Από νωρίς το πρωί έχουμε μείνει συγκλονισμένοι με μια νέα ανθρώπινη τραγωδία, το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου το οποίο κόστισε τη ζωή σε δεκάδες μετανάστες που στην αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης πήραν κάθε ρίσκο για να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα καλύτερο αύριο και που τώρα καλούνται να μετρήσουν τους νεκρούς τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έγιναν γνωστές, το ναυάγιο έγινε στα διεθνή ύδατα, 47 μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, μεταφέροντας αδιευκρίνιστο αριθμό μεταναστών από χώρες της ανατολής, όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και την Παλαιστίνη. Το αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν, ανετράπη για αδιευκρίνιστους -και πάλι- λόγους, οδηγώντας στον θάνατο 78 ανθρώπους, μέχρι αυτή την ώρα. Άλλοι 104 έχουν περισυλλεχθεί από τους οποίους οι 4, λόγω υποθερμίας, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Καλαμάτας με ελικόπτερο super puma. Συνολικά, 29 άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Καλαμάτας χωρίς, όμως, κάποιος να βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

Οι λοιποί διασωθέντες έχουν μεταφερθεί σε αποθήκες στο λιμάνι της Καλαμάτας όπου τους παρέχεται βοήθεια, αλλά υπάρχουν φόβοι και για μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, καθώς με βάση τις μαρτυρίες των διασωθέντων στα κινητά των οποίων υπάρχουν εικόνες από το πλοίο στο οποίο ο συνωστισμός είναι τεράστιος- ο αριθμός των επιβατών ξεπερνούσε ακόμα και τους 700! Κανείς, επίσης, από τους επιβάτες δε γνώριζε κολύμπι, ούτε φορούσε σωσίβιο.

Άμεσα, στο λιμάνι της Καλαμάτας οργανώθηκε κέντρο επιχειρήσεων από το Δήμο της πόλης, το λιμενικό σώμα κι εθελοντικές ομάδες. Επίσης, γρήγορα κινητοποιήθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) το οποίο έχει θέσει σε πλήρη ετοιμότητα τις δυνάμεις του στην περιοχή, με 15 ασθενοφόρα, διασώστες και γιατρούς να βρίσκονται στο λιμάνι της Καλαμάτας για να παράσχουν βοήθεια. 45 διασώστες βρίσκονται στο σημείο, ενώ ανακλήθηκαν όλες οι άδειες των εργαζομένων του ΕΚΑΒ. Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται και τα νοσοκομεία Καλαμάτας και Τρίπολης, τα κοντινά κέντρα υγείας, όπως και ο Ερυθρός Σταυρός. Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, μετά από εντολή του Υπουργείο Υγείας, μετέβη εσπευσμένα στην Καλαμάτα, ώστε να συντονίσει την επιχείρηση παροχής υγειονομικής περίθαλψης προς τους διασωθέντες μετανάστες.

Στο σημείο όπου βυθίστηκε το σκάφος, επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό του λιμενικού, μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού, όπως επίσης κι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σκάφος είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης πριν από 5 ημέρες με προορισμό την Ιταλία, ενώ εντοπίστηκε από τις λιμενικές αρχές χθες το απόγευμα. Σκάφος της Frontex και του Λιμενικού το προσέγγισαν και προσφέρθηκαν να παράσχουν βοήθεια στον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που είχε διαπιστωθεί ότι επέβαινε απο drone της Frontex. Όπως αναφέρεται στο protothema.gr, οι μετανάστες αρνήθηκαν τη βοήθεια και ζήτησαν να συνεχίσουν την πορεία τους προς την Ιταλία. Τα ξημερώματα, όμως, χωρίς την παρουσία έντονων ανέμων, το σκάφος βυθίστηκε μετά από έναν έντονο κλυδωνισμό. Τέτοιου είδους κρούσεις, με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία, συμβαίνουν όταν οι διακινητές μεταναστών κλειδώνουν ανθρώπους στο αμπάρι του πλοίου, για να έχουν καλύτερο έλεγχο. Αυτό, ίσως, εξηγεί και το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρχει βεβαιότητα για τον ακριβή αριθμό των επιβαινόντων στο εν λόγω ναυάγιο.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προχώρησε σε δημόσια ανάρτηση στο Twitter εκφράζοντας θλίψη για το γεγονός, σχολιάζοντας ότι οι θάνατοι με αυτό τον τρόπο μπορούν να αποφευχθούν κι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν επιλογές που δεν απειλούν τη ζωή τους. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, φθάνει στις 16:00 στην Καλαμάτα για να συμπαρασταθεί στους διασωθέντες, εκφράζοντας κι αυτή τη θλίψη της χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως τραγωδία. Η προγραμματισμένη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάτρα έχει ακυρωθεί κι αναμένονται οι δηλώσεις του.

Το σημερινό ναυάγιο αποτελεί ένα ακόμα από τα πολλά που αποτυπώνουν την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Διακινητών- εγκληματιών που στοιβάζουν ανθρώπινες ζωές και τις οδηγούν σε υγρούς τάφους, με μόνο σκοπό το κέρδος κι άνθρωποι που οδηγούνται από την ανάγκη, προβαίνουν σε κινήσεις απελπισίας χωρίς καμία ασφάλεια. Άραγε, θα ζήσουμε το τέλος αυτής της τραγωδίας κάποτε, ή είμαστε καταδικασμένοι μα μετράμε ανθρώπους στη θάλασσα, ξανά και ξανά λες και μιλάμε για ψάρια που απλώς μπλέχτηκαν σε λάθος δίχτυ;

Συντάκτης: Σοφία Γουρνά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου