Η Γεωργία Μπίκα δεν είναι τίποτα παρά μια νέα κοπέλα που βρέθηκε στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή. Ένα νέο κορίτσι, χωρίς οικογένεια, που επέλεξε μια Πρωτοχρονιά να πιει ένα ποτό με παρέα σε κάποιο μπαρ, σαν όλες τις συνομήλικές της. Και τότε άρχισε ο εφιάλτης. Στις αρχές του προηγούμενου έτους, όταν η ελληνική δημοσιότητα είχε κατακλυστεί από περιπτώσεις του #metoo με τη συμμετοχή ατόμων που είχαν εκμεταλλευτεί την κοινωνική τους θέση, η υπόθεση της Γεωργίας ήρθε για να επικυρώσει τα σαπίλα που υπάρχει πίσω από πολλά κουστούμια, διθέσιες Μερσεντές και χρυσά Rolex.

Μετά από τη συμμετοχή σε κάποιο πρωτοχρονιάτικο πάρτι στη Θεσσαλονίκη, η Γεωργία ξύπνησε χωρίς ρούχα και με απώλεια μνήμης σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Βλέποντας τα σημάδια στο σώμα της κατάλαβε ότι είχε υποστεί κακοποίηση. Προχώρησε σε καταγγελία ατόμου με το οποίο είχε μιλήσει στο πάρτι και το οποίο είχε συναντήσει ξανά, το ίδιο βράδυ, όταν εκείνη επέστρεψε στο ξενοδοχείο, διότι ένιωθε άσχημα από το ποτό και δεν μπορούσε να βρει το αυτοκίνητό της. Η κοπέλα ανέφερε ότι νοίκιασε δωμάτιο για να περάσει τη νύχτα προκειμένου να συνέλθει, αλλά το πρωί ξύπνησε κακοποιημένη. Υποστήριξε ότι το άτομο το οποίο κατήγγειλε της είχε νοθεύσει αυτό που έπινε, ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις της και να μπορέσει να την εκμεταλλευτεί.

Άμεσα, οι πληροφορίες που διέρρευσαν ανέφεραν ότι το άτομο που κατήγγειλε η Γεωργία προέρχεται από γνωστή κι εύπορη οικογένεια της Θεσσαλονίκης, γεγονός που, όπως αποδείχθηκε, δυσχέρανε τις προσπάθειές της για την απονομή δικαιοσύνης. Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τον καταγγελλόμενο, αλλά τον άφησαν ελεύθερο με περιορισμούς. Η ελληνική δικαιοσύνη, τελικά, έκρινε ως ψευδείς τους ισχυρισμούς της κι έθεσε την υπόθεση στο αρχείο.

Η Γεωργία, όμως, ενάντια στην κατάφωρη αδικία που υπέστη, στράφηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κι εδώ και λίγες ώρες έγινε γνωστό ότι η προσφυγή της έγινε δεκτή. Όπως ανέφερε ο δικηγόρος της, Νίκος Διαλυνάς, το γεγονός ότι η υπόθεση της Γεωργίας Μπίκα είναι από τις λίγες που στατιστικά γίνονται δεκτές από το εν λόγω Δικαστήριο, καταδεικνύει τη σοβαρότητά της, καθώς και τη βαρύτητα των στοιχείων που κατατέθηκαν. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η κοπέλα δεν αναζητά οικονομική αποζημίωση, όπως προτείνεται, αλλά ηθική δικαίωση. Αυτό ήταν και το ζητούμενό της, άλλωστε, εξ αρχής. Αυτό που ζητά η Γεωργία Μπίκα είναι να πει δημόσια όσα της συνέβησαν και ν’ αποδοθεί δικαιοσύνη, έστω κι αργά.

Το τι ακριβώς συνέβη σ’ εκείνο το δωμάτιο ξενοδοχείου την Πρωτοχρονιά κανείς από εμάς δεν το ξέρει. Η Γεωργία, όμως, μίλησε μπροστά στην κάμερα, στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, με το πρόσωπό της να φαίνεται κι ανέφερε όσα βίωσε, συντετριμμένη από την κατάληξη μιας Πρωτοχρονιάς που πήρε τη μορφή προσωπικής τραγωδίας. Βρήκε το θάρρος να πει ότι υπέστη κάτι που δεν ήθελε, ότι δε συναίνεσε κι όλοι οφείλουμε να σεβαστούμε τη δύναμη να εκτεθεί με τον τρόπο αυτό. Οι απόψεις που διατυπώθηκαν για το πρόσωπό της ήταν πολλές και ποικίλαν από τις πλέον υποστηρικτικές έως και τις απόλυτα χυδαίες. Παρά τον πόλεμο που της ασκήθηκε, η κοπέλα δεν έσκυψε το κεφάλι και μάχεται για δικαίωση, έχοντας δίπλα της ανθρώπους που της συμπαραστέκονται, τόσο νομικά όσο κι ηθικά.

Στο πρόσωπο της Γεωργίας, άλλες κακοποιημένες γυναίκες βλέπουν την ελπίδα. Γυναίκες που δεν έχουν το κουράγιο να μιλήσουν, αφηγούνται με τη φωνή της το μαρτύριο που έχουν ζήσει, επειδή είχαν την κακή τύχη να βρεθούν στον δρόμο τους μπουμπούκια νεόπλουτων οικογενειών που μεγάλωσαν με το «ό,τι θέλεις, εσύ θα το ‘χεις». Γυναίκες που μπορεί για χρόνια να βιώνουν κακοποίηση από τους συντρόφους τους, αλλά που δεν έχουν τη δύναμη να ουρλιάξουν. Οι γυναίκες αυτές, βλέπουν την προσπάθεια της Γεωργίας στην τηλεόραση και δακρύζουν σκεπτόμενες «μπράβο κορίτσι μου, κι εμείς μαζί σου». Το ίδιο λέμε κι όλοι υπόλοιποι, που δεν έχουμε υποστεί κάτι ανάλογο.

Διότι η περίπτωση της Γεωργίας δεν είναι απλώς ένας αγώνας ενάντια στον κακοποιητή της. Η ίδια, δεν αντιπροσωπεύει ένα ατυχές συμβάν, ούτε της αξίζει ο οίκτος μας. Η Γεωργία Μπίκα είναι μια νέα, δυνατή κοπέλα που επέλεξε τον δύσκολο δρόμο. Επέλεξε να μην μπουκώσει το στόμα της με τα λεφτά που της προσφέρουν και να διεκδικήσει το δίκιο της. Όπως θα έκανε κάθε αξιοπρεπής άνθρωπος.

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Σοφία Γουρνά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου