Article of the Day: Η Μαρία Μόρρου λέει όχι στις ερωτήσεις μετά την απιστία. Δες εδώ γιατί!

pillow34

Σε ποια φάση της ζωής μας θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε πως είμαστε «έτοιμοι» για σχέση; Για έναν δεσμό ουσιαστικό με γερές βάσεις που θα προσπαθήσουμε να έχει διάρκεια στον χρόνο; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα σε αυτό το ερώτημα, διότι το πότε θα νιώσει καθένας έτοιμος αποτελεί κάτι σαν εσωτερική «αφύπνιση».

Κάθε άνθρωπος έχεις διαφορετικές προτεραιότητες σε κάθε φάση της ζωής του και μπορεί η μόνιμη σχέση σε ορισμένες περιόδους να μην είναι μία από αυτές. Μπορεί πάλι να επιδιώκει μία σχέση με διάρκεια αλλά στις προηγούμενες σχέσεις κάτι να μην πήγε καλά και να κατάλαβε πως τα πρόσωπα που γνώρισε δεν ήρθαν για να μείνουν. Ο άνθρωπος μέσα από τις εμπειρίες, τα λάθη και τα ρίσκα που παίρνει, μαθαίνει, βελτιώνεται, ωριμάζει και κατ’ επέκταση εξελίσσεται. Καθώς μεγαλώνουμε, μετά τη φάση των πρώτων ερωτικών ειδυλλίων και κονταροχτυπημάτων, συνειδητοποιούμε πως δεν μπορούμε να ερωτευόμαστε κάθε φορά με τον ίδιο τρόπο, ούτε και να έχουμε τις ίδιες απαιτήσεις και προσδοκίες απ’ όλα τα πρόσωπα.

Όσο μεγαλώνουμε τα κριτήριά μας αλλάζουν. Όταν βρισκόμαστε σε μια φάση της ζωής μας που είμαστε πιο κατασταλαγμένοι ψάχνουμε ένα πρόσωπο που να πληροί όσα έχουμε στο μυαλό μας. Δεν ψάχνουμε το άτομο εκείνο που θα καταφέρει να μας εντυπωσιάσει με την πρώτη ματιά, έναν ενθουσιασμό που θα μας συνεπάρει αλλά προσπαθούμε να δούμε βαθύτερα, να αντιληφθούμε πράγματα που δεν είναι ορατά με την πρώτη εντύπωση. Θέλουμε να γνωρίσουμε καλύτερα το άτομο που έχουμε απέναντί μας. Πολλές φορές ο έρωτας έρχεται αργότερα. Αυτό δε σημαίνει πως τον βάζουμε σε δεύτερη μοίρα αλλά πως δίνουμε προτεραιότητα σε άλλα στοιχεία και το δέσιμο που δημιουργείται στο πέρασμα του χρόνου είναι πολλές βαθύτερο και πιο ουσιαστικό.

Όσο ο καιρός περνάει και γνωρίζεις καλύτερα τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου, όσο βλέπεις τα ιδιαίτερα στοιχεία του χαρακτήρα του και αντιλαμβάνεσαι τη μοναδικότητά του, τόσο πιο πολύ τον ερωτεύεσαι. Όχι μόνο δε ρουτινιάζετε όσο ο χρόνος περνάει, αλλά εντοπίζεις κι εκείνα τα μικρά σημεία που δεν είχες καταφέρει να δεις εξαρχής και που κάνουν τον άνθρωπό σου ακόμα πιο όμορφο στα δικά σου μάτια. Μπορεί να μην έμεινε η προσοχή σου απ’ το πρώτο λεπτό σ’ αυτό το πρόσωπο αλλά στην πορεία κατάλαβες πόσο ταιριάζετε και προσπαθείτε να χτίσετε κάτι που θα έχει διάρκεια. Εσύ αφήνεσαι σταδιακά, όλο και περισσότερο όσο γνωρίζεις τον άλλο καλύτερα και έρχεσαι σε στενή επαφή μαζί του.

Μπορεί σε κάποια φάση να νόμιζες πως δεν είσαι έτοιμος για σχέση, να προσπάθησες εξαρχής για δικούς σου λόγους να κρατήσεις αποστάσεις και άμυνες για να μη βγεις από τη ζώνη ασφαλείας σου, όμως την αμέσως επόμενη στιγμή που γνώρισες το κατάλληλο πρόσωπο ένιωσες πως θέλεις να δεθείς. Κάποιοι έρωτες δεν καταφέρνουν εξαρχής να σε τυφλώσουν, ενώ όσο μεγαλώνεις και περνούν τα χρόνια γίνεσαι ακόμη πιο επιλεκτικός. Οι ανάγκες και οι προτεραιότητές σου διαφέρουν και κάποια στιγμή αντιλαμβάνεσαι πως σημασία έχει να είσαι πρώτα εσύ καλά με τον εαυτό σου. Έτσι παίρνεις τον χρόνο σου μέχρι να δεσμευτείς.

Όσο πιο κατασταλαγμένος σαν προσωπικότητα είσαι, τόσο πιο επιλεκτικός γίνεσαι. Σε μια νέα σχέση όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκύπτει απ’ τον θαυμασμό προς το πρόσωπο που άλλου, από το μεταξύ σας δέσιμο και την οικειότητα που αναπτύσσεται. Τέτοιου είδους σχέσεις όταν καταφέρνουν να κρατήσουν στον χρόνο συνοδεύονται και από πιο έντονα συναισθήματα.

Συντάκτης: Ελένη Μασσαρά
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα