Η ζωή μας νοστιμεύει ή πικρίζει από πολλούς παράγοντες. Κατά βάση, αυτό που μας κάνει να νιώθουμε κατακτητές του πλανήτη ολάκερου ή θλιμμένοι και αδύναμοι είναι οι άνθρωποι που μας περιβάλουν και αυτοί που ζούμε μαζί τους. Αυτοί που επηρεάζουν τα συναισθήματά μας.

Είναι αυτοί που θα αγαπήσουμε, θα ερωτευτούμε, θα κάνουμε μαζί τους τρέλες, θα κλάψουμε και θα ξεγυμνωθούμε μπροστά τους, θα είναι αυτοί που θα μας στηρίξουν ή θα μας απογοητευόσουν σε κάποια στιγμή που θα τους χρειαστούμε. Κάποιοι έφυγαν και τους ξέχασες, άλλοι προχώρησαν και πόνεσες που τους είδες να απομακρύνονται και κάποιοι που είναι εκεί για εσένα κι εσύ εκεί για αυτούς ό,τι κι αν συμβεί. Έχετε περάσει μπόρες, τρικυμίες, σεισμούς, όλα τα καιρικά φαινόμενα μαζί, μα κανένα δε σας ακούμπησε.

Γι’ αυτούς μπορείς να κάνεις τα πάντα. Και δεν περιμένεις αντάλλαγμα. Είναι μια αόρατη κλωστή που σας δένει και τροφοδοτείται από τόση αγάπη που δε χρειάζονται μεγάλα λόγια για να επισφραγίσουν την θέση τους στην ζωή τους. Ένα βλέμμα αρκεί. Είναι η ματιά αυτή που μιλά κατευθείαν στην καρδιά μας. Αυτό το βλέμμα που κρύβει από πίσω του άπειρες στιγμές χαράς, πόνου και κοινής συμβίωσης. Τα μάτια πολλές φορές τα καταφέρνουν κι ξεφεύγουν από τα πλαίσια της λογικής και έχουν απευθείας σύνδεση με την καρδιά. Και με τον άνθρωπο αυτό, τα βλέμματά σας είναι πάντα καθαρά, χωρίς μισόλογα και καμουφλάζ.

Γι’ αυτό το βλέμμα μπορούμε να τα δώσουμε όλα. Αυτό το βλέμμα κρύβει από πίσω του χρόνια φιλίας, στιγμές εμπιστοσύνης, γέλια που κατέληξαν σε δάκρυα, ανέλπιστους έρωτες και καρδιοχτύπια, διακοπές και ξενύχτια, κρύβει στιγμές που μας έπλασαν σε αυτό που είμαστε. Για να έχει επιρροή επάνω μας ένα βλέμμα, πρέπει αυτός που θα μας το ρίξει να έχει κατακτήσει ένα κομμάτι από την ψυχή μας.

Είναι μια αθόρυβη επικοινωνία, που όμως αντιστοιχεί σε τόσες πολλές λέξεις. Είναι οι άνθρωποι που θα σε κάνουν να τα δώσεις όλα, να τρέξεις στο πλευρό τους όταν οι πληγές τους ανοίξουν και αντίστοιχα θα φύγεις τρέχοντας κι ας έχετε μόλις βρεθεί, όταν χτυπήσει το τηλέφωνο τους και είναι ο καινούργιος τους έρωτας που θέλει να συναντηθούν εκτάκτως. Θα φύγεις γεμάτος χαρά κι ας σου πήρε μία ώρα να φτάσεις σπίτι του. Κι αυτό γιατί το βλέμμα αυτό που σου έδωσε πριν κλείσει την πόρτα, είναι η ανταμοιβή σου.

Μιλώ για αυτούς που είναι αναπόσπαστο κομμάτι μας κι η ζωή μαζί τους έχει χρώμα. Συνήθως είναι καρμικές σχέσεις από αυτές που ήταν να προδιαγεγραμμένο να συναντήσουμε στην πορεία μας και με έναν δικό τους τρόπο επιβεβαιώνονται καθημερινά, χωρίς ιδιαίτερες υπερβολές και μεγαλεπήβολες φράσεις. Είναι από αυτά που έπρεπε να συμβούν για να είσαι ολοκληρωμένος. Αυτό το βλέμμα που σου δίνει ο φίλος σου στο άκουσμα ενός τραγουδιού που σου θυμίζει κάτι από τα παλιά και βρίσκει κόκκαλο το μαχαίρι, είναι σωτήριο. Είναι αυτό που θα σου δώσει δύναμη να αντέξεις λίγο παραπάνω.

Η σχέση σας είναι καθαρή, ανοιχτή, θα σε «χρησιμοποιήσει», θα σε καταχραστεί αλλά με τρόπο που πάντα έχει την έγκρισή σου μέσα του. Οι περισσότερες βραδιές σας βρίσκουν σιωπηλούς, ν’ ακούτε μουσική και να μη μιλάτε. Ναι, δεν χρειάζεται. Η σιωπή σας μιλά για εσάς.

Έχουν υπάρξει φορές που τον χρειάστηκες και δεν τα κατάφερε. Απογοητεύτηκες λίγο, τσακωθήκατε, φωνάξατε, μαλώσατε και δε μιλήσατε για κάποιες ώρες. Ώρες. Κάποιος γρήγορα υποχωρεί όμως γιατί πολύ απλά δεν μπορεί κανείς σας να κρατήσει κακία. Δεν γυρίζει η γη χωρίς τους δυο σας μαζί! Έχετε κουμπώσει. Με μια σχεδόν μαγική εναλλαγή ρόλων, χωρίς σχεδιασμό και πίεση ένας από τους δύο εκεί που πρέπει, έχει αυτή την γλυκιά επιμονή. Μια σχέση που έμαθε να μη τα παρατά. Συνεπιβάτες σε όλα.

Είναι η λογική σου όταν είσαι παράλογος και είναι αυτός που θα σου δώσει την πιο ζεστή αγκαλιά όταν έχεις στερέψει από αίσθημα. Είναι ο άνθρωπός σου. Κι εσύ ο δικός του. Μοιράζεστε τις στιγμές, δύσκολες ή χρωματιστές και την κάθε δυσκολία που έρχεται την νικάτε παρέα. Το σκοτάδι του ενός εξάλλου, δυο μαζί το κάνουν φως. Είναι οι μέρες του φωτός όταν σε βυθίζει το σκοτάδι. Και νιώθεις τυχερός που τον έχεις. Και πολύ καλά κάνεις.

 

Συντάκτης: Λίνα Καλογερέα