Κοιτάς τα νέον γράμματα στην μαρκίζα του μαγαζιού και ήδη κοκκινίζεις. Φαντάζεσαι τον εαυτό σου να μπαίνει και μια φωνή που δεν ήξερες πως υπάρχει αρχίζει και σε ρωτάει ανακριτικά «τι θα πει κανείς άμα σε δει να μπαίνεις;». Κοντοστέκεσαι και το σκέφτεσαι λίγο. Για μερικά δευτερόλεπτα περνούν από μπροστά σου όλες οι γλοιώδεις φυσιογνωμίες που σε έχουν κοιτάξει σαν να είσαι ξερολούκουμο και σε αηδίασαν. Φαντάζεσαι έναν τέτοιο τύπο να σε παρατηρεί να αγοράζεις κάτι και μετά να πρωταγωνιστείς στις φαντασιώσεις του. Τι απαίσια σκέψη! Κάνεις να φύγεις, αλλά σταματάς. Και τι σε νοιάζει ο κάθε τυχαίος;

Είναι ένα μαγαζί με παιχνίδια ενηλίκων. Απευθύνεται στην προσωπική σου απόλαυση, γιατί πρέπει να σκέφτεσαι τι θα πουν οι άλλοι ή τι θα σκεφτούν; Είμαστε στον 21ο αιώνα. Το σεξ δεν είναι λόγος να σε λιθοβολήσουν ή να σε κάψουν ζωντανό, γιατί ακόμα κοκκινίζεις, λοιπόν;

Εντάξει, η αγορά των sex toys αποτελεί μια πολύ προσωπική υπόθεση, δε θα διαφωνήσω. Είναι απολύτως λογικό να μη θες να ξέρει όλος ο κόσμος πόσο kinky είσαι -αν όντως είσαι- και δεν πρόκειται για καμιά αυστηρή αυτοκριτική σου, επειδή μεγάλωσες σε πουριτανικό περιβάλλον. Μπορεί πράγματι να θες κάτι κάπως ιδιαίτερο και να ντρέπεσαι να μπεις να το ζητήσεις γιατί φοβάσαι πως δεν είναι «φυσιολογικό» ή έστω αρκετά mainstream. Όμως, φίλε μου, αυτοί σου οι φόβοι είναι τουλάχιστον αβάσιμοι. Θέλω να πω, αν κάποιος είναι αρκετά κλειστόμυαλος για να σε κρίνει σίγουρα δε θα εργάζεται σε sex shop, ούτε θα αγοράζει κάτι εκεί. Προς τι όλος αυτός ο δισταγμός, τότε;

Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ για να σπάσω το ταμπού μου, κάποια στιγμή μπήκα με φίλους σε ένα sex shop. Χαχανητά, υπονοούμενα, αστειάκια. Παρεΐστικη και διερευνητική διάθεση. Η ψυχολογία του να μπεις για «χαβαλέ» είναι εντελώς διαφορετική απ’ αυτήν του αγοραστή. Μπήκαμε να χαζέψουμε, να επεξεργαστούμε, να «δούμε έναν άλλο κόσμο». Μας εντυπωσίασε η ευγένεια και η διακριτικότητα των υπαλλήλων και είδαμε πράγματα που δεν είχαμε ξαναδεί ή δεν ξέραμε τι ακριβώς κάνουν. Βρήκαμε, όμως, και κάποια γνώριμα αντικείμενα που ίσως να θέλαμε να δοκιμάσουμε, μα τη δεδομένη στιγμή κανένας μας δεν αγόρασε κάτι –είπαμε, πρόκειται για πολύ προσωπική υπόθεση κι ήμασταν εκεί περισσότερο για χαβαλέ και λιγότερο επί της ουσίας.

Όσοι από εμάς βρήκαν κάτι ενδιαφέρον, έκαναν μια δεύτερη επίσκεψη, το googlαραν, έμαθαν περισσότερα και αργά ή γρήγορα πειραματίστηκαν. Ίσως το απέρριψαν, ίσως το αγάπησαν, ποιος ξέρει; Το καλό είναι πως ακόμα και οι πιο ντροπαλοί μπορούν πια να αποκτήσουν το sex toy τους ακόμα και από το internet κι ίσως μέσω της απόλαυσης να ξεπεράσουν τους δισταγμούς τους. Ίσως τότε να καταφέρουν να γίνουν και φυσικοί πελάτες εκτός από διαδικτυακοί.

Το θέμα είναι, όμως, πως καθένας μας διστάζει για τους δικούς του λόγους να περάσει την πόρτα ενός sex shop. Ίσως δεν ντρέπεται τόσο να μπει και να πάρει αυτό που του αρέσει, όσο να το χρησιμοποιήσει στην συνέχεια ή να το παρουσιάσει στον ερωτικό του παρτενέρ. Αγωνιούμε μην τυχόν και μας απορρίψουν για τις σεξουαλικές μας επιθυμίες, ανησυχούμε μήπως είμαστε είτε λιγότερο είτε περισσότερο kinky από τον ερωτικό μας σύντροφο και πολλές φορές δυσκολευόμαστε να μιλήσουμε για τις φαντασιώσεις μας, για το τι πραγματικά μας αρέσει στο κρεβάτι.

Ίσως πάλι ο λόγος που αμφιταλαντευόμαστε εν τέλει να είναι πιο βαθύς. Όσο κι αν έχουμε προχωρήσει σαν άτομα και σαν κοινωνία, δεν είμαστε εντελώς απελευθερωμένοι από τα ταμπού μας. Νιώθουμε μια κάποια συστολή μιλώντας για σεξ και για ενήλικα παιχνίδια ακόμα κι αν μας ιντριγκάρει και μας ερεθίζει. Ταυτόχρονα, δίνουμε μεγάλη βάση στην εικόνα που έχουν οι άλλοι για μας ενώ –το είπαμε πολλάκις– το σεξ είναι πολύ προσωπική μας υπόθεση και δεν αφορά κανέναν.

Βασικά, υποθέτω πως κάποιοι από εμάς διαβάζοντας “sex shop” σκέφτονται κυρίως τα πιο ιδιαίτερα και kinky αξεσουάρ, όμως ένα τέτοιο κατάστημα καλύπτει περισσότερα γούστα. Αν το απομυθοποιήσουμε λίγο, θα δούμε πως εκεί δεν αγοράζεις μόνο μαστίγια με εννιά ουρές και δονητές με το μέτρο. Ενδεχομένως να τα βρεις κι αυτά αλλά θα βρεις και πιο συνηθισμένα εμπορεύματα, όπως προφυλακτικά, λιπαντικά και μάλιστα σε μεγαλύτερη ποικιλία από το φαρμακείο που μέχρι τώρα τα προμηθεύεσαι. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα βγεις σαν πρωταγωνιστής του «50 αποχρώσεις του γκρι» ή κάποιας ταινίας του Σειρινάκη, εκτός κι αν αυτό θες και μπράβο σου!

Αν ακόμα δε σε έπεισα, πάρε έναν φίλο σου με τον οποίο νιώθεις άνετα ή τον σύντροφό σου και επισκέψου ένα κατάστημα παιχνιδιών για ενηλίκους. Δείτε και μόνοι σας τι υπάρχει, ζητήστε πληροφορίες – δεν είναι κακό! – και διαλέξτε κάτι που σας κάνει να νιώθετε ωραία. Μην σκεφτείτε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Το νόημα της επίσκεψης είναι να βρείτε κάτι που θα εντείνει ή θα παρατείνει την απόλαυση. Τα αμήχανα γελάκια κι οι απορίες είναι καλοδεχούμενα. Οι επικρίσεις, όχι και τόσο. Γι’ αυτό μπαίνοντας άσε έξω τις ντροπές και κράτα λίγο τακτ κι ευγένεια. Θυμήσου ότι δεν αρέσουν τα ίδια σε όλους, αλλά είσαι καλοδεχούμενος να διαλέξεις αυτό που εσένα σε φτιάχνει!

 

Συντάκτης: Σουζάνα Ντεζούκι
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.