«Μα το σημάδι στο λαιμό μου απ’ τα φιλιά σου, θα μαρτυράει πως με είχες αγκαλιά σου» αναφέρει το γνωστό σε όλους μας τραγούδι. Ένα σημάδι που οι περισσότεροι από μας «φορούσαμε» σαν παράσημο στην εφηβεία μας, αποδεικτικό στοιχείο πως υπάρχει κάποιο πρόσωπο στη ζωή μας που αλληλομαρκαριζόμαστε. Τι είναι όμως η πιπιλιά; Και γιατί κάποιοι αρέσκονται σε αυτές;

Η πιπιλιά είναι ένα ερωτικό σημάδι που αφήνει ο ένας σύντροφο στον άλλο σε στιγμές έντονου πάθους. Συνήθως τη συναντάμε στο λαιμό, οι πιο μερακλίδες όμως μπορούν να την αφήσουν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος υπάρχει λεπτότερο δέρμα, όπως το στήθος ή το εσωτερικό των μηρών. Η δημιουργία της γίνεται με τα χείλη -εξ ου και το όνομα της- και με μια ελαφριά χρήση των δοντιών. Ή ίσως και όχι τόσο ελαφριά -ποιοι είμαστε εμείς να κρίνουμε; Ουσιαστικά είναι μια μελανιά στο ευαίσθητο δέρμα. Το σημάδι αυτό μπορεί να μείνει από μερικές ώρες μέχρι κάποιες ημέρες, ανάλογα την ένταση και τη δύναμη που ασκήθηκε κατά τη δημιουργία της. Το σίγουρο πάντως είναι πως για κάποιες μέρες θα κυκλοφορείς με ζιβάγκο, κασκόλ, φουλάρι ή κάτι τέλος πάντων που θα σου κρύψει τα αμαρτωλά σημάδια.

Το ερώτημα είναι γιατί κάποιοι προκαλούν στους συντρόφους τους τέτοια σημάδια. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που είτε πρόκειται για το επίσημο το ταίρι σου είτε για κάποιον με τον οποίο έχετε ερωτικές επαφές μια στο τόσο, εσύ επιμένεις να μαρκάρεις; Τι σημαίνει για τους δύο σας μια τέτοια πράξη;

Για αρχή, υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι κάτι εντελώς τυχαίο. Σε μια στιγμή απόλυτου πάθους, λίγο πριν ή επάνω στην κορύφωσή σου, έχασες τον έλεγχο και τελικά κατάφερες να σημαδέψεις τον εραστή σου ή την ερωμένη σου. Δε σημαίνει κάτι για τους δύο σας, φουσκώνεις όμως σαν παγώνι όταν το δεις. Νιώθεις περήφανος για εκείνο το μικρό -ή κι όχι τόσο μικρό- σημάδι που κατάφερες να κάνεις και φυσικά είναι εκεί για να θυμίζει και στους δύο τη βραδιά πάθους που μοιραστήκατε. Και σε αρκετές περιπτώσεις αυτή η πιπιλιά είναι από μόνη της αρκετή για να σας προκαλέσει να επαναλάβετε την πράξη που τη δημιούργησε.

Αυτό ενισχύει και την πεποίθηση που λέει πως ο άνθρωπος ενέταξε τις πιπιλιές στο ερωτικό παιχνίδι όταν παρατήρησε τον τρόπο με τον οποίο έρχονται σε ερωτική επαφή στο ζωικό βασίλειο. Τα περισσότερα αρσενικά ζώα, όταν ζευγαρώνουν, έχουν την τάση να δαγκώνουν τον λαιμό του θηλυκού. Έτσι λοιπόν, ξυπνάνε τα ζωώδη ένστικτά του ενός επάνω στο έντονο πάθος και ξεχνάει κανόνες σωστής συμπεριφοράς κι αφήνεται έρμαιο στη στιγμή της κορύφωσης.

Από την άλλη, υπάρχουν κι εκείνοι που ηθελημένα προκαλούν σημάδια κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής. Δεν παίζει ρόλο εάν είστε ζευγάρι ή μόνο εραστές, το άτομο που προκαλεί τις πιπιλιές θέλει να αφήσει επίτηδες ένα σημάδι του επάνω σου. Θέλει ο κόσμος και κυρίως οι επίδοξοι θαυμαστές σου να γνωρίζουν πως «ανήκεις» κάπου. Σε μαρκάρει, ώστε να μην αφήσει κανέναν να σε πλησιάσει ερωτικά. Εγωιστικό; Εννοείται. Μια τέτοια πράξη, εκτός από σημάδι στο λαιμό, είναι και σημάδι εξουσίας και ιδιοκτησίας του ενός επάνω στον άλλο.

Ουσιαστικά, είναι μια μορφή παιχνιδιού εξουσίας, κάτι σαν την κορυφή του Έβερεστ. Κάθε φορά που κάποιος την κατακτάει, οφείλει να τοποθετήσει τη σημαία του, κάτι σαν «ήμουν κι εγώ εκεί». Ναι, ακούγεται πολύ παιδιάστικο, γι’ αυτό άλλωστε οι πιπιλιές είναι συνώνυμες του εφηβικού έρωτα.

Λυπάμαι που θα στο χαλάσω όμως, οι πιπιλιές δε σημαίνουν πως εσύ σημαίνεις κάτι παραπάνω για τον σύντροφό σου. Δε σε αγαπάει περισσότερο εάν σου αφήνει συστηματικά σημάδια. Αντιθέτως, είναι πράξη εγωισμού και κτητικότητας και καλό θα είναι να προσέξεις την γενικότερη συμπεριφορά του, το πώς σου φέρεται, μιας και μπορεί να κρύβει μια μεγάλη δόση ζήλιας. Εάν πάλι είναι τυχαίο περιστατικό που συμβαίνει μια στις τόσες, τότε χαίρομαι πολύ για εσάς γιατί αποδεικνύετε πως όντως υπάρχει μεγάλη ερωτική φλόγα ανάμεσά σας και τα σεντόνια παίρνουν φωτιά.

Όπως κι αν έχει το θέμα, καλό θα είναι προτού προχωρήσεις σε μια τέτοια πράξη να ρωτήσεις το σύντροφό σου από πριν εάν συμφωνεί. Μπορεί να μην είναι θετικός στο μαρκάρισμα, να μην μπορεί να το καμουφλάρει ή να του προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα, ειδικά όταν δεν είστε μόνο οι δύο σας σε αυτή τη «σχέση». Τώρα το να συμβεί μια φορά και να πρέπει να πας στο γραφείο με ζιβάγκο ενώ έξω έχει καύσωνα, ε, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Τουλάχιστον, κάθε φορά που θα κοιτιέσαι στον καθρέφτη σου θα θυμάσαι τι ήταν εκείνο που σε ανάγκασε να κυκλοφορείς έτσι και θα χαμογελάς πονηρά. Αξίζει τον κόπο τελικά.

Υ.Γ: Εάν θέλεις να εξαφανίσεις πιο γρήγορα μια πιπιλιά, υπάρχουν στο φαρμακείο δύο «μαγικά φίλτρα». Το ένα ονομάζεται αλουμινόνερο κι είναι σε μορφή υγρού, απλώς το βάζεις σε ένα βαμβάκι και κάνεις κομπρέσες στα σημάδια, ενώ το άλλο, η άρνικα, σε μορφή αλοιφής, υπόσχεται να σε απαλλάξει μια ώρα αρχύτερα από τις μελανιές.

Συντάκτης: Ελίνα Μυζίθρα
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.