Squid Game ή ελληνιστί «Το παιχνίδι του καλαμαριού». Aσυνήθιστος τίτλος για σειρά, έτσι; Βέβαια, αν τη δεις θα καταλάβεις την ερμηνεία του τίτλου και πόσο ταιριαστός είναι, αλλά περισσότερο απ’ όλα θα κατανοήσεις γιατί συζητιέται τόσο έντονα και έφτασε να είναι η πιο δημοφιλής σειρά στην ιστορία του Netflix. Πάμε να δούμε 10 λόγους χωρίς spoiler -γιατί είμαστε καλοί άνθρωποι- που η σειρά κάνει θραύση;

 

1. Η αγάπη για την K-Pop κουλτούρα

Το Κορεάτικο κύμα ήρθε για να μείνει και δε θα μας ρωτήσει κιόλας. Η σειρά -ακόμα κι αν δε θυμίζει την χαρούμενη, «ανεβαστική» και γνωστή σε όλους μας πλευρά της K-pop κουλτούρας- είναι αναπόσπαστο κομμάτι της, αποδίδοντας την πιο σκοτεινή πλευρά της -κάπως σαν το «Parasite». Εδώ παρουσιάζεται η ανθρώπινη εκμετάλλευση, η δύναμη του χρήματος κι η εμμονή που έχουμε με την απόκτησή του, με τρόπο που απλώς δεν μπορείς να πάρεις το βλέμμα σου. Δεν είναι K-drama -κι αυτά έχουν τη γλύκα τους- είναι όμως K-Culture και θεωρώ πως αποτελεί μια από τις πιο δυνατές τάσεις στην τέχνη σήμερα.

 

2. Η κάλυψη ενός κενού του Δυτικού κόσμου

Σύμφωνα με τον ψυχαναλυτή Barry Watt, πολλοί άνθρωποι στρέφονται στην τέχνη των anime και των manga, γιατί νιώθουν να «ταυτίζονται» περισσότερο ως προς την έκφραση του εύρους των συναισθημάτων τους (περιορίζεται μεταξύ απάθειας και θυμού), αλλά και της απόδοσης της ιστορίας τους. Η τέχνη της Ανατολής μάς φέρνει αντιμέτωπους με την κοινή παραδοχή ότι ο υπερανταγωνισμός μετατρέπει τους ανθρώπους σε τέρατα -όπως ακριβώς συμβαίνει και στο «Squid Game»-, τη στιγμή που η δυτική κουλτούρα μοιάζει να σφυρίζει αδιάφορα.

Ίσως φαντάζει περίεργο, αλλά ζητάμε από την τέχνη να εκφραστεί για εμάς χρησιμοποιώντας δυστοπίες, σουρεαλισμό ή ακόμα και υπερβολή για να διοχετεύσουμε την οργή μας για ένα σαθρό σύστημα κι αυτό είναι κάτι που η τέχνη του δυτικού κόσμου ακόμα δυσκολεύεται να τελέσει με την ίδια μαεστρία που το εφαρμόζει εδώ και χρόνια η ανατολή. Αυτός είναι κι ο λόγος που αγαπήσαμε το Squid Game.

 

3. Το πρωτότυπο κι όλο ανατροπές σενάριο

Στο σενάριο υπάρχουν σε αφθονία εκπλήξεις και plot twists, οπότε αν ενδόμυχα γουστάρεις να βλέπεις κάπως «αρρωστημένες» καταστάσεις, είσαι στο στοιχείο σου. Το Squid Game έχει σε κάθε επεισόδιο κάτι μη αναμενόμενο, κάτι που δε φαντάζεσαι ότι μπορεί να συμβεί. Είναι φανταστικό ότι ακόμα κι όταν υποθέτεις πως παίζεται κάτι ύποπτο, δεν μπορείς να καταλάβεις τι ακριβώς είναι αυτό.

 

4. Τα Cliff Hangers που λατρεύεις να μισείς

Αν κάτι απολαμβάνω στις σειρές είναι να με αφήνουν να αδημονώ για το επόμενο επεισόδιο και το Squid Game το κάνει με μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα υπήρξαν επεισόδια που δε γινόταν να το κλείσω, έπρεπε οπωσδήποτε να δω και το επόμενο, ακόμα κι αν έχανα σημαντικές ώρες ύπνου και την επόμενη δούλευα. Οι παραγωγοί ξέρουν ακριβώς πώς να κλείσουν το επεισόδιο, ώστε να σκέφτεσαι τι θα γίνει μετά. Για μένα είναι κι αυτό κομμάτι της Κορεάτικης κουλτούρας, καθώς φημίζονται για τον αμίμητο επαγγελματισμό τους και την εξοντωτική τελειομανία τους με ό,τι καταπιάνονται.

 

5. Οι σφαιρικά πλασμένοι χαρακτήρες

Οι κύριοι χαρακτήρες είναι πολύ καλά δομημένοι σε όλη τη σειρά. Μοιάζουν με οποιονδήποτε από εμάς, καθώς δεν κρατούν μια μονοδιάστατη ύπαρξη, αλλά εξελίσσονται μαζί με την πλοκή φέρνοντας ένα πολύ ρεαλιστικό αποτέλεσμα. Θα ταυτιστείς μαζί τους, θα τους συμπονέσεις, θα θυμώσεις. Θα καταλάβεις τι σκέφτονται και γιατί σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο, ακόμα κι αν διαφωνείς. Τα συναισθήματα που σου δημιουργούν οι ήρωες είναι δυνατά, ακόμα κι αν υπάρχει το χάσμα της γλώσσας και τα «κενά» στην απόδοση των νοημάτων μέσω της μετάφρασης. Σε κάθε περίπτωση, νιώθεις σχεδόν σαν να βρίσκεσαι μέσα στο παιχνίδι.

 

 

6. Η συνολική αισθητική της σειράς

Τα σκηνικά και η σκηνοθεσία έχουν τέτοιες εναλλαγές που πραγματικά το μάτι δε χορταίνει να βλέπει. Απ’ τη μια υπάρχει κάτι μίζερο και κοινό για όλους, όπως η ενδυμασία των παικτών, κι απ’ την άλλη βλέπεις πολύχρωμους διαδρόμους που παραπέμπουν σε παιδικά παιχνίδια. Ένας διάχυτος σουρεαλισμός που δημιουργείται από αληθινούς ανθρώπους σε σκηνικά που θυμίζουν βιντεοπαιχνίδια παραδόξως καταφέρνει να εντείνει την αγωνία του ψυχολογικού θρίλερ, το οποίο με τις κατάλληλες σκηνοθετικές επιλογές σε εγκλωβίζει στην πλοκή του.

 

7. Η ένοχη απόλαυση των παιχνιδιών επιβίωσης

Τι κοινό έχουν η τηλεθέαση παιχνιδιών, όπως το Survivor, η απήχηση ταινιών όπως το The Hunger Games και το Saw, αλλά και οι αρένες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας; Οι άνθρωποι γουστάρουμε να βλέπουμε τον μόχθο των άλλων για επιβίωση. Ίσως γιατί νιώθουμε καλύτερα για τις δικές μας ζωές, ίσως γιατί είναι μια ένοχη απόλαυση να βλέπεις κάποιον να παλεύει για τη ζωή του. Σε κάθε περίπτωση στο Squid Game  καταφέρνουν να πάρουν παιδικά παιχνίδια και να τα μετατρέψουν σε ζήτημα επιβίωσης με έναν αξιολάτρευτα καθηλωτικό τρόπο. Απόλυτα λογικό να κολλάς και να το συζητάς μετά!

 

8. Όλοι (ή περίπου όλοι) εκτιμούν μια καλή σπλατεριά

Εντάξει, ίσως δεν την απολαμβάνουν όλοι. Κι εγώ σε κάποιες σκηνές έστρεψα το βλέμμα μου αλλού και περίμενα τον σύντροφό μου να μου πει πότε να γυρίσω, όμως έχει κάτι εθιστικό η ωμότητα κι εδώ βλέπουμε μπόλικη. Αν είσαι εντάξει ή σου αρέσουν οι επιθετικές σκηνές στην οθόνη, δε θα έχεις παράπονο. Αν είσαι σαν εμένα, βρες κάποιον να σου πει πότε να κοιτάξεις -sorry, guys, κάποιοι δεν έχουμε στομάχι για σπλάτερ, αλλά ταυτόχρονα μας αρέσει η ένταση. Δεν έχει λογική, αλλά who cares;

 

9. Η αλληγορία με την πραγματικότητα

Στόχος του παραγωγού Hwang Dong-hyuk, όπως είπε και ο ίδιος, ήταν να δημιουργήσει μια αλληγορία της πραγματικότητας στη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία και το πέτυχε. Μέσα από τη σειρά βλέπεις πως ακόμα κι αν έχεις ελεύθερη βούληση και τη δυνατότητα επιλογής, στο συχνά ανάλγητο κοινωνικό μας περιβάλλον κάποια πράγματα λόγω των ανισοτήτων μοιάζουν με μονόδρομο κι ενίοτε με αδιέξοδο. Εκτός βέβαια κι αν εμφανιστεί κάποιος από μηχανής θεός να σου προσφέρει ένα αμύθητο χρηματικό έπαθλο –ξέρεις, σαν την ευχή που κάνουμε συχνά να κερδίσουμε το λαχείο ή το τζόκερ για να αλλάξουμε τις ζωές μας.  Μήπως δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι μετά από μια παγκόσμια οικονομική κρίση όλοι ταυτιζόμαστε με το θέμα της σειράς που δεν είναι άλλο από το «πώς θα ξεπληρώσω τα χρέη μου;»

 

10. Είναι το νέο hype στα κοινωνικά δίκτυα

Το Squid Game έδωσε έμπνευση σε πολλούς δημιουργούς περιεχομένου κι έτσι τα κοινωνικά δίκτυα κατακλυστήκαν γρήγορα με memes, challenges, αναφορές και μιμήσεις στιγμιότυπων από τη σειρά. Βλέπουμε από συνταγές για ένα γλυκό που προβλήθηκε μέχρι σκηνές με κάποιο αστείο σχόλιο. Το Squid Game είναι η νέα τάση αντικαθιστώντας το La Casa de Papel ή το Queens Gambit κι είναι τόσο μεγάλη αυτή η αναμόχλευση κι η προβολή του υλικού που μας έδωσαν που λειτουργεί σαν teaser για όσους μέχρι τώρα δεν το έχουν δει.

 

Αν δεν έχεις δει τη σειρά, ελπίζω να σε έπεισα να την ξεκινήσεις! Παρ’ ότι ο σύντροφός μου με φωνάζει spoiler -κι ομολογουμένως έχει απόλυτο δίκιο- δεν έχω προδώσει τίποτα από την πλοκή, ώστε να το απολαύσεις όσο κι οι υπόλοιποι 120 εκατομμύρια περίπου που το έχουμε δει μέχρι τώρα!

Συντάκτης: Σουζάνα Ντεζούκι
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.