Αν σου ζητούσαν να πεις αυτό που επιθυμείς περισσότερο στη ζωή, τι θα απαντούσες; Και αν θα να απαντούσες, θα ήταν όντως μόνο ένα πράγμα; Ίσως να απαντούσες πως αυτό που θέλεις είναι μια διαφορετική εμφάνιση ή ίσως να ζητούσες χρήματα, ή ένα ακριβό αυτοκίνητο.

Η ζωή των περισσότερων ανθρώπων διαμορφώνεται από μια ακόρεστη επιθυμία για περισσότερα. Μάθαμε να αναζητούμε την ικανοποίηση έξω από τον εαυτό μας, κι όχι μέσα μας. Μάθαμε ν’ αντιδρούμε λες και τα ρούχα κάνουν τον άνθρωπο, το σπίτι ή η δουλειά του. Είναι η ζωή όμως πραγματικά κάτι που μετριέται ανάλογα με μια χρηματική αξία; Η απάντηση είναι όχι, η ζωή δεν είναι αριθμητική πράξη. Εξάλλου, τι υπάρχει για να μετρηθεί, και από ποιον; Η αληθινή μας παρουσία κι η συνείδησή μας, είναι αυτές που είναι άμορφες! Αυτό που είμαστε τώρα είναι η προσωρινή μας μορφή αφού μέρα με τη μέρα πάντα θα αλλάζουμε.

Εξαρτόμαστε από κοινωνικά πλαίσια τα οποία προωθούν την ιδέα πως η ευτυχία βρίσκεται μέσω της κατανάλωσης, ότι η επιτυχία ενός ατόμου καθορίζεται όταν μόνο είναι σε θέση να επιτύχει και να αποκτήσει. Όσο πιο επιτυχημένος είσαι τόσο πιο χαρούμενος θα είσαι. Απελπισμένοι για περισσότερη ομορφιά, επιτυχία, μεγαλύτερο κύρος, περισσότερη αγάπη, διασκέδαση, περισσότερους φίλους, περισσότερα χρήματα, αυτοκίνητα και σπίτια.

 

 

Ενώ αυτό που επιζητούμε αληθινά είναι περισσότερη πνευματικότητα, περισσότερη σύνδεση, περισσότερο πάθος, περισσότερο νόημα. Θέλουμε περισσότερη γνώση. Θέλουμε περισσότερες απαντήσεις! Θέλουμε περισσότερη αλήθεια -και έτσι, συνεχίζουμε να ψάχνουμε. Συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τον άλλο για να δούμε τι άλλο μπορεί να μας λείπει, έχοντας παρερμηνεύσει για ακόμα μια φορά τη σημασία της ζωής.

Παραδόξως, η κοινωνία φαίνεται να μας ανταμείβει για όλα τα «θέλω» μας και αυτό διαιωνίζει μόνο την εσφαλμένη αίσθηση ικανοποίησης που έχουμε. Τιμούμε τους εαυτούς μας για το γεγονός ότι έχουμε τόσο σεβαστούς στόχους, σχέδια, επιθυμίες και όνειρα και από αυτήν την αναγνώριση έχουμε μια ορμή εγωιστικής υπερηφάνειας. Χτυπάμε ο ένας τον άλλον στην πλάτη και λέμε, «Συγχαρητήρια, που πέτυχες τόσα πολλά! Τι ακολουθεί; Τι άλλο ελπίζεις να κάνεις; Τι άλλο ελπίζεις να δημιουργήσεις και να παράγεις; Τι περισσότερο ελπίζεις να γίνεις;»

Αυτό που δεν είναι εύκολο να καταλάβεις είναι, ότι όσο περισσότερο θέλεις κάτι, τόσο περισσότερο φαίνεται να σου λείπει.Και όσο περισσότερο πιστεύεις ότι σου λείπει, τόσο πιο δυστυχισμένος γίνεσαι. Το μυαλό δεν είναι παρά μια μηχανή που θέλει, και όσο περισσότερο εμπιστεύεσαι τις νευρωτικές ανοησίες του, τόσο πιο πολύ θα ενδώσεις στις παρορμήσεις. Κι αυτός ο ατελείωτος αγώνας δεν επιτρέπει στον εαυτό σου να είναι απλά ακίνητος, να είναι παρών.

Σταμάτησε για μια στιγμή και άκουσε τον εαυτό σου. Ερευνήσε τη δική σου εγωιστική συμπεριφορά. Τι ακριβώς ψάχνεις; Τι συναίσθημα ελπίζεις να συνειδητοποιήσεις και να διατηρήσεις; Υπάρχει τέλος στις επιθυμίες σου; Πότε θα έρθει; Πώς θα βρεθεί; Ή μήπως η ζωή σου έχει γίνει μια ατέλειωτη αναζήτηση για κάτι που δεν καταλαβαίνεις;

Όταν αποφασίσεις να επικεντρωθείς σε αυτά που έχεις τώρα θα απαλλαχθείς από τις κενές ψευδαισθήσεις που κατακλύζουν την ευτυχία σου. Δε θα θυσιάζεις πια την παρουσία σου για περισσότερα «θέλω» σου. Η επίγνωσή σου, θα αφοσιωθεί στο «εδώ» και στο «τώρα».

Όσο συνεχίζεις να τοποθετείς τη ζωή σου πάνω σε υλικά πράγματα, δε θα νιώσεις την αληθινή ηρεμία, την ευτυχία και την ικανοποίηση – γιατί όλα αυτά μπορούν να υπάρξουν μόνο στην παρούσα στιγμή. Η ευτυχία δεν είναι στόχος, δεν είναι μια έννοια ή κάτι που πρέπει να αποκτηθεί. Στην πραγματικότητα, είναι ό,τι ήδη έχεις. Απλά εγκατάλειψε την αναζήτηση για περισσότερα. Κάνε υπομονή. Άκουσε την εσωτερική δύναμή σου και γνώρισε τον αληθινό σου εαυτό. Όταν δεις πέρα από την πλάνη της επιθυμίας, όλα τα «θέλω» θα φύγουν μακριά, από μόνα τους.

Όταν συνειδητοποιήσεις τι είναι ψευδές, η αλήθεια θα λάμψει. Όσο πιο γρήγορα κατανοείσεις την εσωτερικό σου ψυχισμό, τόσο περισσότερο θα συνειδητοποιείς ότι τίποτα δε χρειάζεσαι, παρά μόνο την παρουσία σου στο τώρα.

«Ευτυχία δεν είναι να έχεις αυτό που δεν έχεις, αλλά να θέλεις αυτό που έχεις.» ~Χάιμαν Σάχτελ

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μυρτώ Στυλιανού
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου