Ο πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή αποτελεί ένα κρίσιμο σημείο καμπής της σύγχρονης ιστορίας και, όπως είναι επόμενο, προκαλεί συναισθήματα και αντιδράσεις σε όλους, επώνυμους και μη. Διεθνώς και καθημερινά εκφράζονται ποικίλες γνώμες, υπέρ ή κατά της κάθε πλευράς, ενώ δηλώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις. Μεταξύ των διάσημων προσώπων που έχουν εκφραστεί για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς προκαλώντας μένος με τις απόψεις της περιλαμβάνεται και η πρώην π@ρνοστάρ Μία Καλίφα.

Η 30χρονη σήμερα Μια Καλίφα κατάγεται από τον Λίβανο και μετακόμισε στις Η.Π.Α. με την οικογένειά της το 2001, σε ηλικία 8 ετών. Ξεκίνησε να γίνεται γνωστή από το 2014 όταν έγινε μια από τις πιο δημοφιλείς πρωταγωνίστριες σε προβολές π@ρνογραφικού υλικού στο site P@rnhub. Τα πρώτα αντικρουόμενα σχόλια για το πρόσωπό της άρχισαν να αναρτώνται όταν εκείνη πρωταγωνίστησε σε ένα βίντεο όπου συμμετείχε σε ερωτικό τρίο, φορώντας χιτζάμπ.

Το 2015, η Μία Καλίφα ήταν η Νο 1 π@ρνοστάρ του P@rnhub, ενώ η δημοφιλία της συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια, παρ’ όλο που εκείνη σταμάτησε να γυρίζει βίντεο ερωτικού περιεχομένου. Έγινε στόχος του iσiς, λόγω της ερωτικής σκηνής με χιτζάμπ, ενώ πολλές φορές απειλήθηκε η ζωή της, με το πρόσχημα ότι ντρόπιαζε τους Μουσουλμάνους, φτάνοντας στο σημείο να χακάρουν το προφίλ της και να της στέλνουν φωτογραφίες από το σπίτι της, εξηγώντας της ότι ξέρουν πού μένει. Εν τέλει η ορατότητα που πήρε η ιστορία της και η διασημότητά της, κατάφεραν και την κράτησαν ασφαλή.

Πρόσφατα, το πρόσωπο της Μία άρχισε να αναφέρεται έντονα εξαιτίας δηλώσεων που έκανε υποστηρίζοντας τις επιθέσεις της Χαμάς δίνοντας, μάλιστα κι οδηγίες στα μέλη της για το πώς μπορούν να αναρτούν πιο ευκρινή βίντεο με τους απαχθέντες. Σε ανάρτησή της στο Χ ανέφερε ότι «αν μπορείτε να δείτε την κατάσταση και να μην είστε στο πλευρό των Παλαιστινίων, τότε είστε στη λάθος πλευρά του απαρτχάιντ και η ιστορία θα το δείξει αυτό με τον καιρό» συμπληρώνοντας ότι «είμαι από τον ΛΙΒΑΝΟ, είστε τρελοί αν νομίζετε ότι θα μπορούσα να πάρω το μέρος των αποικιοκρατών». Επίσης, συμβούλεψε τους ηγέτες της Χαμάς να «γυρίσουν τα τηλέφωνά τους και να βιντεοσκοπήσουν οριζόντια τις εκτελέσεις». Η Μία, επιπρόσθετα, ανάρτησε μια φωτογραφία τρ@μοκρατών πάνω σε ένα φορτηγάκι σχολιάζοντας ότι της θύμιζε «πίνακα της Αναγέννησης».

Όπως ήταν, μάλλον, αναμενόμενο οι πρωτοβουλίες της π@ρνοστάρ είχαν αρνητικό αντίκτυπο στις επαγγελματικές της συνεργασίες. Συγκεκριμένα, το περιοδικό Playboy απέλυσε την Μία κι απέστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα μέλη του αναφέροντας ότι «σας γράφουμε σήμερα για να σας ενημερώσουμε για την απόφασή μας να τερματίσουμε τη σχέση του Playboy με τη Μία Καλίφα, συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής του καναλιού της Mia Playboy στην πλατφόρμα δημιουργών μας».

Η απώλεια αυτή, όμως, δεν ήταν η μοναδική για την Μία. Ο Καναδός ραδιοφωνικός παραγωγός Todd Shapiro γνωστοποίησε ότι ακυρώθηκε μια συμφωνία για podcast με την Μία, λόγω της τοποθέτησής της. Μετά την ακύρωση των συνεργασιών της, η Μία δεν πτοήθηκε αναρτώντας ότι «μπορώ να πω ότι το γεγονός ότι υποστηρίζω την Παλαιστίνη μού έχει στοιχίσει επαγγελματικές ευκαιρίες, αλλά είμαι περισσότερο οργισμένη με τον εαυτό μου που δεν ήλεγξα εάν οι άνθρωποι με τους οποίους επρόκειτο να συνεργαστώ ήταν σιωνιστές».

Στο πεδίο των πυρών της Μία βρέθηκε και η Κάιλι Τζένερ η οποία είχε κάνει ανάρτηση- την οποία αργότερα κατέβασε- υποστηρίζοντας τις επιθέσεις του Ισραήλ. Σχετικά με εκείνη την ανάρτηση, η Μία σχολίασε ότι «αν υπάρχει αληθινή δημοσιογραφία, ο επόμενος άνθρωπος που θα μιλήσει με την Κάιλι Τζένερ θα ζητήσει τη γνώμη της για τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και δε θα διακόψει την οπτική επαφή μέχρι να μπορέσει να δέσει μια συνεκτική πρόταση, αφού θέλει τόσο πολύ να πάρει θέση στους 400 εκατ. followers της».

Αργότερα, θέλησε η ίδια να ξεκαθαρίσει τη θέση της για τις τοποθετήσεις της ξανά, λέγοντας ότι «θέλω απλώς να καταστήσω σαφές ότι αυτή η δήλωση σε καμία περίπτωση δεν υποκινεί την εξάπλωση της βίας. Τους αποκάλεσα “μαχητές της ελευθερίας” γιατί αυτό ακριβώς είναι οι Παλαιστίνιοι πολίτες. Παλεύουν για την ελευθερία τους κάθε μέρα». Η εμπόλεμη κατάσταση που κοχλάζει τόσο κοντά μας έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και μάλιστα υπολογίζεται ότι το 40% εξ αυτών αφορούν σε παιδιά. Κανείς μα κανείς δεν μπορεί να γίνεται υποστηρικτής μιας κατάστασης η οποία καταστρέφει και στοιχίζει ανθρώπινες ζωές. Όπως κανείς, όμως, δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τα φρικτά βίντεο που κοινοποιεί η Χαμάς ως προϊόντα προώθησης του Instagram στα οποία πρέπει να βρεθεί η καλύτερη γωνία λήψης. Ο θυμός είναι πολύς και η κατάσταση βράζει. Το θέμα είναι, ποιοι είναι εκείνοι που θα πληρώσουν το αποτέλεσμα αυτού του θυμού, ξανά και ξανά και ξανά.

Συντάκτης: Σοφία Γουρνά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου