Σίγουρα θα έχεις ακούσει γονείς, θείους, παππούδες να λένε πως είναι δύσκολο να μεγαλώνεις παιδιά. Λίγοι, όμως, μιλούν για την αντίθετη εκδοχή. Αναρωτηθήκαμε, λοιπόν, ποτέ, πόσο δύσκολο είναι να μεγαλώνεις γονείς; Ειδικά σήμερα που σε κάποιους τομείς εμείς τα παιδιά είμαστε σαφώς πιο ξεφτέρια απ’ τους γονείς μας, τα πράγματα γίνονται λίγο πιο σκούρα.

Το λατρεμένο Facebook με το οποίο έχεις μια σχέση αγάπης και μίσους είναι ίσως η νούμερο ένα δυσκολία στη σχέση σου με τους γονείς. Ένα απόγευμα εκεί που καθόσουν αμέριμνος στον υπολογιστή ήρθε εκείνη η ειδοποίηση: Αίτημα φιλίας, απ’ τον πατέρα σου. Και λίγες μέρες αργότερα η μαμά σου τάραξε τη μεσημεριανή σου σιέστα αναφωνώντας «Θέλω κι εγώ να μου κάνεις αυτό το facebook». Και –μετά από πολλή γκρίνια– το έκανες. Έκτοτε έχεις χίλιους λόγους να το μετανιώνεις…

Ας σταθούμε στους 10 σημαντικότερους:

1. Εισβάλουν για τα καλά στην έξω-οικογενειακή ζωή σου

Είναι γονείς σου και μόνο λόγω της ιδιότητάς τους αυτής έχουν την –ομολογουμένως– εκνευριστική τάση να θέλουν να ξέρουν τα πάντα για σένα. Κι εσύ, σε μία στιγμή αδυναμίας, πας και τους φτιάχνεις fb. Συγχαρητήρια! Μπορείς τώρα να αποχαιρετήσεις την ελευθερία σου και να χωθείς αθόρυβα στο λάκκο που μόλις άνοιξες. Τώρα θα ξέρουν κάθε κίνηση δική σου και των φίλων σου και ξέρουμε όλοι ότι εκεί μέσα υπάρχουν στιγμές που δε θα ‘θελες να δουν.

2. Αρχίζουν να γίνονται επικίνδυνοι ντετέκτιβ

Μιας κι είπα «φίλους», μάντεψε ποιον θα ψαρεύουν τώρα οι δικοί σου κάθε φορά που τους ακούγεσαι «κάπως» στο τηλέφωνο -άσχετα αν εσύ απλά μόλις ξύπνησες. Σωστά μάντεψες! Μόλις κλείσεις το τηλέφωνο θα σπεύσουν να στείλουν εκείνο το μηνυματάκι «Γεια σου, Γιώργο μου. Τι κάνεις; Καιρό έχεις να έρθεις απ’ το σπίτι. Να σε ρωτήσω, τι έχει; Δεν τον άκουσα καλά στο τηλέφωνο! Μην του πεις τίποτα και νευριάσει». Κάποιες φορές ίσως όχι τόσο χύμα, αλλά το νόημα θα είναι πάντα ξεκάθαρο.

3. Σε ξεμπροστιάζουν δίχως έλεος

Όταν έχεις γενέθλια, συνήθως, τότε είναι που συμβαίνουν τα καλύτερα. Ξυπνάς χαρούμενος κι ανοίγεις να δεις ποιος σε θυμήθηκε στα social media. Είναι εκεί. Η πιο ντροπιαστική φωτογραφία της παιδικής σου ηλικίας ξεπροβάλλει. Ναι, εκείνη με τα χοντρά μαγουλάκια, το μαλλί καπελάκι σαν playmobil και το σετ πορτοκαλί καρό παντελονάκι και πράσινο μπλουζάκι. Μα, καλά, γιατί δεν την έκαψες στο τζάκι; Γιατί φιγουράρει στην αρχική σου; Γιατί δεν έχεις ακόμα μπλοκάρει το λογαριασμό τους; Άντε, καμάρι τους… Χρόνια πολλά και χαμογελαστά! Σαν το άφθονο γέλιο που έριξαν μόλις οι ακόλουθοί σου.

4. Αποκτούν ενοχλητικούς φίλους

Να το πάω ένα βήμα παραπέρα και να σου θυμίσω πόσες φορές έχεις σιχτιρίσει για εκείνο το σχόλιο των φίλων των γονιών σου κάτω απ’ τη φωτογραφία σας «Αχ πόσο ομόρφυνε ο τζουτζούκος σου; Τον θυμάμαι τότε που ήταν σαν ασχημόπαπο;». Στο μεταξύ εσύ ψάχνεις να βρεις μια τρύπα να πέσεις γιατί μέχρι να δεις το σχόλιο και να το σβήσεις, το έχει δει όλη η διαδικτυακή κοινότητα, η σχολή, φυσικά το εν δυνάμει αίσθημα κι ήδη είσαι πρώτο θέμα στις ομαδικές συνομιλίες με τα ανάλογα screenshots.

5. Αποκτάς έναν καινούργιο λογαριασμό για διαχείριση

Δε φτάνει που το έφτιαξες, πρέπει να βοηθάς και σε κάθε αλλαγή. «Πώς θα αλλάξω φωτογραφία προφίλ;», «Γιατί δεν ανεβαίνει το βίντεο;», «Να, είμαι εδώ με τη θεία τη Μαιρούλα και θέλουμε να σου γράψουμε στον τοίχο σου και δε γίνεται». Όλα αυτά φυσικά θα συμβούν πάντα την πιο ακατάλληλη στιγμή. Κι εσύ πρέπει να δώσεις λύσεις. Αν δε δώσεις, η γκρίνια για αδιαφορία απέναντι στους ίδιους σου τους γονείς κι ότι δε θες να βοηθήσεις, μπαίνει σε πρώτο πλάνο και μπορεί να διαρκέσει για ώρες. Οπότε, τι κάνεις; Κάθεσαι και τα λύνεις όλα αυτά για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

6. Πιστεύουν πώς οι βιντεοκλήσεις είναι παιχνίδι για όλες τις ώρες

Δεν ξέρω για σένα, εγώ πάντως έχω φίλους που υποφέρουν από μανούλες που ξυπνάνε αχάραγα τα σαββατοκύριακα και θέλουν να δουν το παιδάκι τους για καλημέρα. Είναι τόσο γλυκούλες, μωρέ, δεν αντιλέγω. Πώς, όμως, να εξηγήσεις πως είναι 9 το πρωί ή πως δίπλα σου κοιμάται κάποιος που δεν πρέπει να δουν ή ότι κάτι τέτοιες ώρες θες να ξεχάσεις ότι έχεις μάνα; Για να μην πω για τη χρήση της βιντεοκλήσης για να ελέγξουν ότι λες αλήθεια. Ξέρεις εκείνο το «Γύρισες σπίτι; Πάρε με βιντεοκλήση να δω». Αυτό αγγίζει άλλα όρια που καλό είναι μετά τα 18 να μην τα ακουμπάμε.

7. Ό,τι ανακαλύπτουν, το χρησιμοποιούν εναντίον σου

Ένας λογαριασμός στο Facebook, ένα προφίλ των γονιών σου στο μέσο αυτό του διαβόλου, δίνει πρόσβαση και στις ζωές των φίλων σου. Και τώρα είναι πιο εύκολο από ποτέ να το χρησιμοποιήσουν εναντίον σου. «Η φίλη σου η τάδε που κάνετε πολλή παρέα ορκίστηκε, ε; Εσύ πότε θα πάρεις επιτέλους; Όμορφη κοπέλα. Δε μας είπες; Τρέχει τίποτα;  Εσύ πότε θα βρεις μια τέτοια κοπέλα να σε βάλει στον ίσιο δρόμο;» Μη γελάς! Αυτά κι άλλα τόσα, ακόμα κι αν δεν τα λένε, τα σκέφτονται, να ξέρεις, κι ακόμα περισσότερο τα πιστεύουν.

8. Τα παιδία παίζει

Έχει και παιχνίδια αυτό το πράγμα, ε; Και ξαφνικά νιώθουν ότι ανακάλυψαν την Αμερική. Ήρθε η ώρα να σε εκδικηθούν για όλες εκείνες τις φορές που τους έπρηξες με τα δικά σου παιχνίδια όταν ήσουν μικρός. Ο παλιμπαιδισμός αγγίζει άλλο επίπεδο κι ένα τηλεφώνημα στις 10 το βράδυ ίσως είναι για άλλον λόγο απ’ εκείνον που σκέφτεσαι. Μην κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις και στείλε αμέσως τη ζωή στο candy crush που μόλις σου ζήτησε. Φυσικά μόλις σε περάσει θα το ανεβάσει στον τοίχο σου για να δουν όλοι σας οι κοινοί –και μη– φίλοι πόσο παιχτρόνι είναι!

9. Spamάρουν άρα υπάρχουν

Ξυπνάς μια μέρα και όλη η αρχική σου σελίδα είναι post της μαμάς και του μπαμπά. Spam. Spam. Spam. Κοινοποιήσεις άρθρων για την πολιτική, ειδήσεις απ’ όλο τον κόσμο, γατάκια-σκυλάκια-μωράκια, στολισμοί κι ευχές για τα Χριστούγεννα (μέρες που έρχονται) κι ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς το έχουν κοινοποιήσει οι δικοί σου γονείς. Η ποικιλία σε όλα αυτά είναι απεριόριστη κι εσύ διαλέγεις και παίρνεις. Εδώ, όμως, καταλαβαίνω, φίλε μου, πως κι εσύ πιστεύεις ότι ένα unfriend είναι η μαγική λύση. Αν νιώσεις άσχημα σκέψου απλά πως οι φίλοι σου το έκαναν ήδη!

10. Χώνονται εκεί που δεν πρέπει

Έχεις ν’ ανεβάσεις πάρα πολύ καιρό κάτι. Έχεις βρει το πιο ψαγμένο post με θέμα τα ταξίδια, εκείνο που θα εντυπωσιάσει τους πάντες. Το ανεβάζεις. Τσουπ! Ειδοποίηση! Όχι, δεν είναι ο σούπερ γκόμενος που γουστάρεις, αλλά ο μοναδικός τύπος που δε θα σε στεναχωρήσει και δε θα σε προδώσει ποτέ: ο πατέρας σου. Σε κράζει. Δημόσια. «Γιατί δεν πλήρωσες τη ΔΕΗ και κάθεσαι και κάνεις σχέδια για ταξίδια;».  Και μετά μπορεί να γίνει και χειρότερο∙ ακολουθεί από κάτω η μάνα σου. «Μην τον ακούς, ψυχούλα μου. Θα στα δώσει η μανούλα τα λεφτά». Εξήγησέ τους τώρα εσύ ότι σε διαπόμπευσαν μόλις δημόσια κι όχι σε προσωπικό μήνυμα που νόμιζαν πως σου έστελναν! Προσεκτικά, όμως, μη χάσεις και τα λεφτά που σου ‘ταξε η μανούλα!

Οι σημερινοί γονείς διαφέρουν κατά πολύ απ’ τις προηγούμενες γενιές. Είναι σύγχρονοι και το δείχνουν με κάθε τρόπο. Μην τους αποπαίρνεις, λοιπόν, γιατί όποια βήματα εξέλιξης κάνουν, τα κάνουν για σένα, για να έρθουν πιο κοντά σου. Κάποιες φορές ίσως χάνουν το μέτρο, αλλά όπως και κάθε παιδί όταν μαθαίνει κάτι νιώθει πως ανακάλυψε τον κόσμο ολόκληρο, έτσι κι εκείνοι μέσα στον ενθουσιασμό τους ίσως λίγο παρεκτραπούν. Σκέψου πως κάποτε χάνουμε εμείς την μπάλα που γεννηθήκαμε μέσα σε όλα αυτά, πόσο μάλλον εκείνοι που αντιμετωπίζουν μια καινούργια πραγματικότητα.

Και κάτι τελευταίο: Εσένα κι εμένα μπορεί να μας εκνευρίζουν όλα αυτά, αλλά κάποιοι άλλοι θα ήθελαν να έχουν αυτούς τους 10 λόγους και δυστυχώς δεν τους έχουν. Οπότε σήκω αμέσως, μπες Facebook, αναίρεσε το block, δέξου το αίτημα που εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια και γέλα με τις χαζομάρες που θα ακολουθήσουν. Κάποτε γελούσαν εκείνοι με τις δικές σου. Είστε πάτσι τώρα!

Συντάκτης: Γεράσιμος Βλαχόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη