Απ’ τη μικρή μας ηλικία έχουμε μέσα μας έμφυτο το φαινόμενο της παρατηρητικότητας και της μίμησης. Αποτελούσαμε κι εξακολουθούμε να αποτελούμε ένα σύστημα με κάμερες ασφαλείας, το οποίο καταγράφει και συγκρατεί απ’ τον έξω κόσμο ό,τι είναι αξιοπρόσεκτο για τα δεδομένα μας. Μεγαλώναμε και μαζί μας μεγάλωναν και τα στάνταρ μας. Οτιδήποτε μας γέμιζε με ικανοποιητικό, ακόμα και με αισθητικά ωραίο τρόπο, αρκούσε να το βάλουμε στόχο, να το προσεγγίσουμε και με την πρώτη ευκαιρία να το καταστήσουμε κομμάτι του εαυτού μας.

Καθημερινά, στο πανεπιστήμιο, στη δουλειά, σε μια βόλτα ή σε μια καφετέρια, συναντάμε αμέτρητα πρόσωπα, άλλα γνωστά κι άλλα άγνωστα. Τόσοι χαρακτήρες, τόσες προσωπικότητες κι ο καθένας έχει κάτι μοναδικό, κάτι δικό του, γι’ αυτόν και τον εαυτό του. Δε θέλει και λίγο να ενθουσιαστούμε ή να επηρεαστούμε μεταξύ μας.

Δεν είναι καθόλου απίθανο μέσα σε όλο αυτό το πλήθος να παρατηρήσεις κάποιον, κάτι, ένα χόμπι, μια ιδέα που θα σου τραβήξει το ενδιαφέρον. Αρκεί μόνο αυτό που κοιτάς ή ακούς να γεμίζει το σκληρό δίσκο του μυαλού σου και δε θα αργήσει η ώρα που γλυκά θα το κλέψεις, θα το δοκιμάσεις και θα το κάνεις δικό σου. Είναι μια καλή επιρροή. Μια επιρροή που αξίζει.

Το να παρατηρείς, να εξετάζεις και να επηρεάζεσαι θετικά απ’ τους γύρω σου, είναι ίσως μία απ’ τις πιο ουσιαστικές κι έξυπνες τακτικές του ανθρώπινου είδους. Φυσικά, όσο μεγαλώνουμε καλλιεργούμε ακόμα την προσωπικότητά μας, χωρίς ποτέ να μένουμε στάσιμοι σε ένα πράγμα, σε μία ασχολία ή άποψη, γιατί ποτέ άλλωστε αυτό δεν ήταν αρκετό.

Συνεπώς, μπαίνουμε σε μια διαφορετική διαδικασία. Ψάχνουμε, αναρωτιόμαστε, σκαλίζουμε, μαθαίνουμε, διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, μέχρι να γεμίσουν τα αποθέματά μας και να πούμε ότι καταλήξαμε. Αυτό μας αρέσει. Με αυτό θα ασχοληθούμε. Αυτό θα συμβαίνει για πάντα –χωρίς να ακούγεται απόλυτο– μιας που σε πολλές φάσεις της ζωής μας επιδιώκουμε να προσεγγίσουμε κάτι νέο, κάτι ακόμη πιο διαφορετικό.

Το να επηρεάζεις θετικά και να επηρεάζεσαι είναι κάτι σαν το να μοιράζεις και να μοιράζεσαι. Μια πρόταση γεμάτη νόημα, η οποία μόλις γίνει πράξη αποκτά αξία. Όταν, λοιπόν, μοιράζεσαι τις ιδέες σου, τις απόψεις σου ή τις ασχολίες σου, να είσαι σίγουρος πως σε πολλούς δε θα φανείς ιδιαίτερος. Απ’ την άλλη, να είσαι σίγουρος ότι θα καταπλήξεις και θα κερδίσεις το ενδιαφέρον άλλων τόσων ανθρώπων. Το δεύτερο είναι αυτό που θα επιφέρει τα παρακάτω καλά αποτελέσματα.

Το καλύτερο κομμάτι αυτής της υπόθεσης είναι να βλέπεις πως όντως κάποιος επηρεάστηκε κι εμπνεύστηκε μέσα από εσένα. Δεν είναι θέμα κύρους, είναι θέμα ευχαρίστησης κι ηθικής ικανοποίησης. Ευχαρίστηση γιατί κινήθηκες λειτουργικά, μοιράστηκες κάτι που δούλεψε και στο μυαλό κάποιου άλλου, ο οποίος τώρα βρήκε αυτό το επόμενο κλικ που τον ολοκλήρωσε λίγο περισσότερο. Ηθική ικανοποίηση για την αναγνώριση αυτής της μικρής σου κίνησης, του μικρού σου έργου που θα πάει από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπου με τη σειρά τους θα συνεχίσουν κι αυτοί αυτό που εσύ ξεκίνησες.

Από εκεί και πέρα έχει μεγάλη σημασία να μην το κάνεις περιμένοντας κάποιο αντάλλαγμα. Μην έχεις ταμπέλα κι άγραφο νόμο για όλες τις περιπτώσεις κι όλες τις πράξεις στη ζωή σου το γνωστό ρητό «ό,τι δίνεις, παίρνεις». Δε μιλάμε για ανταλλάγματα, μιλάμε για κινήσεις με συναισθήματα. Οι απλές καθημερινές ανθρώπινες πράξεις είναι καλό να μην μπαίνουν σε καλούπια.

Κάθε αγαπημένο σου και χαρακτηριστικό σου κομμάτι το οποίο πιστεύεις ότι θα επιφέρει κάτι καλό, ότι θα καλλιεργήσει κάτι όμορφο και θα φυτρώσει λουλούδια στην αυλή κάποιου άλλου, μοιράσου το. Επηρέασέ τον. Γράφεις; Πρότεινέ του να μεταφέρει τις σκέψεις του στο χαρτί. Φτιάχνεις μουσική; Δείξ’ του πώς. Αγαπάς το περιβάλλον; Μόλις δεις κάποιον να πετάει ένα σκουπίδι δίπλα σου, σκύψε και μάζεψέ το. Θα του αποτυπωθεί αυτή η κίνηση τόσο καλά στο μικρό (για αυτά τα θέματα) μυαλό του.

Στην εποχή που διανύουμε, στόχος μας δεν πρέπει να γίνει η γρήγορη κι ανέξοδη επιτυχία. Τα πρότυπά μας οφείλουν να έχουν υγιή υπόσταση κι αντίστοιχα να μεταδίδονται με υγιή τρόπο. Η αξία του να μοιράζεις και να επηρεάζεις με τέτοιον υποδειγματικό τρόπο, ακολουθείται από αισθήματα χαράς, ικανοποίησης κι υπερηφάνειας και για τον απέναντί σου αλλά κυρίως για τον εαυτό σου.

Γίνε μια καλή επιρροή σήμερα κι αύριο κάποιος θα γίνει μια ακόμα καλύτερη για εσένα.

Συντάκτης: Κυριακή Πολυχρονιάδη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη