Έλα, πάμε ένα ταξίδι οι δυο μας. Δε βαρέθηκες όλο τα ίδια και τα ίδια; Καθημερινότητα, δουλειά, ρουτίνα. Έλα να τα αφήσουμε πίσω μας και να εξαφανιστούμε για λίγο ή για πολύ. Έλα, μη σκέφτεσαι τα οικονομικά μας. Αυτά, έτσι κι αλλιώς, δε βελτιώνονται ποτέ αρκετά. οπότε ξέχνα τα για λίγο. Κι έτσι φτωχοί είμαστε κι αλλιώς φτωχοί θα είμαστε, αλλά μέσα μας θα είμαστε καλά. Γιατί τα χρήματα γίνονται επενδύσεις ή αναμνήσεις κι εμάς μας φτάνουν μόνο για το δεύτερο, οπότε, ας μην το βασανίζουμε και πάμε!

Ετοιμάζω μια τσάντα με τα απολύτως απαραίτητα, βάλε στο αμάξι βενζίνη και πάμε. Δε με νοιάζει πού. Με νοιάζει να φύγουμε οι δυο μας. Να είμαστε στο αυτοκίνητο εσύ κι εγώ, να ακούμε τη μουσική μας, να μιλάμε. Να ζήσουμε μια μίνι περιπέτεια τα δυο μας σαν εκείνες που κάναμε πριν καιρό. Όταν δεν είχαμε τις υποχρεώσεις που έρχονται με την ανεξαρτησία και την ενηλικίωση. Όταν μπορούσαμε να είμαστε ξέγνοιαστοι κι ανέμελοι. Χωρίς ενοίκια, λογαριασμούς και δόσεις. Έλα να κλέψουμε λίγο χρόνο, λίγη ακόμα ανεμελιά απ’ το χθες και να τα κάνουμε «σήμερα».

Τα προβλήματα είναι πάντα εδώ και περιμένουν, αλλά μπορούμε να τους ξεφύγουμε· ακόμα κι αν είναι για λίγο. Μπορούμε να πάρουμε όσα χρήματα έχουμε και να πάμε μια εκδρομή. Πάμε να χορτάσουμε πράσινο ή γαλάζιο ή και τα δύο. Πάμε να χαθούμε σε δρόμους ξένους κι άγνωστους. Πάμε να δούμε άλλα μέρη. Μέρη που δεν έχουμε ξαναδεί ή είδαμε κι αγαπήσαμε και τώρα τα πονέσαμε. Πάμε Λευκάδα, αγάπη μου; Πάμε στην Τσαγκαράδα, στο Μέτσοβο, στο Ναύπλιο; Πού θες να πάμε;

Δε χρειαζόμαστε πολλά, αρκεί η αγάπη κι ένα ταξίδι πού και πού να σπάει η ρουτίνα. Να νιώθουμε λίγο πιο άνθρωποι, λίγο ελεύθεροι, λίγο ξέγνοιαστοι. Ένα ταξιδάκι μικρό να αισθανθούμε πως δεν είμαστε γρανάζια, αλλά ξεχωριστές δημιουργικές οντότητες. Μην το σκέφτεσαι τόσο, απλά ντύσου. Ντύσου κι έλα να φύγουμε.

Πες μου εσύ πως φεύγουμε κι εγώ κάνω κοπάνα απ’ τη δουλειά, μη σε νοιάζει. Πες μου πότε θες κι εγώ θα περάσω όλο το προηγούμενο βράδυ δίχως ύπνο να ονειρεύομαι και να φαντάζομαι πού θα πάμε και τι θα κάνουμε. Ξέρεις κάτι; Μη μου πεις καν πού πάμε γιατί δεν έχει τόση σημασία. Να είμαστε μαζί οι δυο μας θέλω. Μακριά από όλους κι από όλα. Να είμαστε εσύ κι εγώ κι η περιπέτεια που θα μας περιμένει.

Πήγαινέ με μια εκδρομή. Θα κατεβάσω το καλαθάκι του πικνίκ και την κουβέρτα. Θα μας φτιάξω σάντουιτς και θα πάρω την τράπουλα. Πάμε στον Σχοινιά, στη λίμνη Μπελέτσι, πάμε στην Πάρνηθα, στο Μπάφι. Μη το σκέφτεσαι πολύ, έλα και πάμε. Πάμε Σούνιο στο ναό του Ποσειδώνα, να μου μιλήσεις για ιστορία και μυθολογία και να σε ερωτευτώ απ’ την αρχή ξανά. Πάμε να σου πω αστεία κι ανέκδοτα στην διαδρομή, να με ερωτευτείς κι εσύ πάλι. Έλα, χαρά μου, πάμε να κάνουμε μια εξόρμηση κι εμείς.

Πάμε κι ας με πιάσει πάλι πονόδοντος όπως στις πρώτες μας διακοπές που έβγαζα φρονιμίτη, θυμάσαι; Πάμε κι ας προσγειωθεί ελικόπτερο πάνω απ’ τα κεφάλια μας πάλι! Πάμε κι ας γίνει ό,τι μέλλει να γίνει γιατί, αγάπη μου, εμείς διαχειριζόμαστε ό,τι κι αν έρθει τόσο όμορφα κι αρμονικά που δε χαλάνε ποτέ οι διακοπές μας παρά γίνονται αστείες ιστορίες και πανέμορφες αναμνήσεις.

Αχ! Τι περιμένεις επιτέλους; Τάισα τη γάτα και το κουνέλι, έφτιαξα τον σάκο μας κι είμαι στην πόρτα. Πάρε τα κλειδιά, χαμογέλα, πάρε με απ’ το χέρι και πάμε! Αν μείνουμε πανί με πανί στο τέλος του μήνα δε χάθηκε κι ο κόσμος. Θα στερηθούμε κάτι ακόμα, αλλά θα είναι πιο χαρούμενη η ψυχή μας γιατί οι μπαταρίες μας θα είναι γεμάτες. Θα τρώμε μακαρόνια και φακές, θα μείνουμε στο σπίτι, αλλά θα συζητάμε την εξόρμησή μας για καιρό και θα νιώθουμε χαρούμενοι.

Ένα ταξίδι είναι, αγάπη μου, μια εξόρμηση, μια εκδρομή. Μια παύση στην καθημερινότητα, μια αλλαγή. Μη σκέφτεσαι τα χρήματα, δε θα γίνουμε πλούσιοι μ’ αυτά. Πλούσιοι είμαστε σε γνώσεις, σε έρωτα, σ’ αγάπη, σε εμπειρίες, σε στιγμές. Τα πιο όμορφα ταξίδια γίνονται μαζί σου. Έλα να κάνουμε ένα ακόμα! Άντε, φίλα με δυνατά, πάρε με απ’ το χέρι και πάμε όπου μας βγάλει.

Συντάκτης: Σουζάνα Ντεζούκι
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη