Αρκετά σε επηρέασαν οι συμβουλές τους, δε νομίζεις; Πες μου, μέχρι πότε θα ακούς τον έναν και τον άλλο να σου λέει τι θα έκανε στη θέση σου; Μέχρι πότε θα τους δίνεις τα ινία της ζωής σου; Είναι αληθινά δική σου, το θυμάσαι; Τίποτα δε θα έχεις πιο δικό σου από αυτό. Για τίποτα άλλο δε θα μπορέσεις να είσαι πιο βέβαιος απ’ ό,τι θα ‘σαι για τις δικές σου επιλογές. Γιατί, λοιπόν, τις αφήνεις στους άλλους;

Μην ακούς τις γνώμες τους και τις προτροπές τους, αν εσύ είσαι ευτυχισμένος κάπως αλλιώς. Μην αφήνεις τους άλλους να ζήσουν τη δική τους ζωή μέσα από σένα. Δεν είσαι συνέχεια κανενός, είσαι ένας ολοκαίνουριος άνθρωπος κι έχεις λίγο χρόνο -όσο απέραντος κι αν σου μοιάζει τώρα. Γι’ αυτό κάνε τον χρόνο να αξίζει για σένα. Βρες αυτό το ένα πράγμα που σε κάνει να ηρεμείς, που σε κάνει να χαμογελάς, που σε γεμίζει κι απόλαυσέ το. Δε χρειάζεται να εξαρτάσαι απ’ τις προσδοκίες των άλλων.

Η αλήθεια είναι πως ό,τι κι αν κάνεις, όλο και κάποιον θα απογοητεύσεις, φρόντισε αυτός ο κάποιος να μην είσαι εσύ. Φρόντισε στο τέλος της ημέρας να κοιτάζεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη και να του χαμογελάς σαν να κρύβετε μαζί ένα μυστικό, σαν να συνωμοτήσατε οι δυο σας για την ευτυχία σας. Μόνο έτσι δε θα γίνουν οι νύχτες μεγάλες και ζοφερές. Μόνο έτσι θα κοιμάσαι ήσυχα τα βράδια.

Πέτα από πάνω σου τα ρούχα που σου φόρεσαν. Βγάλε απ’ το μυαλό σου τις επιβολές του περίγυρου, τα «πρέπει» και τα «μην» τους. Ξέχνα πως περιμένουν πράγματα από εσένα και εστιάσου στο τι περιμένεις εσύ απ’ τον εαυτό σου. Τι θέλεις εσύ και πώς το θέλεις. Οι προσδοκίες των άλλων είναι πάντα μεγάλες, οι απαιτήσεις επίσης. Η δική σου ευτυχία, όμως, δεν είναι παρά μερικές στιγμές. Κρίμα κι άδικο να τις χαραμίσεις για τη διεκδίκηση των ονείρων κάποιου άλλου.

Είσαι ένας υπέροχος άνθρωπος. Αυτό να λες στον εαυτό σου. Όσα λάθη κι αν κάνεις, όσες αποτυχίες κι αν ζήσεις, παραμένεις ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Μην τους αφήσεις να σε πείσουν για το αντίθετο. Τα λάθη δε μας χαρακτηρίζουν, μας διαμορφώνουν. Μέσα από αυτά εξελισσόμαστε, γι’ αυτό κάνε λάθη αν το νιώθεις σωστό εκείνη τη στιγμή. Σημασία έχει να νιώθεις εσύ πως πράττεις αυτό που θες, σημασία έχει να είσαι εσύ καλά, μην το ξεχνάς.

Μην ξεχνάς πού και πού να κακομαθαίνεις τον εαυτό σου. Μην ξεχνάς συχνά-πυκνά να βρίσκεστε οι δυο σας και να τα λέτε σαν καλοί φίλοι κι όχι σαν εχθροί ή αποξενωμένοι πρώην εραστές. Δε θες να σε κατηγορεί για όσα του έταξες, μα δεν έκανες και δε χρειάζεται να τον κατηγορείς για όσα δεν μπόρεσε ή απέτυχε. Προσπάθησε να τα βρείτε γιατί στην πιο δύσκολη στιγμή σου εσύ κι ο εαυτός σου θα πρέπει να σταθείτε και πάλι στα πόδια σας.

Η ζωή σου είναι ένας καμβάς. Ένας μεγάλος, λευκός καμβάς. Αν αφήσεις άλλους να σου πουν τι να φτιάξεις ή αν τους αφήσεις μέχρι και να ζωγραφίσουν σ’ αυτόν, όσο ωραίο κι αν είναι το αποτέλεσμα, στο τέλος θα τον κοιτάς και θα τον νιώθεις ξένο. Δε θα έχεις κάτι να ταυτιστείς. Κάτι δικό σου, να σε κάνει χαρούμενο. Ακόμα κι αν οι άλλοι σε επιβραβεύουν εσύ θα νιώθεις πως καμία απ’ τις φιλοφρονήσεις δε σου ανήκει πραγματικά. Και δε θα σου ανήκει. Θα είναι ένας ακόμα πίνακας και τίποτα άλλο.

Όμως, αν πάρεις εσύ τα πινέλα και τα χρώματα –αυτά που σ’ αρέσουν και θες– και λάθη να κάνεις δεν έχεις φόβο. Σκέψου τον Bob Ross και θυμήσου τι έλεγε: «Κι αν γίνει κάποιο λάθος, δεν είναι παρά ένα ευτυχές ατύχημα που μπορεί να διορθωθεί ή και να μείνει εκεί». Έτσι και σ’ αυτόν τον καμβά. Θα φτιάξεις ό,τι θες, θα κάνεις όσα λάθη θες. Κάποια θα τα αφήσεις να φαίνονται κι άλλα θα τα καλύψεις. Ό,τι κι αν φτιάξεις θα είναι ολότελα δικό σου κι αυτό από μόνο του θα το κάνει ένα αριστούργημα, όχι μόνο στα δικά σου μάτια, αλλά και των γύρω σου γιατί θα είναι απολύτως βέβαιο πως θα είναι μοναδικό. Όπως μοναδική είναι κι η ζωή σου.

Καταλαβαίνω πως οι συμβουλές δίνονται από ανθρώπους που θέλουν το καλό σου, όμως, μην ξεχνάς πως «ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις» όπως λέει και μια γαλλική παροιμία. Άκου τι έχουν να σου πουν, μα μην κάνεις ό,τι θέλουν αν αυτό δε σε ευχαριστεί απλά και μόνο γιατί «εκείνοι κάτι ξέρουν».  Κάνε αυτό που θες. Κάνε ό,τι νιώθεις, βρε αδερφέ και μη μασάς! Εσύ πάντα θα ξέρεις καλύτερα απ’ οποιονδήποτε τι γουστάρεις και τι όχι. Αυτό να κάνεις!

 

Συντάκτης: Σουζάνα Ντεζούκι
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη