Στις μέρες μας νιώθουμε την ανάγκη να εξελιχθούμε, γι’ αυτό και επιδιώκουμε να αναπτύσσουμε κάθε τόσο νέες δεξιότητες και να μαθαίνουμε καινούρια πράγματα, ώστε να φτάσουμε στο μέγιστο των ικανοτήτων μας. Καθημερινά έχουμε την αίσθηση πως η απόδοση, ειδικά στην εργασία, πρέπει να αγγίζει την τελειότητα. Αυτό περιμένουμε πρώτα εμείς από τον εαυτό μας και μετά οι άλλοι -εργοδότες και δικοί μας άνθρωποι- από εμάς. Όλα πρέπει να γίνονται με ταχύτητα και ακρίβεια, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να εξαντληθούμε και να φτάσουμε στα όριά μας.

Κάθε μέρα, ανεξάρτητα απ’ την ψυχολογία μας και τη διάθεσή μας οφείλουμε να είμαστε αποδοτικοί. Το «όλες οι μέρες δεν είναι ίδιες»  δε θέλουμε καν να υπάρχει στο λεξιλόγιό μας, μιας και αν το χρησιμοποιήσουμε για να δηλώσουμε κάποιο φάουλ ή κάποια παράλειψή μας οι άλλοι θα πιστέψουν πως πρόκειται για δικαιολογία. Περιμένουν από εμάς να λειτουργούμε σαν ρομποτάκια, ρυθμισμένα σε συγκεκριμένες ταχύτητες παραγωγής, που απλώς εκτελούν έργο κι εμείς με τη σειρά μας όταν καταφέρνουμε κάτι λιγότερο νιώθουμε απογοητευμένοι από εμάς και ψάχνουμε δούμε τι πήγε στραβά.

Είναι γεγονός πως υπάρχουν άνθρωποι πιο αποδοτικοί από εμάς. Υπάρχουν όμως και κάποιοι τους οποίους θαυμάζουμε και απορούμε πώς δεν κουράζονται ποτέ. Πιθανόν να θέλουμε να τους φτάσουμε και να ψάχνουμε τη «μυστική συνταγή» τους για να πάρουμε λίγη από τη δόξα τους και να φέρουμε εις πέρας εκείνες τις μέρες που μοιάζουν πιο δύσκολες από άλλες. Αν ρωτήσεις τα συγκεκριμένα άτομα πώς  καταφέρνουν να μη ρίχνουν την απόδοσή τους πιθανότατα θα σου πουν πως δεν ακολουθούν συγκεκριμένη ρουτίνα, ούτε έχουν ιδιαίτερο τρόπο σκέψης. Η αλήθεια είναι όμως πως συνήθως δεν επιτρέπουν τίποτα αρνητικό να τους ρίξει ψυχολογικά, να τους επηρεάσει και να απομακρύνει τη θετικής τους στάση. Η καλή διατροφή, συνδυαστικά με καλό ύπνο μπορεί να φέρει πνευματική διαύγεια και να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε ενέργεια και να γίνουμε πιο αποδοτικοί.

Τι γίνεται όταν εμείς δεν μπορούμε να μπούμε σε τέτοια ρουτίνα; Όλα είναι μια συνήθεια και απαιτείται κατάλληλος προγραμματισμός. Πρέπει να είμαστε συνεπείς και να μην αλλάζουμε τελευταία στιγμή τα πλάνα μας. Όταν καταφέρουμε να βάλουμε χρονοδιάγραμμα και να το κρατήσουμε, το μόνο που μας μένει είναι η αλλαγή τρόπου σκέψης που εδώ που τα λέμε δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Δεν είναι πάντα απλό να απομακρύνεις οτιδήποτε αρνητικό και να αντιδράς με απάθεια προκειμένου να μείνεις απερίσπαστος. Ποτέ δεν είναι όμως αργά να αρχίσουμε σταδιακά να αλλάζουμε τον εαυτό μας.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των αποδοτικών ανθρώπων είναι η διάθεσή τους για επικοινωνία ανά πάσα ώρα και στιγμή. Δε λέμε πως οι εξωστρεφείς ή οι επικοινωνιακοί τα καταφέρνουν κατά κανόνα καλύτερα, αλλά η επικοινωνία δίνει ώθηση σε κάποιους ανθρώπους να μαθαίνουν καινούρια πράγματα, ενώ αξιοποιώντας το χιούμορ και την κουβέντα βρίσκουν διέξοδο στην πίεση της ημέρας. Έτσι, διατηρούν τους τόνους χαμηλά, αλλάζουν παραστάσεις και ξεσπάνε σε κάτι που θεωρούν δημιουργικό.

Είναι ν’ απορεί κανείς πώς οι αποδοτικοί άνθρωποι δεν αποσπώνται και δεν αποκλίνουν απ’ τον στόχο τους. Δεν υπάρχει κανόνας για να καταφέρεις ν’ αυξήσεις την απόδοσή σου, καθώς καθένας ξέρει τα ιδιαίτερα στοιχεία και τις αδυναμίες του και επομένως τον τρόπο να γίνει καλύτερος. Το «κλειδί» για να αλλάξουμε είναι να βάλουμε εξαρχής συγκεκριμένους στόχους και να προσπαθούμε κάθε μέρα να φτάσουμε πιο κοντά σ’ αυτούς!

Συντάκτης: Σία Πέρση
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.