Πόσες φορές στη ζωή σας σας έτυχε να συναντήσετε ανθρώπους με έντονες κι εμφανείς αλλαγές στη γενικότερη συμπεριφορά τους αλλά και στον τρόπο με τον οποίο σας αντιμετωπίζουν; Τη μια δηλαδή να ενδιαφέρονται για εσάς, να σας συμπεριφέρονται με πολύ γλυκό και καλοσυνάτο τρόπο, να σας μιλούν με όμορφα κι ενθαρρυντικά λόγια κι από την άλλη να σας επικρίνουν, να σας απευθύνονται βίαια κι απότομα ή ακόμη και να αδιαφορούν τελείως για εσάς. Έτσι, βρίσκεστε μπερδεμένοι να προσπαθείτε να αιτιολογήσετε και να κατανοήσετε αυτή την οξύμωρη συμπεριφορά, αυτά τα mixed signals όπως λέμε, τις περισσότερες φορές όμως χωρίς αποτέλεσμα, αφού καταλήγετε να χάνετε το μυαλό σας προσπαθώντας να καταλάβετε τον τρόπο που λειτουργεί το δικό τους.

Αυτός ο τρόπος εναλλαγών στη συμπεριφορά απέναντι σ’ έναν άλλον άνθρωπο, είναι τα λεγόμενα «τυράκια» ή αλλιώς συγκεκριμένες τακτικές τις οποίες χρησιμοποιεί κάποιος προκειμένου να χειριστεί έναν άνθρωπο συναισθηματικά ή επαγγελματικά. Έτσι, αλλάζει διαρκώς τακτικές και συμπεριφορές, δίνοντας οικειότητα κι αφαιρώντας την, δίνοντας εύσημα και υποσχόμενος πράγματα που όμως εν τέλει παίρνει πίσω, κάνοντας τον άλλον να αισθάνεται διαρκώς εκτεθειμένος και μπερδεμένος. 

Πάρτε για παράδειγμα τον επαγγελματικό τομέα. Υπάρχουν αρκετοί εργοδότες οι οποίοι συμπεριφέρονται στους υπαλλήλους τους με αυτόν τον «διπολικό» τρόπο που αναλύσαμε μόλις. Τη μια μέρα, μιλούν στον εργαζόμενο με πολύ καλοσυνάτα κι όμορφα λόγια, επαινούν την εργατικότητά του, την ευρηματικότητά του, τη συνέπειά του, την αποτελεσματικότητά του, φτάνοντας στο σημείο μάλιστα να τον χαρακτηρίσουν κι ως απαραίτητο ή αναντικατάστατο. Την άλλη μέρα όμως, με αφορμή ένα λάθος του εργαζομένου ή μια απροσεξία του, μετατρέπονται σε ανήμερα θεριά που τον επικρίνουν με έντονο κι αυστηρό ύφος, κρίνουν τις αδυναμίες του παρουσιάζοντάς τις ως σοβαρά ελαττώματα, χωρίς να διστάζουν μάλιστα να του βάλουν τις φωνές και να τον μειώσουν κάνοντάς τον να νιώσει σκουπίδι. 

Αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς, προσωπικά, μου θυμίζει την ψυχολογική μέθοδο που σκιαγραφείται με το γαϊδουράκι που λειτουργεί πότε με το μαστίγιο -όταν του αναθέτουν με τη βία να κάνει κάτι- και πότε με το καρότο, έτσι ώστε να μην ξέρει πότε θα δεχθεί κακοποίηση με αποτέλεσμα την απόλυτη και διαρκή υπακοή στα πάντα. 

Η συμπεριφορά λοιπόν αυτών των εργοδοτών, μπορεί προσχηματικά να δικαιολογηθεί μόνο στην περίπτωση που οι ίδιοι είναι υποστηρικτές της άποψης πως οι εργαζόμενοι χρειάζονται μια κάποιου είδους αυστηρότητα και πίεση προκειμένου να φέρουν σε πέρας τη δουλειά που τους έχει ανατεθεί, να παραμένουν αποτελεσματικοί, να είναι σε εγρήγορση και να πεισμώνουν έτσι ώστε να προσπαθούν συνεχώς να γίνονται ολοένα και καλύτεροι στον τομέα τους. Στην ουσία βέβαια και το πρόσχημά τους καταρρέει, αφού αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς δεν είναι ο ιδανικός, καθώς επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία του εργαζομένου, ο οποίος φτάνει σε σημείο να αμφισβητεί την αξία και τις δεξιότητές του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παραμείνει παραγωγικός και αποτελεσματικός στη δουλειά του. 

Η μέθοδος αυτή με τα τυράκια δεν υπάρχει μόνο στον επαγγελματικό τομέα, αλλά παρατηρείται εξίσου έντονα και στον ερωτικό τομέα, καθώς πολυάριθμα είναι τα παραδείγματα ανθρώπων που τη μια μέρα πλημμυρίζουν με το ενδιαφέρον τους το άτομο που τους ενδιαφέρει, στέλνοντάς του μηνύματα, ανοίγοντας από κοντά συζητήσεις μαζί του, και λειτουργώντας σαν δορυφόροι του, κάνοντάς τον να νιώθει μοναδικός, ενώ την άλλη μέρα, κάνουν σαν να μην τον ξέρουν, δεν του μιλούν καν κι αδιαφορούν πλήρως για την παρουσία του. Πολλοί μάλιστα από αυτούς, φτάνουν στο σημείο να φλερτάρουν ακόμη και με άλλους μπροστά στο άτομο που τους ενδιαφέρει. Είναι να μη σου στρίβει μετά μ’ όλα αυτά; 

Η παραπάνω συμπεριφορά αποδίδεται στο γεγονός πως οι άνθρωποι αυτοί είναι οπαδοί του σκωτσέζικου ντους και της χιλιοειπωμένης ατάκας «όσο τους φτύνεις τόσο κολλάνε». Έτσι, τη μια μέρα δείχνουν το ενδιαφέρον τους, την άλλη το παίρνουν πίσω, τη μια στέλνουν μηνύματα, την άλλη δε σου λένε ούτε γεια, τη μια σε διεκδικούν και την άλλη κάνουν καμάκι σε άλλους. Μ’ αυτή τη χειριστική συμπεριφορά πιστεύουν πως θα επηρεάσουν τα συναισθήματα ενός ατόμου, κάνοντάς το να ζηλέψει, να κολλήσει μαζί τους και να τους διεκδικήσει. Ο τρόπος αυτός όμως, δεν είναι ένας υγιής τρόπος με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί μια ερωτική προσέγγιση ή σχέση. Αντίθετα, εκπέμπει παθογένεια κι ανωριμότητα- ένα εμφανές red flag το οποίο απομακρύνει εν τέλει τα άτομα μεταξύ τους. 

Όπως και να’χει, σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής σας συναντήσετε ανθρώπους που σας ταΐζουν αυτά τα τυράκια, πριν τα καταπιείτε αμάσητα, προσπαθήστε να κάνετε μια συζήτηση μαζί τους για όλα όσα σας ενοχλούν στη συμπεριφορά τους και θέστε τα δικά σας όρια ως προς τον τρόπο που θέλετε να σας αντιμετωπίζουν κι ο οποίος είναι ο πιο λειτουργικός για εσάς. Κρίμα δεν είναι να καταλήξετε με συντομογραφημένα zanax προσπαθώντας να καταλάβετε γιατί οι άλλοι συμπεριφέρονται μια έτσι και μια γιουβέτσι; 

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Χαρά Δράκου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου