Θα έλεγε κανείς ότι εφόσον διανύουμε μια εποχή οπού η τεχνολογία και η επιστήμη εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς κι η πληροφόρηση παρέχεται άμεσα και σε παγκόσμια εμβέλεια, θα έπρεπε και εμείς να γινόμαστε πιο ανοιχτόμυαλοι. Αντιθέτως, παρατηρούμε μια έντονη καχυποψία από ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που οδηγεί σε θεωρίες συνωμοσίας, με τις περισσότερες από αυτές να είναι πραγματικά αστείες.

Πάμε να δούμε δέκα από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

 

1. Τα εμβόλια κατά του Covid-19 περιέχουν τσιπάκι

Kι αυτό για να μας ελέγχουν και μάλιστα τα κύματα 5G τα ενεργοποιούν και κάνουν τους ανθρώπους ζόμπι. Στην Ελλάδα δε, έπαιζε και το τρικ με το κέρμα όπου εάν το έβαζες πάνω στο μπράτσο σου κι αυτό στεκόταν, σήμαινε ότι υπάρχει τσιπάκι από μέσα. Εντάξει κατανοώ τη δυσπιστία ορισμένων για τα εμβόλια δεδομένου ότι φτιάχτηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά το τσιπάκι που σε κάνει ζόμπι είναι κομματάκι βαρύ ρε παιδιά. Εάν κάποιος θέλει να σε ελέγξει μπορεί να το κάνει με τη μέθοδο της τεχνητής νοημοσύνης, μέσω εφαρμογών που χρησιμοποιείς καθημερινά, με το κινητό σου, την τράπεζά σου, την ψήφο σου, και μάλιστα με την έγκρισή σου.

 

2. Μας ψεκάζουν με επικίνδυνες ουσίες

Πιο συγκεκριμένα, με εναέρια μέσα με σκοπό τη μείωση του πληθυσμού και τον έλεγχο του καιρού. Όλοι έχουμε αστειευτεί με τη φράση «μας ψεκάζουν» κάποια στιγμή, θέλοντας να δείξουμε ότι κάτι δεν πάει καλά, γιατί λες ότι, δεν μπορεί, με τόσα κουλά πράγματα που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας, και κάπως προσπαθείς να το δικαιολογήσεις. Ωστόσο, στην πραγματικότητα σύμφωνα με την επιστήμη, αυτές οι γραμμές που βλέπουμε στον ουρανό, ονομάζονται contrails και δημιουργούνται από τα καυσαέρια των αεροσκαφών που όταν βρίσκονται σε περιβάλλον χαμηλών θερμοκρασιών, λειτουργούν ως πυρήνες συμπύκνωσης των υδρατμών σχηματίζοντας έτσι παγοκρυστάλλους.

 

3. Η queen B

Τι να πει και η Beyonce που τη μια λένε ότι είναι ρομπότ και την άλλη ότι συνδέετε με τους illuminati. Η εμφάνιση της στο Ντουμπάι ξεσήκωσε ένα πλήθος από συνωμοσιολόγους στο tiktok οι οποίοι έβρισκαν διάφορα σημεία από τη συναυλία της τα οποία θεωρούσαν ότι έκρυβαν κάτι σκοτεινό. Μήπως αντί να ψάχνουμε για κρυμμένα μυστικά να διασκεδάζαμε λιγάκι στη συναυλία; Τόσο κόπο έκανε η γυναίκα πάνω στη σκηνή, κρίμα δεν είναι;

 

4. H Zιζέλ είναι μάγισσα

Άλλη μια viral θεωρία συνωμοσίας ρίχνει τα βέλη της αυτή τη φορά στη Ζιζέλ Μπούντχεν, την οποία χαρακτηρίζουν ως μάγισσα και ότι συμμετέχει σε τελετές μαγείας για να φέρει πίσω τον πρώην σύζυγό της Τομ Μπρέιντι, του οποίου οι αθλητικές επιδόσεις είχαν πέσει κατακόρυφα. Κάτι τέτοιο είχαν ισχυριστεί και για τον Ντι Κάπριο ότι δηλαδή του είχε κάνει μάγια για να μη βρει άλλη σύντροφο μεγαλύτερη από εκείνη. Μάλλον κάποιοι τη ζηλεύουν πολύ απ’ ότι φαίνεται.

 

5. Μεταλλαγμένα τρόφιμα

Συγκεκριμένα είδαμε πολλούς να κοινοποιούν φωτογραφίες με προϊόντα που είχαν την ετικέτα με το βατράχι της «Rainforest Alliance» υποστηρίζοντας ότι τα τρόφιμα αυτά έχουν φτιαχτεί από μεταλλαγμένες πρώτες ύλες. Στην πραγματικότητα αυτό το σήμα είναι μια πιστοποίηση ότι οι πρώτες ύλες του προϊόντος προέρχονται από αγροκτήματα που πληρούν οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα και βοηθάει πολύ στη βελτίωση της βιωσιμότητας της εκάστοτε περιοχής. Επομένως, τι φταίει το καημένο το βατραχάκι να στοχοποιείται έτσι; Μήπως φταίει εκείνη η έτοιμη σαλάτα που το είχαν βρει μέσα κι από τότε το έχουμε φοβηθεί;

 

6. Η γη είναι επίπεδη

Είδαμε και πάθαμε αιώνες πριν, μέχρι να καταλήξουμε ότι η γη είναι στρογγυλή και τώρα ξανά αμφισβητείτε. Τι κι αν έφαγαν τα χρόνια τους ο Ερατοσθένης και ο Πυθαγόρας στη μελέτη για να το αποδείξουν, εμείς θα τα ανατρέψουμε όλα αυτά και θα βγάλουμε το δικό μας πόρισμα ανεβάζοντας βιντεάκι στο Youtube με την ανάλυσή μας.

 

7. Η συνωμοσία 58

Πρόκειται για μια θεωρία ότι το Κύπελλο ποδοσφαίρου του 1958 δεν έγινε στη Σουηδία αλλά ήταν ένα ψέμα της CIA. Στην ουσία κάποιοι ταυτίστηκαν τόσο με την ταινία Conspiracy 58 που πίστεψαν πως ήταν αληθινά γεγονότα. Μου θύμισε παλιά, που έβλεπαν οι άνθρωποι τις ταινίες και νόμιζαν ότι οι ηθοποιοί που έπαιζαν ήταν στην πραγματικότητα ο ρόλος τους.

 

Για το τέλος σας άφησα τα τρία από τα πιο κουλά σενάρια που έχουν γραφτεί στο Reddit όπως ότι

-«Oι πέτρες είναι μαλακές μέχρι να τις αγγίξεις.» Τα σχόλια δικά σας.

-« Η Φινλανδία δεν υπάρχει σύμφωνα με τον Raregan, ο οποίος υποστηρίζει ότι ανήκει στην Ανατολική Σουηδία κι ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν τροποποιήσει τους χάρτες καθώς οι Ιάπωνες με τους Ρώσους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο συμφώνησαν να δημιουργήσουν τη χώρα για να μπορούν να ψαρέψουν.» Ποιος θα του το πει;

-«Ο ΑΜΚΑ σου δείχνει σε ποια τράπεζα σε πούλησαν μόλις γεννήθηκες». Μήπως να ψαχτούμε λιγάκι;

 

Όπως βλέπετε η παραπληροφόρηση καλά κρατεί, φαντασία να υπάρχει και όλα είναι πιθανά. Σε όλο αυτό βέβαια βοηθάει και η χειραγώγηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποσκοπεί σε κερδοφορία μέσω της επισκεψιμότητας των sites, κάτι που πέρα από το αστείο της υπόθεσης μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο.

Συντάκτης: Ειρήνη Φιλανδριανού