Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( Π.Ο.Υ.) κι ο Ερυθρός Σταυρός καθιέρωσαν την 14η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Αν αναρωτιέσαι για ποιο λόγο επιλέχτηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία, είναι γιατί τότε γεννήθηκε ο γιατρός Καρλ Λάντσταϊνερ, ο οποίος θεωρείται πατέρας της αιμοδοσίας, καθώς το 1900 ανακάλυψε τις ομάδες αίματος κι αργότερα το Ρέζους! Η σημερινή μέρα είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας, καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ) μας πληροφορεί πως ενώ η ανάγκη για αίμα είναι καθολική, η πρόσβαση σε αυτό, δεν είναι για όλους εφικτή, αφού παρατηρούνται ιδιαίτερα μεγάλες ελλείψεις αίματος σε χώρες χαμηλού ή και μεσαίου εισοδήματος.

Ο Π.Ο.Υ στη φετινή του καμπάνια, επέλεξε ως σύνθημα τη φράση: “Δώσε αίμα, δώσε πλάσμα, μοιράσου τη ζωή, μοιράσου τη συχνά.” Στόχος είναι να ευχαριστήσει τους ήδη υπάρχοντες εθελοντές αιμοδότες και κυρίως να ενθαρρύνει νέους αιμοδότες τονίζοντας το ζήτημα της αναγκαίας προσβασιμότητας όλων των πληθυσμών σε δωρεάν ασφαλές αίμα σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο Η προσβασιμότητα αυτή, προϋποθέτει την εξασφάλιση των αναγκαίων αποθεμάτων αίματος τόσο σε μόνιμο καθεστώς κανονικότητας όσο και σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Η πρόσφατη τραγωδία στα Τέμπη, επιβεβαίωσε την ευαισθητοποίηση όλων στην προσφορά αίματος, ωστόσο, η τακτική εθελοντική αιμοδοσία είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός βιώσιμου συστήματος υγείας ενός κοινωνικού κράτους.

Κι αν αναρωτιέσαι, ποιος ρυθμίζει αυτή τη δράση, η απάντηση είναι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το οποίο ως αρμόδιος φορέας συλλογής αίματος, δημιούργησε το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης στοιχείων αιμοδοτών. Η πρώτη μετάγγιση αίματος στην Ελλάδα έγινε στην πολυκλινική Αθηνών το 1916, όταν ο καθηγητής Σπ. Οικονόμου χρησιμοποίησε αίμα που πήρε από τον βοηθό του Μ. Πατρικαλάκη. Σήμερα το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, επιβεβαιώνει ο,τι οι εγγεγραμμένοι Αιμοδότες της χώρας μας είναι 1.022.713.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, ιδρύθηκε το 1987 κι ο εκπρόσωπός της είναι και μέλος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. Πρόκειται για τον επικρατέστερο μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό για την Εθελοντική Αιμοδοσία στην Ελλάδα. Τα μέλη του σε όλη τη χώρα, προσπαθούν να ενημερώσουν για τις αξίες της Εθελοντικής προσφοράς Αίματος και της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών Σώματος, ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί η Πανελλήνια Επιτροπή Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών ηλικίας 18-30 ετών, με απήχηση σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Το αίμα είναι ένα αρκετά πολύπλοκο όργανο/ιστός. Ο μέσος ενήλικας διαθέτει περίπου 5 λίτρα αίματος που αντιστοιχούν σε δέκα μονάδες και στην αιμοληψία δίνεις μόλις μία μονάδα αίματος. Το σώμα σου θα αντικαταστήσει το πλάσμα (υγρό στοιχείο) του αίματος μέσα σε μόλις 24 ώρες. Όπως γνωρίζεις, δυστυχώς δεν υπάρχει γνωστό υποκατάστατο του αίματος, ούτε είναι εφικτό να παραχθεί· σκέψου, μόνο, ότι υφίστανται οκτώ διαφορετικές ομάδες αίματος! Αυτές συνθέτουν τη συμβατότητα μεταξύ του δότη και του δέκτη. Συνεπώς αντιλαμβάνεσαι ότι το αίμα του αιμοδότη κάνει τη διαφορά μεταξύ θανάτου και ζωής. Και με μία μόνο αιμοδοσία μπορείς να σώσεις τρεις ζωές!

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, Μπορείς να προσφέρεις αίμα εάν:

• Είσαι μεταξύ 18 και 65 ετών.

• Ζυγίζεις πάνω από 50 k.g

Είσαι υγιής. Δεν πρέπει να αιμοδοτήσεις εάν στο παρελθόν είχες ηπατίτιδα, καρκίνο, καρδιοπάθεια, επιληψία ή αιμορραγική διαταραχή ή εάν λαμβάνεις φαρμακευτική αγωγή (π.χ. αν έχεις θυρεοειδή).

Κατά τη διαδικασία αιμοδοσίας, καλείσαι να συμπληρώσεις ένα σχετικό ερωτηματολόγιο, επίσης, σχετικά με τις συνήθειές σου, την ερωτική σου ζωή και το life style σου. Αξίζει να υπενθυμίσουμε, στο σημείο αυτό, ότι δυστυχώς, το έντυπο του Ε.Κ.Α, περιελάμβανε ως όρο, ότι όποιος είχε συνάψει έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977, δεν επιτρεπόταν να γίνει αιμοδότης. Μόλις πρόσφατα, τον Ιανουάριο του 2022 εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση για τη διαμόρφωση του εντύπου «Ιστορικό αιμοδότη», όπου επιτέλους αποσυνδέθηκε για πρώτη φορά ο σεξουαλικός προσανατολισμός από τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι αιμοδότες.

Μάθε τι πρέπει να κάνεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αιμοδότησής σου, στον παρακάτω σύνδεσμο: Διαδικασία Αιμοδοσίας – EKEA

Τέλος εάν φοβάσαι τις βελόνες, σίγουρα δεν είσαι ο μόνος. Σκέψου όμως πως με ένα ανεπαίσθητο «τσίμπημα», μπορείς να σώσεις 3 ανθρώπινες ζωές! Εάν έχεις οποιαδήποτε άλλη απορία, δες τις απαντήσεις των ειδικών συχνές ερωτήσεις.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας:

Στείλτε ηλεκτρονικό μήνυμα στο info@ekea.gr ή καλέστε στο τηλεφωνικό κέντρο (+30) 213 214 6700

Στοιχεία Επικοινωνίας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών:

Διεύθυνση: Ολυμπιονίκη Χρήστου Μάντικα, Αχαρνές, Αθήνα

Τηλέφωνο: (+30) 210 24 30 560

Email: posea.gr@hotmail.com

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Κυριακή Σεληνιωτάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου