Η ομιλία στον ύπνο είναι μια διαταραχή που οι περισσότεροι πάσχοντες δε γνωρίζουν ότι έχουν, τουλάχιστον μέχρι να τους το πει κάποιος απ’ το οικογενειακό περιβάλλον, κάποιο φιλαράκι ή κάποιο ταίρι που έτυχε να κοιμηθεί στο ίδιο κρεβάτι ή στον διπλανό καναπέ. Όταν το ανακαλύπτει κανείς, τον πιάνει φόβος και οι πρώτες σκέψεις που έρχονται στο μυαλό είναι αν είπε κάτι ντροπιαστικό, αν αποκάλυψε τις εσωτερικές του επιθυμίες, αν ξεστόμισε το βαθύτερο σκοτεινό του μυστικό.

Η ομιλία στον ύπνο είναι ένα περίεργο -μερικές φορές διασκεδαστικό- φαινόμενο που μπορεί να συμβεί στον καθένα, οπότε δεν υπάρχει λόγος να χάνουμε τον ύπνο μας γι’ αυτό. Φυσικά, αυτή μας η συνήθεια ενέχει και κινδύνους, αφού υπάρχει η πιθανότητα τα λόγια μας να αποκαλύψουν κάποια βαθιά υποσυνείδητη επιθυμία μας. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε περίεργοι να μάθουμε τι στο καλό λέμε χωρίς να παίρνουμε χαμπάρι.

Συνήθως, τίποτα ενδιαφέρον. Μελέτες έχουν δείξει ότι τις περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου αναφέρουμε σύντομες φράσεις, διάρκειας ενός – δύο δευτερολέπτων και όχι κάτι αξιοσημείωτο. Τα όσα λέμε είναι ασυνείδητα κι επομένως συχνά δεν έχουν ροή και συνοχή. Γι’ αυτό πιθανότατα δε θα αποκαλύψουμε προσωπικά μυστικά, αλλά μπορεί να αναφερθούμε συνειρμικά σε κάτι που συνέβη κατά τη διάρκεια της μέρας.

Κι αν το ταίρι περιμένει να μας πάρει ο ύπνος για να μας ξεσκεπάσει, καλό θα ήταν να ξέρει πως το υλικό αυτό δεν αξίζει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν, καθώς μπορεί να ξεστομίσουμε οτιδήποτε και κανείς δεν μπορεί να αξιολογήσει τι δόση αλήθειας εμπεριέχουν τα λεγόμενά μας. Αρκετοί ερευνητές αναφέρουν ότι την ώρα που μιλάμε στον ύπνο μας ουσιαστικά συνομιλούμε με ένα άγνωστο εγώ μας, δηλαδή με μια πτυχή της προσωπικότητάς μας που προσπαθούμε να φέρουμε στην επιφάνεια και να την καταλάβουμε.

Οι θεραπευτές ύπνου υποστηρίζουν ότι οι λέξεις που ξεστομίζουμε στον ύπνο μας λέγονται πραγματικά δυνατά, ενώ οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ομιλία στον ύπνο είναι ποικίλοι, στους οποίου συμπεριλαμβάνονται ορισμένα φάρμακα, ο πυρετός, ένα ευρύ φάσμα ψυχικών ασθενειών, το συναισθηματικό στρες, η κατάχρηση ουσιών. Παράλληλα, έχουν βρεθεί δεσμοί μεταξύ γενετικής και ύπνου, δηλαδή παιδιά που μιλούν στον ύπνο τους είναι πολύ πιθανό να έχουν γονείς με την ίδια συνήθεια.

 

 

Επίσης, η ομιλία στον ύπνο έχει συνδεθεί με το άγχος. Η Δρ. Nerina Ramlakhan, θεραπεύτρια ύπνου και συγγραφέας του “Fast Asleep Wide Awake”, ανέφερε πως πρόκειται για μια σύγκρουση των σκέψεών μας με το άγχος, υπονοώντας ότι εκείνοι που κρατούν τα συναισθήματά τους μέσα τους κατά τη διάρκεια της μέρας είναι πιο πιθανό να νιώσουν την ανάγκη να τα εξωτερικεύσουν. Επίσης, η ίδια θεωρεί πως διεγερτικά, όπως η τεχνολογία, η καφεΐνη και το αλκοόλ, ενεργοποιούν το νευρικό σύστημα και οδηγούν σε μεγαλύτερη συχνότητα ομιλίας στον ύπνο. Οι περισσότεροι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ομιλία στον ύπνο είναι πιο συνηθισμένη κατά τη διάρκεια της φάσης REM ή πιο απλά όταν ονειρευόμαστε, αλλά αυτό δεν είναι δεσμευτικό, καθώς μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε άλλου σταδίου.

Σε διαφορετικές κουλτούρες οι απόψεις για το νόημα των ονείρων ποικίλουν. Η φροϋδική θεωρία των ονείρων είναι η πιο διαδεδομένη, ότι δηλαδή τα όνειρα αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα και επιθυμίες. Κι ενώ έχουμε πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει στον συνειδητό νου, δεν έχουμε ιδέα για τις πληροφορίες που αποθηκεύονται στο ασυνείδητο, το οποίο και περιέχει κάθε είδους σημαντικό και ενοχλητικό υλικό, το οποίο πρέπει να κρατήσουμε εκτός του συνειδητού, επειδή για κάποιο λόγο τρέμουμε να το αναγνωρίσουμε και να το αποδεχτούμε. Ο ασυνείδητος νους λειτουργεί ως αποθετήριο, ένα «καζάνι» πρωτόγονων επιθυμιών και παρορμήσεων που διατηρείται σε απόσταση.

Η ομιλία στον ύπνο είναι ένα πολυδιάστατο θέμα που προβληματίζει και κυρίως φοβίζει τον άνθρωπο. Παρ’ όλο που οι ερευνητές μέχρι τώρα έχουν στη διάθεσή τους εμπεριστατωμένα στοιχεία, δεν ξέρουμε αν αυτά αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Άλλωστε, καθένας βιώνει αυτό το φαινόμενο διαφορετικά. Τα τυποποιημένα λόγια που προσδιορίζουν οποιαδήποτε ορολογία αφορά μια ψυχική κατάσταση δεν έχουν σκοπό την ταύτιση, αλλά αποτελούν απλώς μια μορφή καθησυχασμού για κάτι που ο άνθρωπος μπορεί να μη γνωρίζει. Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο φαίνεται αν είσαι κι εσύ ανάμεσα σ’ αυτούς που στον ύπνο τους είναι λίγο ομιλητικοί παραπάνω.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μυρτώ Στυλιανού
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.