Στις σχέσεις δεν υπάρχουν κανόνες που μπορείς να ακολουθήσεις -όπως μια συνταγή που χρειάζεται συγκεκριμένες δοσολογίες για να πετύχει. Αντιθέτως, αυτοσχεδιάζεις κι όπως σου βγει. Υπάρχουν, όμως, τρόποι με τους οποίους μπορείς να διατηρήσεις την ισορροπία μεταξύ σας για το καλό της σχέσης. Οι αμοιβαίες υποχωρήσεις ή συμβιβασμοί που χρειάζεται να κάνουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνυπάρξουμε αρμονικά με το ταίρι μας., αν και είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν φορές που κάποιος θα ικανοποιείται περισσότερο από τον άλλο.

Ποιες υποχωρήσεις όμως είναι καλό να κάνουμε και ποιες μας δείχνουν κόκκινη σημαία; Παρακάτω θα παραθέσω ορισμένες που μπορείς να κάνεις και που πραγματικά αξίζουν τον κόπο:

 

Μάθε να ακούς το ταίρι σου

Προσπάθησε την ώρα που ο άλλος σου μιλάει να είσαι εκεί, μαζί του, όχι στη φαντασία σου, όχι στην άμυνα, όχι με μόνο στόχο να προσπαθείς να τον διακόπτεις λέγοντας τα δικά σου ή να έχεις το μυαλό σου αλλού. Μάθε, επίσης, να περιμένεις. Κανείς δε θέλει να μιλάει σε έναν τοίχο ή να ξέρει εξαρχής πωα ό,τι και να πει, θα του το αντικρούσουν με δικά τους θέματα.

 

Αποδέξου ότι δεν μπορείς να έχεις πάντα δίκιο

Η εγωιστική τάση που έχουμε οι περισσότεροι μέσα μας, πολλές φορές δε μας αφήνει να δούμε ξεκάθαρα κάποιες καταστάσεις. Λυπάμαι που θα στο πω, αλλά εκ των πραγμάτων δε γίνεται να έχεις πάντα δίκιο. Είναι πιο ώριμο να δεχόμαστε τα λάθη μας και να προσπαθούμε να μπούμε στη θέση του άλλου, γιατί μόνο έτσι θα ευδοκιμήσει μια ουσιαστική σχέση.

 

Μην έχεις την απαίτηση να αλλάξει ο άλλος για τις δικές σου προσδοκίες

Μάθε να αποδέχεσαι τον άλλο όπως είναι χωρίς να τον πιέζεις να αλλάξει σύμφωνα με τις δικές σου αντιλήψεις. Είμαστε ξεχωριστές προσωπικότητες κι ο καθένας λειτουργεί με το δικό του μοναδικό τρόπο. Εαν λοιπόν δε σου αρέσει ο τρόπος που λειτουργεί στην καθημερινότητα που έχει, αν διαφωνείς με μια συνήθεια ή μια ρουτίνα, προσπάθησε να προσαρμοστείς κι εσύ λιγάκι, όπως αντίστοιχα κάνει το ταίρι σου με σένα. Σε μια συμβίωση για παράδειγμα, δεν είναι εύκολο να ταιριάξουμε σε όλα, ούτε είναι λογικό να περιμένουμε το ταίρι μας να ξυπνάει να κοιμάται να καθαρίζει ή να μαγειρεύει με τον μπούσουλα τον δικό μας.

 

Συμβιβάσου με την ιδέα ότι θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές

Στην πορεία μιας σχέσης θα διαπιστώσεις ότι δεν είναι όλα ρόδινα όπως στην αρχή. Θα έρθουν δυσκολίες που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε και θα δοκιμάσουν τη σχέση σας, γι’ αυτό πρέπει να έχεις το σθένος και την υπομονή να σταθείς δίπλα στον άλλο, με στόχο η σχέση σας να δυναμώσει ακόμα περισσότερο. Αν περιμένεις να σας έρθουν όλα καλά για να είστε καλά, δε θα συμβεί ποτέ.

 

Υπάρχουν βέβαια και κάποια πράγματα τα οποία δε θα έπρεπε να ανέχεται κανείς σε μια σχέση όπως:

 

Η κακοποιητική συμπεριφορά

Είτε είναι σωματική είτε ψυχολογική, είτε και τα δύο, σε κανέναν άνθρωπο δεν αξίζει να τον εκμεταλλεύονται, να τον υποτιμούν, να ορίζουν το σώμα του ή την ελευθερία του. Κι αυτή η περίπτωση είναι καταδικαστέα χωρίς περιθώρια υποχώρησης.

 

Η αδικαιολόγητη ζήλια

Κανένας δεν αντέχει να μένει σε μια σχέση όπου συνεχώς τον αμφισβητούν και δεν τον εμπιστεύονται. Η παθολογική ζήλια είναι αποτέλεσμα μεγάλης ανασφάλειας του ατόμου που την ασκεί και σίγουρα δεν πρέπει να γίνει δικό σου θέμα, γι’ αυτό καλύτερα να απομακρυνθείς.

 

Το να σου επιβάλει τις προτεραιότητες που θα έχεις

Άλλο πράγμα είναι να σέβεσαι τις ανάγκες του άλλου κι άλλο να γίνεσαι θυσία γι’ αυτές. Αν ο σύντροφός σου δεν αντιλαμβάνεται τις προτεραιότητές σου και θέλει συστηματικά να ικανοποιούνται μόνο οι δικές του ανάγκες, τότε το πιο πιθανό είναι ότι έχεις να κάνεις με νάρκισσο.

 

Το να μην υπάρχει διαφάνεια

Όταν είσαι με κάποιον, θέλεις να σου δείχνει τις προθέσεις, τα κίνητρα, τα αληθινά του συναισθήματα και να μην κρύβεται πίσω από κουβέντες, αφήνοντάς σε με ένα ερωτηματικό να πλανάται στον αέρα.

 

Ο σκοπός της σχέσης είναι να πορεύεστε παρέα με σεβασμό, αγάπη κι αλληλεγγύη. Μην ψάχνεις το τέλειο, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει. Εστίασε καλύτερα στο ρεαλιστικό και συμφιλιώσου με αυτό, όσο παρατηρείς εσύ καλύτερα τον εαυτό σου. Και στην τελική, αν νιώθεις ότι αναγκάζεσαι να συμβιβαστείς για πράγματα που δε θα έπρεπε, τότε μήπως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις τους λόγους για τους οποίους δε χωρίζεις.

Συντάκτης: Ειρήνη Φιλανδριανού
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου