Φτάσαμε και στα μέσα του Σεπτέμβρη∙ και τι καταλάβαμε, θα μου πεις. «Δεν ξέρω» θα σας απαντήσω, αλλά ξέρω τι πρέπει να κάνουμε για να υποδεχτούμε την επόμενη εβδομάδα και να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Το κύριο μάθημα και το πρώτο που πρέπει να πράξουμε είναι να γράψουμε στα παλιά μας τα παπούτσια τι λέει ο κόσμος και να κοιτάξουμε λίγο τον εαυτό μας. Όχι, δε λέω να γίνουμε εγωιστές και κακομαθημένα πιτσιρίκια, αλλά, βρε παιδάκι μου, πόσο θα κρατάμε φυλακισμένα μέσα μας όλα μας τα «θέλω», μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουμε τα «πρέπει» άλλων; Κρίμα δεν είναι; Είναι καιρός να φερθούμε καλά και σε μας τους ίδιους, τι λέτε;

 

Κριός

Έχεις κάθε δίκιο να γκρινιάζεις και να τα βάζεις με θεούς και δαίμονες αυτή την εβδομάδα, Κριαράκι μου, αφού είναι λες και σε έχουν μουντζώσει και τίποτα μα τίποτα δε σου πάει καλά. Το να θες να τα σπάσεις στο διάβα σου είναι μια λύση. Άλλη λύση, πιο αποδεκτή θα έλεγα, είναι να δείξεις αυτοκυριαρχία και να φερθείς πολιτισμένα -ναι, μια χαρά μπορείς να τα καταφέρεις, δοκίμασέ το. Πάρε μία βεντάλια να κάνεις αέρα στον εαυτό σου για να συνέλθεις, και παράλληλα να διώξεις τους φόβους και τους αρνητισμούς από μακριά σου και πάνω απ’ όλα, πρόσεχε τι λες και κάνεις πάνω στα νεύρα σου, γιατί δε θα την γλυτώσεις από κάποιος. Έχουν κι οι άλλοι προβλήματα.

 

Ταύρος

Το μυαλουδάκι σου είναι μια ομελέτα τελευταία, Ταυράκι μου. Όλα αχταρμάς μες στο κεφάλι σου κι έχεις να αντιμετωπίσεις διάφορες συμπεριφορές από πρόσωπα του περιβάλλοντός σου, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να καταλάβεις πού παν’ τα τέσσερα. Εννοείται (και καλά κάνεις) ότι θες να βγάλεις απ’ τη ζωή σου όποιον σε γεμίζει τοξικότητα, αλλά είσαι σε θέση να καταλάβεις ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι ή θα την πληρώσουν κι αθώοι, μόνο και μόνο επειδή κάτι σε έχει τσαντίσει μαζί τους; Ξέρω ‘γω, να σου είπαν καλημέρα μετά τις δώδεκα, ας πούμε. Ηρέμησε πριν πάρεις τελειωτικές αποφάσεις. Δε θα πληγώσεις μόνο κάποιον άλλο αλλά και τον εαυτό σου.

 

Δίδυμος

Αν ο Χ ή Ψ σε θεωρεί ανώριμο, άμυαλο κι ότι δεν μπορεί να βασιστεί επάνω σου, είναι επειδή εσύ ο ίδιος πρόβαλλες αυτά τα χαρακτηριστικά σου σε αυτό το άτομο, οπότε σταμάτα τη μίρλα και κάνε κάτι για να σε πάρουν στα σοβαρά, Διδυμάκι μου. Άσε τα μούτρα και κάτσε λίγο σε μια γωνίτσα να εξετάσεις μερικές πτυχές του χαρακτήρα σου. Κάνε ένα διάλογο με τον εαυτό σου κι αναρωτήσου τι μπορεί να πηγαίνει στραβά. Οι απαντήσεις μπορεί να μη σου αρέσουν, αλλά καλά θα κάνεις να τις αντιμετωπίσεις με ωριμότητα, ειλικρίνεια κι εντιμότητα. Άκου τη διαίσθησή σου, γιατί θα σε βοηθήσει να βρεις λύσεις στα άλυτα προβλήματά σου. Και χαμογέλα!

 

Καρκίνος

Αν έχεις παράπονα κι εσύ τώρα τελευταία, βρε Καρκινάκι μου, τι να πουν κι οι υπόλοιποι. Αλλά επειδή είναι στο χαρακτήρα σου να μην ικανοποιείσαι με τίποτα, μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξει κάτι σε αυτό και να δεις τι καλά έχεις καταφέρει μέχρι τώρα; Δεν καταλαβαίνω πώς είναι δυνατό ένας άνθρωπος να ξεπερνάει τον εαυτό σου και να μην το χαίρεται. Σηκώνω τα χέρια ψηλά με την περίπτωσή σου. Και να ήξερες πόσο μπορείς να καταφέρεις ακόμα. Κάποιος εκεί πάνω σε συμπαθεί, φαίνεται, και σου στρώνει το δρόμο για περισσότερες επιτυχίες. Φιλοδοξίες να έχεις και να μην επαναπαυτείς, εννοείται, και θα ζηλέψουν όλοι τα κατορθώματά σου. Τι άλλο θες πια;

 

Λέων

Με τη συχνότητα που πηγαινοερχόσουν απ’ το παρόν στο παρελθόν, είναι αδύνατο να μην πήρες και πολλά μαθήματα, Λιονταράκι μου -αλλιώς τσάμπα τα συναισθηματικά ταξίδια. Τι μάθαμε όλο αυτό τον καιρό, λοιπόν; Ότι όλα όσα σε φόβιζαν ήταν μες στο κεφαλάκι σου και με την τάση σου να κάνεις την τρίχα τριχιά, παρ’ ολίγον να τα κάνεις θάλασσα. Σου έχω καλά νέα, όμως! Αυτή την εβδομάδα και πιο αισιόδοξος νιώθεις, και πιο θετικά βλέπεις τα πράγματα, κι η διάθεσή σου ξεμπλοκάρει και πλέον μπορείς να σκάσεις κάνα χαμόγελο, από αυτά τα ωραία και μεγάλα που έχεις. Να ξέρεις ότι αυτή σου η στάση θα είναι και το κλειδί για να βρεις λύσεις στα προβλήματά σου.

 

Παρθένος

Ποιος ξεκινάει την εβδομάδα με έναν ήλιο να λάμπει πάνω απ’ το κεφαλάκι του; Μα φυσικά εσύ, Παρθενάκι μου, που μπορείς, επιτέλους, να νιώσεις πώς είναι η ζωή χωρίς έγνοιες ή άλλες σκοτεινές σκέψεις. Γιατί, μολόγα το, κόντευες να ξεπεράσεις και το Σκορπιό απ’ τη μαυρίλα μέσα σου. Με την εβδομάδα να σου φέρεται με το γάντι, δύο πράγματα οφείλεις στον εαυτό σου να κάνεις: Το ένα είναι να ξεκουραστείς για να γεμίσεις τις μπαταρίες σου και το δεύτερο, αφού φορτιστείς, να αρχίσεις να ικανοποιείς τις επιθυμίες σου. Γιατί, καλό μου, όσο και να τα κρύβεις κάτω απ’ το πατάκι, θα έρθει η στιγμή που θα σηκώσουν κεφάλι και να σε δω πώς θα τους κρυφτείς.

 

Ζυγός

Το μόνο που σώζει τον κόσμο γύρω σου απ’ το να σκάσεις σαν μπαλόνι και να τους πάρουν τα σκάγια, είναι ότι είσαι πασιφιστής, Ζυγάκι μου, και απεχθάνεσαι τη βία. Διαφορετικά, με τόση πίεση που κρύβεται μέσα σου απ’ τις ευθύνες, τις υποχρεώσεις και το τρέξιμο της δουλειάς, είναι θαύμα που ενώ έχεις φτάσει στα όριά σου, συνεχίζεις να είσαι υπόδειγμα ευγενούς ανθρώπου. Καιρός τώρα να χαλαρώσεις και να ξεκουραστείς. Κι όχι, δεν είναι χλιδή ή πολυτέλεια, είναι μία ανάγκη -μη σου πω κι η μόνη σου επιλογή. Αποστασιοποιήσου από ό,τι είναι ικανό να σε κάνε τούρμπο κι άσε τις υποχρεώσεις να περιμένουν. Προτεραιότητα έχεις εσύ.

 

Σκορπιός

Έρχομαι φέρνοντας μη καλές ειδήσεις, Σκορπιδάκι μου. Να, κάτι τέτοιες στιγμές καταλαβαίνω γιατί είσαι μονίμως με τα μούτρα στο πάτωμα, κι ευχαριστώ το σύμπαν που είσαι στωικός με ό,τι περνάς και δε μας έχεις πάρει όλους στο κυνήγι. Ωραία, η εβδομάδα που μας έρχεται δεν είναι κι η καλύτερη. Ε, και; Δεν υπάρχει λόγος να αρχίσει να γυαλίζει το μάτι σου. Δες το σαν μία ευκαιρία να αποστασιοποιηθείς από ό,τι σου φέρνει αναταραχή και πάρε χρόνο να σκεφτείς τι μπορείς να κάνεις για να ισορροπήσεις την κατάσταση. Μακριά από υποθέσεις τρίτων (τι σε νοιάζει στο κάτω-κάτω;) και ό,τι δε χρήζει άμεσης προσοχής. Ξεκαθάρισε στις σκέψεις σου και προχώρα.

 

Τοξότης

Το ότι θα γινόσουν εσωστρεφής δεν το είχα φανταστεί ποτέ, Τοξοτάκι μου. Αλλά από ό,τι φαίνεται αυτό θα συμβεί αυτή την εβδομάδα, είτε γιατί η ευαισθησία σου είτε γιατί η ανασφάλειά σου που χτύπησαν ταβάνι, σε κάνουν να θες να κλειστείς στον εαυτό σου και να βάλεις το ροτβάιλερ να κρατήσει μακριά σου εχθρούς και φίλους. Τα πράγματα είναι σοβαρά και χρειάζονται τα μεγάλα μέσα για να βγεις απ’ το λάκκο στον οποίο όλο και χώνεσαι πιο βαθιά. Αφού κέρδος δε θα έχεις απ’ την απομόνωσή σου, γιατί δεν το παίρνεις αλλιώς; Απλά θυμήσου τι κάνει η επικοινωνία σε τέτοιες περιπτώσεις. Θαύματα. Στο κάτω-κάτω, εσύ μας το έχεις μάθει αυτό: Εξωστρέφεια!

 

Αιγόκερως

Η παροιμία λέει για κάποιον που του χάριζαν ένα γάιδαρο κι αυτός τον κοίταζε στα δόντια. Ε, το ίδιο κάνεις κι εσύ με το δώρο που λέγεται «ζωή», Αιγοκεράκι μου. Αυτή περνάει, ξαναπερνάει από μπροστά σου, σου κάνει ματάκια και τσαλίμια κι εσύ φοβάσαι μην την εκθέσεις. Άλλο και τούτο, πάλι! Καλέ, δε βλέπεις ότι κάνει αμάν να σου τραβήξει το ενδιαφέρον; Πάρε τα ηνία, καλό μου, πάρε το τιμόνι στα θέματα που σε αφορούν κι αφορούν το μέλλον σου, κάνε σχέδια κι όνειρα για πράγματα που εσύ θες και σταμάτα να προσπαθείς να ευχαριστήσεις την κοινωνία. Το θέμα είναι τι θες εσύ. Κι όχι, δεν είναι εγωισμός. Αυτό λέγεται υγεία, καλό μου.

 

Υδροχόος

Έρχεσαι σαν τυφώνας αυτή την εβδομάδα, με ένα και μοναδικό σκοπό Υδροχοάκι μου. Κι αυτός είναι να κάνεις μέγιστες ανατροπές και να αλλάξεις όλα τα δεδομένα στη ζωή σου. Άντε, μπράβο! Καιρός ήταν να πιάσεις τον ταύρο απ’ τα κέρατα και να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου. Άνοιξε την πόρτα και δείξε την έξοδο σε ό,τι σου προκαλεί άσχημα συναισθήματα, ό,τι σε πληγώνει κι ό,τι σου χαλάει την αισθητική. Μη σε νοιάζει για τίποτα, αγνόησε όλους όσοι κριτικάρουν τις αποφάσεις σου, γιατί στο κάτω-κάτω, για τη δική σου ζωή πρόκειται και απλά σκέψου ότι κανείς δε θα μπει στα παπούτσια σου. Μόνο εσύ θα τα περπατήσεις, οπότε φρόντισε να είναι άνετα.

 

Ιχθύς

Την πανοπλία και το κράνος σου κι είσαι έτοιμος να υποδεχτείς την εβδομάδα που μας έρχεται, Ψαράκι μου. Μόνο αν είσαι καλά προετοιμασμένος θα καταφέρεις να κρατήσεις τα φρένα σου σώας με αυτά που θα μάθεις και θα ακούσεις. Και να μείνεις μόνο με το στόμα ανοιχτό, καλά θα είναι. Το θέμα είναι να μη γυρίσει το μάτι σου και βγάλεις νοκ άουτ κανέναν από αυτούς που θα προσπαθήσουν να σου κάνουν τσαλιμάκια με τη συμπεριφορά τους. Μπορεί να πικραθείς, αλλά σκέψου τι καλή ευκαιρία σου δίνεται να κάνεις κάποια ξεκαθαρίσματα και να βάλεις κάποιους ανθρώπους στη θέση τους. Εθελοτυφλισμός, τέλος. Ώρα για πράξεις.

Συντάκτης: Λέτα Μπεζεργιάννη