Ένας νέος όρος έχει κάνει την εμφάνισή του στην πλατφόρμα του τικ τοκ κι αυτός είναι ο όρος microfeminism. Η έννοια αυτού έχει να κάνει με μικρές κινήσεις στην καθημερινότητά μας οι οποίες αμφισβητούν τα μέχρι τώρα δεδομένα πρότυπα, χτισμένα σε μια πατριαρχική κοινωνία. Όλο αυτό ξεκίνησε από την τηλεοπτική παραγωγό Ashley Chaney η οποία πυροδότησε την τάση με λεζάντα “Girls, girl corporate edition”, με την επισήμανση #microfeminism. H ίδια επισήμανε ότι θα αλλάξει τη συνήθη εθιμοτυπία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε έναν χώρο εργασίας. Έτσι, όταν στείλει ένα email σε έναν άντρα διευθυντή, επισημαίνοντας και τον βοηθό του, εάν ο βοηθός είναι γυναίκα, θα βάλει το δικό της όνομα πρώτα σε όλα τα mail. Η ίδια λέει ότι πρόκειται για μια μικρή κίνηση άλλα είναι ο δικός της τρόπος μίκροφεμινισμού, εάν το μεταφράσουμε ελεύθερα. Η συγκεκριμένη δημοσίευση έχει 2,7 εκατομμύρια προβολές και πάνω από 6.000 σχόλια, με τα νούμερα να ανεβαίνουν συνεχώς, κι ανθρώπους γυναίκες κι άντρες να γράφουν τις δικές τους μικρές καθημερινές πράξεις μικροφεμινισμού και προσπάθειας αλλαγής της στερεοτυπικής κοινωνικής νόρμας.

 

@iamashleychaney Girl’s girl, corporate edition. #microfeminism #feminist #feminism #corporatelife #girlsgirl ♬ original sound – Ashley Chaney

 

Η συγκεκριμένη δημοσίευση απέκτησε τόσους πολλούς υποστηρικτές διότι οι περισσότεροι πιστεύουν και περιγράφουν ότι μέσω μικρών κινήσεων κι αλλαγής στην καθημερινότητά μας ή στα όσα είχαμε δεδομένα, θα έρθει η συμπερίληψη και η ισότητα. Εκατοντάδες σχόλια και βίντεο δίνουν τα δικά τους παραδείγματα. Εκπαιδευτικοί που δεν ξεχωρίζουν τα χρώματα και τα παιχνίδια σε αντρικά και γυναικεία ή δε χωρίζουν σε γκρουπ αγόρια και κορίτσια, άλλα με πιο ευφάνταστους τρόπους, όπως π.χ. το αγαπημένο τους χρώμα, που καλούν πρώτα τον πατέρα και όχι τη μητέρα όταν το παιδί αρρωσταίνει για να έρθει να το πάρει από το σχολείο, ή βάζουν τους μπαμπάδες σε γκρουπ συνομιλιών όσο αφορά το σχολείο και τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων. Επίσης, εάν τους ζητηθεί να στείλουν κάποιον να βοηθήσει με δουλειές του σχολείου, θα στείλουν κορίτσια τα οποία είναι το ίδιο ικανά να βοηθήσουν στο οτιδήποτε.

 

@justonegursha #stitch with @katie wood calling all girl’s girls 👇🏾 take your next step towards purpose and empowerment with the softness of sacred alignment. Doors are OFFICIALLY OPEN to Sacred Self & Sisterhood, a group coaching journey designed to help you jumpstart your 2024 goals with sacred self-mastery and the power of community. SAVE TODAY on your enrollment with early bird pricing + get the chance to upgrade to 1:1 coaching and birth chart reading for only $75! Link in bio to start your journey ✨ #eldestdaughter #daughterofimmigrants #firstgeneration #eastafrican #ethiopian #diaspora #higherselfhealing ♬ original sound – Mahi | Just One Gursha

 

Γυναίκες που κρατούν την πόρτα σε άλλες γυναίκες, οι ίδιες που όταν θέλουν να μιλήσουν με υπεύθυνο η κάποιον επαγγελματία θα απευθυνθούν με εκείνη κι όχι εκείνος, αυτές ή αυτοί που σε μια παρουσίαση στην εταιρεία τους στον ρόλο του επιστήμονα, του αφεντικού, του πιθανού δυνατού πελάτη, θα βάλουν φωτογραφίες γυναικών, οι ίδιοι που θα ζητήσουν οι συγκεντρώσεις της εταιρείας τους να κανονιστούν από άντρες κι όχι από γυναίκες, όπως γίνεται συνήθως. Εκείνοι που θα επισημάνουν ξεκάθαρα την αδικία όταν ένας άντρας συνάδελφός τους θα προσπαθήσει να καρπωθεί την ιδέα μιας γυναίκας συναδέλφου ή την επαναλάβει ως δική του αργότερα ή που θα αντιδράσουν όταν διακόπτουν μια συνάδελφό τους.

 

@project.huttonOur girl-powered team joins the microfeminism discussion 🎤♬ original sound – Project Hutton

 

Πολλά και μικρά παραδείγματα έρχονται συνεχώς που μας δείχνουν και μας κάνουν να σκεφτόμαστε πόσα στερεότυπα μας έχουν περάσει και πόσο δεδομένες είναι κάποιες κινήσεις ή ο τρόπος που σκεφτόμαστε κι εκφραζόμαστε. Άλλα παραδείγματα έρχονται από αυτούς που στα προσκλητήρια των γάμων τους έβαλαν πρώτο το όνομα της γυναίκας ή έδωσαν και τα δύο επίθετα στα παιδιά τους. Πολλοί γράφουν και για την υποστήριξη στη γυναικεία επιχειρηματικότητα ή τέχνη. Γονείς αγοράζουν ρούχα με όλα τα χρώματα και παιχνίδια όλων των ειδών, δίνουν περισσότερες επιλογές κι απευθύνονται στις κόρες τους ως δυνατές, έξυπνες, περιπετειώδεις κι όχι μόνο γλυκές κι όμορφες, ώστε να μην καθορίζονται μόνο από την εξωτερική τους εμφάνιση. Που αυτό δεν είναι μόνο microfeminism άλλα και τρόπος ανατροφής αν θέλετε τη γνώμη μας.

 

@tryquinn This is my Roman Empire #MicroFeminisms (IC @Mamamia ♬ original sound – Quinn

 

Άντρες βγαίνουν επίσης μπροστά και επισημαίνουν στους άλλους γύρω τους ως δική τους μορφή microfeminism, ότι δε χρειάζεται να τους κάνουμε ήρωες και να τους επευφημούμε για αυτονόητα πράγματα όπως το να καθαρίσουν το σπίτι που μένουν και οι ίδιοι, να πάνε ένα σουπερμάρκετ,  ή να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και να ενδιαφέρονται για όλα τα κομμάτια της καθημερινότητάς τους. Καθώς επίσης σταματούν τον όρο babysitting για του ίδιους, καθώς είναι γονείς και δεν κάνουν φύλαξη των παιδιών τους, απλά τα μεγαλώνουν και τα φροντίζουν όπως θα έπρεπε να κάνει κάθε γονιός. Άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου που υποστηρίζουν και φέρνουν μπροστά τα γυναικεία σπορ εντάσσοντάς τα στην καθημερινότητά τους. Αυτοί που για να νιώσουν και λίγο κάποιοι πως βιώνει μια γυναίκα άβολες ή αδιάκριτες κι αγενείς ερωτήσεις, θα απευθύνουν τις ακριβώς ίδιες σε έναν άντρα όπως γιατί είναι ελεύθερος, ή ερωτήσεις για το σώμα του και την κλασική ερώτηση που γίνεται συνήθως μόνο σε γυναίκες, ποιος προσέχει τα παιδιά αφού είναι έξω.

 

@bmekween This should actually be a trend @katie wood is the microfeminism attorney creator #blackwomanism #bgmlove #blackwomendoctors ♬ original sound – Bmekween | N’Dea

 

Υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα εκεί έξω της γαλούχησης που μας έχει γίνει να πιστεύουμε πράγματα ως δεδομένα άλλα και των στερεοτύπων που μας έχουν περάσει. Ευτυχώς, ζούμε σε έναν κόσμο που παλεύει να αλλάξει, κάποιες φορές με ένα βήμα εμπρός και δύο πίσω. Είναι στο χέρι μας. Στην καθημερινότητά μας, σε κάθε μικρή η μεγάλη κίνησή μας. Να σκεφτόμαστε πριν μιλήσουμε, να σεβαστούμε και να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να εξελιχτούμε με γνώμονα το καλό και την εξέλιξη τη δική μας, άλλα και των άλλων γύρω μας.

Συντάκτης: Ισμήνη Κ.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου