Η μουσική αποτελεί μία απ’ τις σπουδαιότερες μορφές τέχνης και συνδυάζει μελωδία, ρυθμό κι αρμονία. Πολύ συχνά, μάλιστα, μπλέκει και με στίχους γεννώντας έτσι ένα ακόμη πιο ολοκληρωμένο μουσικό κομμάτι. Ετυμολογικά, η λέξη προέρχεται απ’ τη «μούσα», της αρχαιοελληνικής μυθολογίας. Επομένως, αρχικά ο όρος χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει το σύνολο των τεχνών που βρίσκονταν υπό την αιγίδα των εννέα Μουσών. Σύμφωνα, μάλιστα, με το Βρετανικό Λεξικό της Οξφόρδης πρόκειται για «μία απ’ τις καλές τέχνες που ασχολείται με το συνδυασμό ήχων με σκοπό την ομορφιά ως προς τη φόρμα και την έκφραση των σκέψεων και συναισθημάτων». Πώς, όμως, αυτή πραγματικά επιδρά στις ζωές μας;

Νιώθεις μια ελαφριά ζάλη, μια δυσκολία να διακρίνεις την πραγματικότητα! Ονειρεύεσαι ή μήπως όχι;

Ναι, τελικά πρόκειται για τον ανάλαφρο ήχο του ξυπνητηριού που σημαίνει την έναρξη μιας νέας, πολλά υποσχόμενης, μέρας. Ξημέρωσε! Πετάγεσαι, λοιπόν, απ’ το κρεβάτι σου κι, αφού ετοιμαστείς, ξεκινάς για να καλύψεις υποχρεώσεις, απαιτήσεις μιας ακόμη δύσκολης μέρας. Βασική προϋπόθεση για να αντέξεις τόσες ώρες έξω απ’ το σπίτι σου: τα ακουστικά σου! Αυτά που θα σου δώσουν ρυθμό και θα σ’ ενεργοποιήσουν ώστε να αδράξεις κάθε ευκαιρία που, ενδεχομένως, θα σου εμφανιστεί, θα σου φτιάξουν το κέφι, θα σε παρηγορήσουν και θα σε γλυτώσουν από κάμποσα ατυχή περιστατικά.

Θα πάρεις, λοιπόν, το μετρό, το λεωφορείο ή το τραμ και θα κοιτάξεις γύρω σου. Θα συνειδητοποιήσεις ότι μαζί με σένα κι άλλοι πολλοί είναι συνειδητά απομονωμένοι στον δικό τους κόσμο, με μοναδική διέξοδο τη μουσική τους. Ναι, γιατί είναι τόσα πολλά αυτά μέσα στην καθημερινότητά τους που τους βαραίνουν, που απλά επιλέγουν να αποδράσουν για λίγο από αυτήν ακούγοντας κομμάτια που τους εκφράζουν.

Με τον τρόπο αυτό, πατάς παύση σε οτιδήποτε υπό άλλες συνθήκες θα σ’ ενοχλούσε, ενώ, παράλληλα, προσπαθείς να απολαύσεις τη διαδρομή, παρατηρώντας την. Κοινή μεν, πολλή διαφορετική δε από μέρα σε μέρα μιας και το καιρικό, έστω, τοπίο μεταβάλλεται διαρκώς. Έτσι, μια λόγου χάρη απαιτητική και μουντή, κοινώς, Δευτέρα είναι δυνατόν να ελαφρύνει -έστω και λιγάκι. Να πάρει χρώμα απ’ τις μελωδίες που την πλαισιώνουν και να αδιαφορήσει για την απαισιόδοξη μουρμούρα των γύρω.

Στη διαδρομή που έχεις να διανύσεις μέχρι τον προορισμό σου θα συναντήσεις, συχνά, ανθρώπους που δημιουργούν μουσική και την προσφέρουν απλόχερα στους περαστικούς∙ καλλιτέχνες μποέμ με όλη τη σημασία της λέξης. Παρατηρείς τις αντιδράσεις του κόσμου και τα –έστω και σφιγμένα– αυθόρμητα χαμόγελα που έρχονται να αντικαταστήσουν τα σκοτεινιασμένα πρόσωπα. Η μουσική μας αλλάζει τη διάθεση! Γι’ αυτό κι εσύ την κουβαλάς πάντα μαζί σου. Πατάς το play και μέσα απ’ τα αγαπημένα σου κομμάτια, ταξιδεύεις.

Και δε σταματάει εκεί, συχνά ένα ζευγάρι ακουστικά και μερικές νότες μπορούν να μας σώσουν από βαρετές αναμονές ή ανιαρές συζητήσεις, που θέλουμε να αποφύγουμε. Πόσες φορές δε χρειάστηκε να περιμένεις σε μια ουρά ή δε βρέθηκες στη διαδικασία να χρειαστεί να περιμένεις κάτι ή κάποιον, γενικότερα, για τρομερά πολλή ώρα; Πόσες φορές δεν πέτυχες κάποιον γνωστό σου που δεν αντέχεις σε ένα λεωφορείο και δεν παρακαλούσες να βρεις τρόπο να του κόψεις την κουβέντα ή ιδανικά κάτι για να μην την ξεκινήσει ποτέ; Και τότε η μουσική σου σε έβγαλε απ’ τη δύσκολη θέση.

Από παραδείγματα όπως τα παραπάνω αλλά και γενικά μέσα τόσο από παρατήρηση όσο κι από προσωπικά βιώματα, συνειδητοποιείς ότι η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του ανθρώπου. Απ’ τα μέρη διασκέδασης και ψυχαγωγίας, η ύπαρξη της οποίας τα χαρακτηρίζει (έως και συντηρεί σε ορισμένες περιπτώσεις). Απ’ τις γιορτές μας, γεγονότα χαρμόσυνα που θέλουμε να μοιραστούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, είτε πρόκειται για ονομαστική γιορτή και γενέθλια είτε για γάμους και βαφτίσια, η μουσική δεν είναι δυνατόν να απουσιάζει. Ακόμη κι όταν επιτέλους έπιασαν τόπο οι προσπάθειές σου να κατακτήσεις εκείνον ή εκείνη που εδώ και καιρό σου έχει πάρει τα μυαλά, πάλι έτσι θα το γιορτάσεις. Είτε μόνος είτε με παρέα, μικρή σημασία έχει.

Και για τις λύπες; Πόσα τραγούδια, κι όχι μόνο, δεν έχουν γραφτεί για ήττες, λύπες, στενοχώριες, χωρισμούς, καημούς, απώλειες και θανάτους; Πόσες φορές κι εσύ όταν ήσουν συννεφιασμένος δεν αναζήτησες τη συντροφιά ενός λιγότερου ρυθμικού και περισσότερο μελαγχολικού τραγουδιού; Ενός τραγουδιού με τους στίχους του οποίου θα ταυτιστείς; Γενικά αναζητάς την ταύτιση και στη χαρά και στον πόνο. Μόνο που στη δεύτερη περίπτωση, όταν αυτό συμβαίνει, επέρχεται η λύτρωση.

Και σίγουρα, πλην των άλλων, αποκομίζεις και μια πιο διευρυμένη μάτια απέναντι στην τέχνη της μουσικής. Γίνονται τα ακούσματά σου πιο ευρεία κι ως αποτέλεσμα κι η προσέγγιση κι η ανεκτικότητά σου απέναντι και σε αλλά θέματα. Γίνεσαι λιγότερο απόλυτος, περισσότερο μετριοπαθής, σκέφτεσαι διπλά πριν δράσεις, καθώς εξετάζεις όλες τις πιθανότητες που αφορούν αιτίες κι αποτελέσματα, όχι άψυχα μα ανθρώπινα. Κι, άρα, ένα μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης  απέναντι στους γύρω σου σε διακατέχει πια.

Γιατί η μουσική είναι η ύψιστη μορφή ψυχαγωγίας που, όπως απορρέει κι απ’ την ετυμολογία της λέξης,  άγει-καλλιεργεί την ψυχή και χωρίς αυτήν οι μέρες μας θα ΄ταν τουλάχιστον άτονες.

Έχουμε βρει τον τρόπο, λοιπόν, ένα ζευγάρι ακουστικά και μια συσκευή με την αγαπημένη μας playlist μας δίνουν ρυθμό και χρώμα στην καθημερινότητά μας.

Συντάκτης: Βάσω Τεμπέλη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη