paul3093

Απ’ την εμφάνιση των reality, κάπου στις αρχές του 2000, πλήθος από αυτά ξεχώρισαν είτε γιατί άλλοτε είχαν ως αντικείμενό τους την ανάδειξη μουσικών –ή κι όχι– ταλέντων είτε γιατί έθεταν στο στόχαστρο την παρακολούθηση της ζωής των παικτών, κλείνοντας το μάτι απροκάλυπτα στην κλειδαρότρυπα. Εκείνο, όμως, που έσπασε κάθε ταμπού είναι το “Naked Attraction” ή διαφορετικά, σε άπταιστα ελληνικά, η «Γυμνή Έλξη» που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Κανάλι 4 της βρετανικής τηλεόρασης το 2016. Η πολύ προχωρημένη εκδοχή του ελληνικού «Ραντεβού στα τυφλά» μετρά ήδη 4 κύκλους και, παρά την έντονη κριτική, συνεχίζει ακάθεκτη.

Όπως μαρτυρά κι ο τίτλος της, πρόκειται για μία εκπομπή κατά την οποία ο ένας διαγωνιζόμενος που είναι ντυμένος επιλέγει ανάμεσα σε έξι γυμνά σώματα που βρίσκονται απέναντί του εκείνο το ένα που του αρέσει περισσότερο με απώτερο στόχο να βγουν οι δυο τους σε ένα ραντεβού ντυμένοι. Οξύμωρο μεν, πραγματικότητα δε. Φυσικά δε διαλέγει μονομιάς. Τα γυμνά σώματα και τα πρόσωπα των διαγωνιζομένων που βρίσκονται απέναντί του αποκαλύπτονται διαδοχικά, από κάτω προς τα πάνω, μέσα από διάφορες ερωτήσεις που γίνονται στον ντυμένο διαγωνιζόμενο ενώ στην τελική φάση, που μένουν δύο γυμνοί παίκτες, ξεντύνεται κι ο διαγωνιζόμενος.

Βλέποντας ένα τέτοιου είδους reality θ’ αναρωτηθεί κανείς πώς είναι λογικό άνθρωποι που ψάχνουν μια γνωριμία, προκειμένου να υπάρξει μια φυσιολογική εξέλιξη, να καταφεύγουν σε τέτοιες λύσεις; Κυνηγούν την προβολή, την ευχαρίστηση ή πιστεύουν πως με τον συγκεκριμένο τρόπο θα βρουν όντως το τέλειο date; Αν κάτι πρεσβεύει το συγκεκριμένο είδος εκπομπών είναι η λογική «ξέρω εξαρχής τι παίρνω». Μήπως, ωστόσο, μια τέτοια οπτική εστιάζει κατευθείαν και μόνον στο σεξουαλικό κομμάτι και προσπερνάει ανεπιστρεπτί το κομμάτι της ουσιαστικής γνωριμίας μεταξύ δύο ανθρώπων;

Γνωρίζοντας έναν άνθρωπο που σε εμπνέει, προσκαλώντας τον να βγείτε σε ραντεβού, προφανώς και καταλαβαίνει εξαρχής πού το πας ή πού θα πάτε μαζί αργότερα, αλλά τουλάχιστον υπάρχει η διάθεση να μάθετε πρώτα ο ένας τον άλλον και να βάλετε τη φαντασία σας να οργιάσει, είτε χώρια είτε μαζί. Καλύπτοντας τόσο τα επίμαχα σημεία όσο και το σώμα και γενικότερα γνωρίζοντας έναν άνθρωπο αρχικά με ρούχα ή στη γενικότερη καθημερινότητά του, αφήνεις ένα μυστήριο να πλανάται στην ατμόσφαιρα και δημιουργείς φαντασιώσεις. Μαγικό κι ευεργετικό στάδιο για κάθε σχέση. Δε δίνεις στο πρόσωπο φάτσα κάρτα αυτό που τόσο ποθεί –στην προκειμένη περίπτωση το γυμνό σώμα– αφήνοντάς τον να διεγερθεί έμμεσα κι όχι άμεσα.

Φυσικά, κανένα ρούχο δεν είναι ικανό να σταματήσει, να περιορίσει ή ακόμα και να κρύψει την έλξη ενός ανθρώπου για έναν άλλον. Κανένα ράσο δεν έκανε ποτέ τον παπά και κανένας άνθρωπος δεν έλκεται μόνο με το μυαλό ενός άλλου. Προφανέστατα, τα παραμύθια απέχουν πολύ απ’ την πραγματικότητα. Η εικόνα σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο, όχι όμως τον σημαντικότερο -τουλάχιστον όχι για όλους. Μέσα από μια τέτοια διαδικασία, ωστόσο, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύκολη, μήπως κάποιος εστιάζει αποκλειστικά και μόνο στην εικόνα;

Διαλέγεις απ’ την πρώτη κιόλας στιγμή έναν άνθρωπο με βάση το μέγεθος, τις καμπύλες, το στήθος ή το ύψος. Αυτόματα αδιαφορείς για την –έστω κάποια– πιθανότητα αυτός ο άνθρωπος να ‘ναι εκείνος που έψαχνες χρόνια ολόκληρα και δεν του δίνεις κανένα δικαίωμα ουσιαστικής γνωριμίας. Δεν τον αφήνεις να ξεδιπλώσει πρώτα την προσωπικότητά του, προκειμένου να νιώσεις αμεσότητα κι ασφάλεια. Αντ’ αυτού τον εξαιρείς βάσει χαρακτηριστικών που απέχουν χιλιόμετρα από όσα θα έπρεπε να προϋποθέτει μια ουσιώδης σχέση.

Η συμμετοχή σε τέτοιου είδους reality ίσως αποτελεί τη δικλείδα ασφαλείας και το αδιέξοδο των ανασφαλών ανθρώπων. Εκείνων που δε θα σου μιλήσουν στον δρόμο ή στο μπαρ αλλά αυτών που θα ενδιαφερθούν μόνο για το σώμα σου και το πόσο γενναιόδωρη στάθηκε η φύση μαζί σου. Η εικόνα, δηλαδή, στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου κι η προσωπικότητα κομμένη στα προημιτελικά, λόγω μη ευνοϊκών συνθηκών ή κακής προετοιμασίας.

Καλώς ή κακώς, με τον έναν ή άλλο τρόπο η εμφάνιση στρώνει πολύ εύκολα, ο χαρακτήρας όμως αλλάζει; Να βρίσκετε ανθρώπους που η γυμνή έλξη είναι φυσικό αποτέλεσμα της ντυμένης έλξης σας. Και πού ξέρετε; Κάποια στιγμή ίσως γίνει κι αυτό reality που θα σπάσει τα κοντέρ τηλεθέασης!

Συντάκτης: Γεράσιμος Βλαχόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη