Η καθολική, σχεδόν, είσοδος του διαδικτύου στις ανθρώπινες δραστηριότητες έγινε, αρχικά, με στόχο τη διευκόλυνση καθημερινών λειτουργιών για την εξοικονόμηση χρόνου, όπως η άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες ή ο εντοπισμός ευκαιριών εμπορικού χαρακτήρα. Γρήγορα, όμως, και κυρίως μετά την εμφάνιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το internet άρχισε να αξιοποιείται και σε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων. Φίλοι από τα παλιά συνδέθηκαν στο Facebook, μέλη οικογενειών σε διαφορετικά μέρη του κόσμου βρήκαν μια διέξοδο για άμεση επικοινωνία, ζευγάρια γνωρίστηκαν μέσω του διαδικτύου. Μέσα σε όλες τις παροχές που προσφέρει σήμερα το διαδίκτυο, διεθνώς, έρχεται και προστεθεί και η επί πληρωμή συνομιλία με άτομα που στερούνται φιλικού κύκλου.

Όσοι, λοιπόν, νιώθουν έντονα το αίσθημα της μοναξιάς μπορούν πλέον να βρίσκουν ανταπόκριση σε ιστοσελίδες όπου άτομα περιμένουν να συνομιλήσουν μαζί τους αφού, όμως, λάβουν αμοιβή. Και δε μιλάμε για τις ιστοσελίδες που αφορούν στην αναζήτηση ερωτικών συντρόφων, αλλά σε ιστότοπους που υποστηρίζουν και μια απλή συνομιλία δύο ανθρώπων σε φιλικό επίπεδο, τουλάχιστον στην αρχή.

Οι πλατφόρμες αυτές λειτουργούν ως μεσάζοντες που συνδέουν ανθρώπους με σκοπό τη συνομιλία. Ο υποψήφιος που θέλει να εισαχθεί σε μια τέτοια πλατφόρμα ως πάροχος υπηρεσιών, θα πρέπει να λάβει πρώτα έγκριση από τους ιθύνοντες και κατόπιν να δημιουργήσει ένα προφίλ με βάση το οποίο θα μπορούν να τον επιλέγουν, όσοι αναζητούν κάποιον για να μιλήσουν. Με μια γρήγορη αναζήτηση, ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος μπορεί να εντοπίσει διάφορες ιστοσελίδες της μορφής αυτής και να επιλέξει αυτήν που θα του κάνει το τελικό κλικ. Το κόστος ανά συνομιλία προκύπτει μετά από διαπραγμάτευση με τον πελάτη. Η ιστοσελίδα rentacyberfriend.com είναι μια πλατφόρμα της μορφής αυτής όπου οι συζητήσεις γίνονται σε ιδιωτικά chat rooms στα οποία οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν και ψηφιακό υλικό, εφόσον το επιθυμούν. Ανάλογη είναι και η σελίδα Paltalk της Google η οποία έχει εγκατασταθεί σε πάνω από 5 εκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως.

Η αναζήτηση για τον εντοπισμό ιστοσελίδων που παρέχουν τη δυνατότητα της επί πληρωμή συνομιλίας μεταξύ δύο ανθρώπων, δίνει αρκετά αποτελέσματα και μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα συμπεράσματα. Ο μεγάλος αριθμός τους, αρχικά, καταδεικνύει ένα αντίστοιχα μεγάλο ενδιαφέρον από τη μεριά των ανθρώπων να πληρώσουν προκειμένου να έλθουν σε επικοινωνία με κάποιον άλλο. Εξαιρώντας την περίπτωση της αναζήτησης ερωτικών συντρόφων ή του απλού σ3ξτινγκ, το γεγονός ότι ένας άνθρωπος προτίθεται να πληρώσει προκειμένου να κάνει μια φιλική κουβέντα με κάποιον άλλο, είναι από μόνο του κάπως αποκαρδιωτικό. Είναι τόση η μοναξιά ώστε να υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν έναν φίλο να κάνουν μια ανθρώπινη κουβέντα, να αναφέρουν ένα προβληματισμό τους, να κάνουν κους-κους; Είναι τόσοι πολλοί εκείνοι που έχουν ως μόνη λύση έναν διαδικτυακό φίλο που πρέπει, μάλιστα, να τον πληρώσουν για να τους μιλήσει; Και τι φταίει που σήμερα χάθηκε η άμεση ανθρώπινη επαφή; Αντίστοιχα, αν κάποιος πληρώνεται για να είναι φίλος σου, μπορεί ποτέ να γίνει όντως φίλος σου;

Σίγουρα καθένας μπορεί να εκφραστεί διαφορετικά για τη στάση αυτή. Μπορεί, λόγου χάρη, να θεωρηθεί υπερβολή το να πληρώνεις κάποιον απλά για να σου μιλήσει. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που ζουν απόλυτα μόνοι, που δεν έχουν την ίδια άνεση κι αμεσότητα στο να γνωρίζουν φίλους στον έξω κόσμο, για όποιον λόγο κι αν συμβαίνει αυτό. Ποιος μπορεί να τους κρίνει; Όσοι χαμογελούν, ίσως δεν έχουν βιώσει τις απογοητεύσεις που έχουν ζήσει κάποιοι άλλοι, δεν έχουν απογοητευτεί ενώ εμπιστεύτηκαν, δεν έχουν τον φόβο της έκθεσης. Από την άλλη, μια τέτοια επιλογή μπορεί να είναι κι η εύκολη λύση. Μια παραίτηση από την οποιαδήποτε προσπάθεια να δομηθεί μια υγιής ανθρώπινη σχέση, με όσες ευθύνες και δικαιώματα αυτή συνεπάγεται. Το να έχεις έναν πραγματικό φίλο απαιτεί κόπο και προσπάθεια, ειλικρίνεια και νοιάξιμο. Όλα αυτά μπορεί για κάποιους να είναι χάσιμο χρόνου, τον οποίο είτε δεν έχουν είτε δε θέλουν να διαθέσουν και τελικά να προτιμούν τη λύση του πληκτρολογίου. Κι αν δε σου κάνει ο ένας, πας στο επόμενο προφίλ, εύκολα και χωρίς δράματα. Αρκεί να πληρώσεις ό,τι συμφωνήσεις στο παζάρι.

Οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν γίνει όσο ποτέ άλλοτε δύσκολες. Συχνά, ακούμε για την αποξένωση και την απομάκρυνση των ανθρώπων που οφείλεται στους ταχείς ρυθμούς της σύγχρονης ζωής και στην είσοδο των μηχανών σε όλα τα επίπεδα. Αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια που τη βλέπουμε να εντείνεται όλο και περισσότερο. Να που, όμως, οι ίδιες μηχανές μπορούν να αποτελέσουν και τη διέξοδο στην καθημερινή μοναξιά του καθενός, ή να δημιουργήσουν όλων των λογιών τις μπίζνες. Από την άλλη μεριά, εάν δεν υπήρχε η λύση αυτή, ίσως οι άνθρωποι να προσπαθούσαν αληθινά να κάνουν φίλους, να μην προσπερνούσαν τους άλλους με την ίδια ευκολία, λες κι είναι αναλώσιμοι, να μη δημιουργούσαν πελατειακές σχέσεις. Το ηλεκτρονικό πορτοφόλι να μη λειτουργούσε σαν σύνδεσμος μεταξύ των ανθρώπων κι ως παράγοντας σχέσεων.

Ο άνθρωπος γεννιέται ως κοινωνικό ον κι έχει ανάγκη τον άλλο. Έχει ανάγκη την επαφή, την αγκαλιά και το χάδι, τον χαβαλέ και το κλάμα. Κι όλα αυτά δεν μπορούν να υποκατασταθούν από ένα προφίλ σε ένα chat room που σε περιμένει μόνο εφόσον η ηλεκτρονική μεταφορά χρημάτων καταστεί επιτυχής.

Συντάκτης: Σοφία Γουρνά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου