Υπάρχουν κάποια άτομα που θέλουν να τα έχουν όλα σε τάξη και μονίμως στην εντέλεια. Που δε θέλουν να αφήνουν δουλειές στη μέση, που δεν ικανοποιούνται με ημίμετρα, που επιθυμούν όλα να γίνονται όπως τα ‘χουν οι ίδιοι στο μυαλό τους, οργανωμένα και με πλάνο, γιατί αλλιώς δυσκολεύονται να βρουν εσωτερική ηρεμία.

Ίσως να αναρωτιέσαι πώς είναι η ζωή ενός τελειομανή! «Τέλεια!», θα έλεγε κάποιος αν σκεφτόταν πως ο χώρος του δεν είναι άνω κάτω και πως με ό,τι καταπιάνεται το φέρνει εις πέρας με επιτυχία. Μοιάζει να τα ‘χει όλα υπό έλεγχο και σε τάξη, να ‘ναι η ζωή του ιδανική και αξιοζήλευτη. Κι όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Όσο κι αν σας φαίνεται αλλόκοτο, το να είναι κανείς τελειομανής μπορεί να είναι φαινομενικά τέλειο αλλά κρύβει μεγάλη ταλαιπωρία τόσο για τον ίδιο όσο και για τους γύρω του. Αρκεί να φανταστείς πως όταν ένας τελειομανής μπαίνει σε σχέση, δεν είναι κι ό,τι πιο εύκολο για το ταίρι του να προσαρμοστεί στις δικές του συνήθειες.

Πολλές φορές μοιάζει δύσκολο να είσαι σε σχέση με έναν τελειομανή, όταν εσύ δεν είσαι της ίδιας φιλοσοφίας. Θα σου κάνει παρατήρηση για το παραμικρό, πολλές φορές χωρίς να το καταλαβαίνει και χωρίς να ψάχνει αφορμή για καβγά. Εσύ όμως δεν μπορείς παρά να παρεξηγηθείς κάποια στιγμή όταν συνέχεια κάποιος στη λέει για το πού αφήνεις τα ρούχα σου, το πιάτο σου ή τις παντόφλες. Από κάποια στιγμή και μετά η διάθεση που έχει το ταίρι σου να βρίσκονται όλα στην ιδανική -για εκείνο- θέση καταλήγει να σε πιέζει αφού αισθάνεσαι πως ακόμα και στον ίδιο σου τον χώρο δεν έχεις απόλυτη ελευθερία κινήσεων.

Από την άλλη, αν δεν ήσουν και τόσο οργανωτικός στη ζωή σου και ξαφνικά τα έμπλεξες με ένα πρόσωπο που θέλει τα πάντα στην εντέλεια, μπορεί να σου κάνει και καλό. Όχι πως θα καταφέρεις να ανταποκριθείς στις δικές του απαιτήσεις περί τάξης και σειράς των πραγμάτων αλλά έστω θα μπορέσεις να οργανώσεις κάποια πράγματα, κάτι που ήθελες από καιρό να κάνεις αλλά δεν έβρισκες κίνητρο και δεν το έπαιρνες απόφαση.

Αν ο σύντροφός σου παραπονιέται για εκείνα που δεν έκανες ή για εκείνα που κατ’ εκείνον έγιναν αλλά είναι ημιτελή ή λάθος, μη βιαστείς να τον βγάλεις γκρινιάρη. Σκέψου πως δεν το κάνει επίτηδες, απλώς εκείνα που στα δικά σου μάτια μπορεί να περνάνε απαρατήρητα, στα δικά του όχι μόνο είναι αισθητά αλλά του προκαλούν και διαρκή αναστάτωση. Δεν το κάνει γιατί περιμένει κάτι παραπάνω από σένα ή γιατί έχει προσδοκίες τις οποίες θεωρεί πως δεν μπορείς να εκπληρώσεις. Απλώς όπως εσένα δε σ’ αρέσει να σε κοιτάει κάποιος στραβά για κάθε τι που δεν έβαλες στη θέση του, έτσι κι ο τελειομανής δυσκολεύεται να αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους και να έχει παράλληλα εσωτερική ηρεμία. Αρκεί πολλές φορές να μπεις στη θέση του και να προσπαθήσεις να τον καταλάβεις και τότε ίσως τα πράγματα μεταξύ σας γίνουν πιο εύκολα.

Πολλές φορές καταλήγουμε με ανθρώπους που εν μέρη μοιάζουμε. Πολύ ή λίγο, υπάρχουν κάποια κοινά σημεία στον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα εμείς και το ταίρι. Για έναν τελειομανή, η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά τόσο στο ευθυγραμμισμένο ντοσιέ στο γραφείο όσο και στον άνθρωπο που θα επιλέξει για σύντροφό του. Δεν είναι γκρινιάρηδες οι τελειομανείς, απλώς τους αρέσει ένας τρόπος ζωής πιο πρακτικός που γι’ αυτούς μοιάζει πιο εύκολος. Έτσι έχουν μάθει, μόνο η τάξη τούς βοηθά να λειτουργήσουν κι όταν αυτή δεν υπάρχει, δεν μπορούν παρά να αναστατωθούν.

Συντάκτης: Ελένη Μασσαρά
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.