photo-1522276498395-f4f68f7f8454

Οι λόγοι που ερχόμαστε σε σύγκρουση με τους γονείς μας πολλές φορές αγγίζουν τα όρια του απίθανου. Είναι σαν να έχουμε μια μαγική ικανότητα να εφευρίσκουμε συνεχώς καινούρια πράγματα, για τα οποία διαφωνούμε. Ελάχιστοι από μας αποτελούμε εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα και η αλήθεια είναι ότι το έχουμε αποδεχτεί και αποτελεί πλέον κομμάτι της ζωής μας. Ένας από τους πιο κλασικούς λόγους έντονης διαφωνίας μεταξύ γονιού και παιδιών είναι η απόκτηση ή μη ενός κατοικίδιου ζώου, κάτι το οποίο διαχρονικά αποτελεί θέμα συζήτησης στις οικογένειες. Τα παιδιά είναι εκείνα που σε μεγαλύτερη ή μικρότερη ηλικία επιθυμούν όσο τίποτε άλλο να αποκτήσουν ένα ζωάκι, ενώ οι γονείς σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται τουλάχιστον επιφυλακτικοί απέναντι σε ένα τέτοιο σενάριο.

Αν αυτές τις καταστάσεις δεν τις έχετε περάσει εσείς, το πιθανότερο είναι ότι θα έχετε ένα φίλο ή συγγενή που ήρθε σε έντονη διαφωνία με τους γονείς του για το συγκεκριμένο ζήτημα. Η αλήθεια είναι πως οι γονείς δεν έχουν πάντα άδικο στο να έχουν ενδοιασμούς σχετικά με την απόκτηση ενός κατοικίδιου. Για να μην παρεξηγηθώ, το να αποκτήσει κάποιος ένα ζωάκι είναι μια από τις πιο αξιοθαύμαστες πράξεις που. Με ένα αστερίσκο σε αυτό όμως. Δεν αρκεί να το πάρουμε, το σημαντικότερο είναι να είμαστε εκεί γι’ αυτό, να το φροντίζουμε και να το αγαπάμε πραγματικά. Κι αυτό είναι κάτι που απαιτεί χρόνο, υπευθυνότητα και κάπου εκεί δίνουμε ένα δίκιο στους γονείς στο να είναι κάπως επιφυλακτικοί. Γιατί τις ανάγκες που θα έχει το ζωάκι μας και κάποιες φορές δε θα είμαστε σε θέση να τις καλύψουμε εμείς, θα πρέπει να τις καλύψουν οι γονείς μας.

Το καλύτερο σε αυτή την ιστορία είναι ότι παρά το γεγονός πως αρχικά μπορεί να εμφανίζονται εντελώς αντίθετοι και αδιάλλακτοι, αν τους πάμε το κατοικίδιο στο σπίτι δοκιμαστικά, σύντομα θα συνηθίσουν τη νέα παρουσία και χωρίς καν να το καταλάβουν θα αρχίσουν να τη συμπαθούν. Γίνεται κομμάτι της μέρας τους, κάτι που το αποζητούν -ίσως όχι συνειδητά στην αρχή-, αλλά όλο και περισσότερο όσο περνά ο καιρός. Έστω και αν δεν το παραδέχονται το έχουν βάλει πια στην καρδιά τους και καταλήγουν να το νοιάζονται και να θέλουν τη συντροφιά του.

Τα ζώα διαφέρουν από μας σε πολλούς τομείς. Δεν έχουν ποτέ κρυμμένους σκοπούς ούτε θα συναντήσεις προσποιητές συμπεριφορές. Εάν τα αγαπήσεις πραγματικά και εκείνα με τη σειρά τους θα σου ανταποδώσουν την αγάπη στο πολλαπλάσιο. Ειδικά αν μιλάμε για τα σκυλιά, τα οποία έχουν εξελιχτεί και αποκτήσει τα σημερινά τους χαρακτηριστικά δίπλα στον άνθρωπο, και κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι ο χαρακτηρισμός τους ως οι καλύτεροι φίλοι μας. Όμως δεν είναι μόνο τα σκυλιά που μας κρατούν συντροφιά και κάνουν τις μέρες λίγο πιο όμορφες. Γάτες, παπαγάλοι, χελώνες, καναρίνια είναι μόνο μερικά από τα ζώα που ο άνθρωπος απολαμβάνει τη συντροφιά τους εδώ και χιλιάδες χρόνια. Καθένα από αυτά έχει το δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα και απαιτεί ειδική φροντίδα, την οποία οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να του προσφέρουμε.

Όσοι ακόμα σκέφτεστε αν πρέπει να πάρετε κατοικίδιο ή όχι, μη συνεχίσετε τους καβγάδες με τους γονείς σας, που ενδεχομένως είναι αντίθετοι. Το σημαντικότερο είναι εσείς οι ίδιοι να τα έχετε βρει με τον εαυτό σας και να είστε έτοιμοι να αναλάβετε μια πραγματικά μεγάλη ευθύνη. Μην ανησυχείτε όμως και μην το αφήσετε να σας αποθαρρύνει. Για την απόφασή σας αυτή, θα ανταμειφθείτε με μερικές από τις ομορφότερες αναμνήσεις της ζωής σας και με έναν από τους καλύτερούς σας φίλους που δεν έχετε ακόμα γνωρίσει. Όσο για τους γονείς σας, θα έρθει η στιγμή που θα καταλάβουν, ότι άδικα διαφωνούσαν μαζί σας και θα αγαπήσουν το νέο σας ζωάκι σχεδόν σαν να ήταν ένα από τα εγγόνια τους.

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Σαγκριώτης
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!