρονιάς και καλύτερη ερμηνεία stand-up κωμωδίας για την τηλεόραση. Επιπλέον, σημαντική διαφορά φέτος είναι οι 5 αντί για 6 υποψήφιοι ανά κατηγορία.

 

Killers of the Flower Moon - Apple TV+ Press

 

Την πρωτιά σε υποψηφιότητες για το 2024 κατέκτησε η ταινία Barbie, με 10 υποψηφιότητες και αμέσως μετά η ταινία Oppenheimer με 8. Δεν αποτελεί έκπληξη, αφού οι δυο ταινίες έφεραν τεράστιες εισπράξεις στο παγκόσμιο box office. Πέρα από τις εισπράξεις, μην ξεχνάμε τα πολλαπλά σχόλια και memes στα social media λόγω της πρεμιέρας τους που ήταν την ίδια ημέρα.

 

Barbie': Everything to Know About the Sets and Filming Locations

 

Τρίτοι στη λίστα με τις περισσότερες υποψηφιότητες, είναι ο Γιώργος Λάνθιμος με την ταινία ‘Poor Things’ ισοψηφώντας με το «Δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού» του Μαρτιν Σκορσέζε, με 7 υποψηφιότητες. Φαίνεται να μη σταματάει το σερί από υποψηφιότητες σε βραβεία για τον ίδιο, αγγίζοντας την κορυφή των σκηνοθετών, δίπλα σε ιερά τέρατα του χώρου.

 

How to Watch Poor Things: Is It Streaming or in Theaters?

 

Αν ήταν μία η καλλιτέχνις της χρονιάς, τότε η θέση αυτή ανήκει στην Taylor Swift, η οποία έλαβε τη 5η υποψηφιότητα της αλλά όχι για καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι -όπως τις προηγούμενες φορές – αλλά στη νέα κατηγορία, καλύτερο κινηματογραφικό και εισπρακτικό επίτευγμα για το Taylor Swift: The Eras Tour.

Στη δεύτερη καινούργια κατηγορία για καλύτερη απόδοση σε stand-up comedy, βρίσκονται μεταξύ άλλων, o Amy Schumer, ο Chris Rock και ο Ricky Gervais.

 

Only Murders in the Building (TV Series 2021– ) - IMDb

 

Όσον αφορά της τηλεοπτικές σειρές, η σειρά Succession συγκέντρωσε 9 υποψηφιότητες για την τελευταία του σεζόν. Έπειτα ακολουθούν το “The Bear” (προσωπικό μου αγαπημένο) και το “Only Murders in the Building” με πέντε υποψηφιότητες. Στις υποψηφιότητες διακρίνουμε επίσης το “The Crown”, “The Diplomat”  και το “The last of Us”, το οποίο ήταν στη λίστα με τις πιο αναζητούμενες σειρές του 2023 στο google. 

 

The Diplomat' on Netflix: Cast, Plot, and Glossary

 

Σας παραθέτουμε ενδεικτικά κάποιες από τις κατηγόριες. Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη τη λίστα στην επίσημη σελίδα των Χρυσών Σφαιρών (https://goldenglobes.com/nominations/2024).

 

Καλύτερη Δραματική ταινία

“Oppenheimer”

“Killers of the Flower Moon”

“Maestro”

“Past Lives”

“The Zone of Interest”

“Anatomy of a Fall”

 

Καλύτερη Κωμωδία ή μιούζικαλ

“Barbie”

“Poor Things”

“American Fiction”

“The Holdovers”

“May December”

“Air”

 

Καλύτερη Σκηνοθεσία

Bradley Cooper — “Maestro”

Greta Gerwig — “Barbie”

Yorgos Lanthimos — “Poor Things”

Christopher Nolan — “Oppenheimer”

Martin Scorsese — “Killers of the Flower Moon”

Celine Song — “Past Lives”

 

Καλύτερο Σενάριο

“Barbie” — Greta Gerwig, Noah Baumbach

“Poor Things” — Tony McNamara

“Oppenheimer” — Christopher Nolan

“Killers of the Flower Moon” — Eric Roth, Martin Scorsese

“Past Lives” — Celine Song

“Anatomy of a Fall” — Justine Triet, Arthur Harari

 

Καλύτερη Δραματική Σειρά

1923

The Crown

The Diplomat

The Last of Us

The Morning Show

Succession

 

Πηγή φωτογραφιών: IMDb

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: sparmatseto.gr

Συντάκτης: Γεωργία Καλίτση
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου