Δε θα ‘λεγα ότι μας περιμένει μία εβδομάδα λουκούμι, αλλά τουλάχιστον δε θα πέσουμε και στα πατώματα να χτυπιόμαστε απ’ την ατυχία μας, οπότε τις λες και θετικές τις ημέρες που έρχονται. Βέβαια, με τον Ερμή ανάδρομο, δυο-τρεις αναποδιές μπορούμε να τις περιμένουμε, αλλά και πάλι, αν είμαστε προετοιμασμένοι και ξέρουμε πού πατάμε δε θα το χάσουμε το βήμα μας. Αυτό που σίγουρα πρέπει να περιμένουμε είναι λόγια. Πολλά λόγια. Όχι ακριβώς κουτσομπολιά αλλά μια περίεργη κριτική απ’ τους πάντες -λες κι όλοι είναι ειδήμονες εκτός από μας. Η λύση είναι απλή. Ωτοασπίδες κι άσ’ τους να λένε. Εμείς απ’ το ένα αφτί να μπαίνουν κι απ’ το άλλο να βγαίνουν.

 

Κριός

Μπορεί να φταίει ότι τελειώνει το 2018 και θες να μπεις στη νέα χρονιά απαλλαγμένος από περιττά βάρη ή απλά να τα έχεις πάρει στο κρανίο με το γεγονός ότι παρ’ όλη τη δουλειά που έχεις κάνει υπάρχουν ακόμα άλυτες υποθέσεις, αλλά αυτήν την εβδομάδα θα σηκώσεις τα μανίκια για άλλη μία φορά και θα πέσεις στα βαθιά, Κριαράκι μου. Για να μη γίνει τσαπατσούλικο το ξεκαθάρισμα, πάρε το χρόνο σου και μελέτησε τα θέματά σου απ’ την αρχή και με μία φρέσκια ματιά. Η αναρχία επιτρέπεται! Σπάσε τις νόρμες κι ακολούθησε τον τρόπο που βολεύει εσένα κι όχι την οικογένειά σου. Τώρα που είπα οικογένεια, για πρόσεχε. Πολλά νευράκια έχετε όλοι σας και δεν είναι καλό.

 

Ταύρος

Θα σε σοκάρω αν σου πω ότι αυτή η εβδομάδα έχει πολλή πίεση, Ταυράκι μου; Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια, θα μου πεις, κι εγώ δε θα σε αδικήσω. Το γεγονός με τα χιόνια είναι ότι φέρνουν και μία χιονοστιβάδα υποχρεώσεων κι ευθυνών, γεγονός που κάνει το άγχος και την πίεσή σου να χτυπάνε ταβάνι. Εγώ να σου προτείνω να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα που θα σε βοηθήσει τουλάχιστον να παίρνεις μία ανάσα πότε-πότε, εσύ θα το κάνεις; Και το πιο σημαντικό. Σε όποιον σου κάνει υποδείξεις και στο παίζει ξερόλας με τα δικά σου προβλήματα, σου δίνω το δικαίωμα να του δείξεις την έξοδο -για τώρα τουλάχιστον.

 

Δίδυμος

Ώρες-ώρες σε πιάνει μία αναρχία στις διαπροσωπικές σου σχέσεις, κάτι που με κάνει να το πιστεύω ακράδαντα ότι είσαι διχασμένη προσωπικότητα, βρε Διδυμάκι μου. Για πες μου τώρα, τι σε έπιασε και θες να βάλεις φωτιές στη σχέση σου με όλα τα άτομα του περιβάλλοντός σου; Αμφιβάλλω αν θα τη γλυτώσει κι ο φούρναρης από σένα αυτές τις ημέρες. Θα σου πρότεινα να κάτσεις σπίτι σου να σκεφτείς μερικά πράγματα, αλλά επειδή δε θα το κάνεις, τουλάχιστον φρόντισε να μην είσαι μία κινούμενη καταστροφή όταν βγαίνεις στον έξω κόσμο. Εκτός του ότι υπάρχει κι άμαχος πληθυσμός, υπάρχουν και πολλές ευκαιρίες για συνεργασίες τις οποίες θα χάσεις εξαιτίας της συμπεριφοράς σου.

 

Καρκίνος

Μάλλον θα ξυπνάς απ’ το καλό πλευρό όλη την εβδομάδα, Καρκινάκι μου, γιατί αποφάσισες να δεις και τα πράγματα αλλιώς μετά από καιρό. Επιτέλους, δηλαδή, γιατί ώρα ήταν να καταλάβεις ότι δεν υπάρχει μόνο ένας δρόμος να φτάσεις εκεί που θες. Πιες κι ένα καφεδάκι να ξυπνήσεις για τα καλά και βάλε πλώρη για να λύσεις τα ζητήματα που νόμιζες ότι δεν είχαν λύσεις! Αυτή η επιφοίτηση που σου προέκυψε είναι θείο δώρο, καλό μου, μιας και τυραννιέσαι άδικα τόσο καιρό -και τυραννάς και τους γύρω σου, αυτό πού το πας. Βέβαια, αυτές τις ημέρες ίσως να είναι μέλη της οικογένειάς σου που θα σου κάνουν τη ζωή πατίνι. Ο καφές που λέγαμε πιο πάνω; Πιες κι άλλον έναν και ψυχραιμία.

 

Λέων

Με πιάνει συγκίνηση που σου λέω ότι ξαλαφρώνεις απ’ τα οικογενειακά προβλήματα, Λιονταράκι μου. Τόσο μα τόσο πολύ στενοχωριόμουν να σε βλέπω να παιδεύεσαι και τώρα που τα πράγματα μπαίνουν στη θέση τους με πιάνει και μένα μία χαρά με τη χαρά σου. Καιρός ήταν να ξαλαφρώσεις λίγο, γιατί νέοι ορίζοντες ανοίγονται μπροστά σου και δε θα κάνεις βήμα αν κουβαλάς μπαγκάζια μαζί σου. Κι όπως φυσικά μπορείς να μαντέψεις, θα ζήσεις μία έκρηξη καλής διάθεσης και δυναμισμού, κάτι που θα σου δώσει μία ψυχολογική ανάταση και μια δικαίωση που τόσο περίμενες. Αν μη τι άλλον να γλυτώσεις τον ζουρλομανδύα μέρες που έρχονται.

 

Παρθένος

Αν ευχόσουν μία εβδομάδα που θα την άραζες στον καναπέ ή απλά θα έκανες τη φασίνα σου όμορφα κι ωραία χωρίς να σε ενοχλήσει κανείς, έπεσες έξω, Παρθενάκι μου, γιατί το περιβάλλον σου έχει άλλη άποψη για το πώς θα πρέπει να περάσεις τις μέρες σου. Οπότε να τα αφεντικά να σε γεμίζουν με πρόσθετες ευθύνες, να η οικογένεια να ζητάει το 100% σου, να κι οι φίλοι που γκρινιάζουν ότι είσαι πνιγμένος στη δουλειά και δεν έχεις πια χρόνο για εκείνους. Να πω κι άλλα; Δε σε φοβάμαι όμως. Με το μυαλό που διαθέτεις όλα μπορείς να τα διευθετήσεις, κι αν δεν τα καταφέρεις με το καλό, βάλε και καμιά φωνή, βρε παιδί μου. Τρέλανέ τους πριν να σε τρελάνουν.

 

Ζυγός

Ετοιμάσου να τα κάνεις όλα μπάχαλο αυτήν την εβδομάδα, Ζυγάκι μου, και μη με κοιτάς με μισό μάτι γιατί φταις και το ξέρεις. Ενθουσιάζεσαι εύκολα και θες να κάνεις χίλια πράγματα ταυτόχρονα με αποτέλεσμα να χάνεσαι μέσα στο χάος που δημιουργείς, να μην ξέρεις από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις. Και φυσικά καταλήγεις να θες να καθίσεις στο πάτωμα και να κλάψεις ζητώντας βοήθεια. Άσ’ το καλύτερα. Αυτή η βδομάδα δεν είναι για να ασχοληθείς με τίποτα πέρα απ’ το να βρεις τρόπους να περάσεις καλά με τους φίλους σου και να δεις την οικογένειά σου. Μόνο στη διασκέδαση παίρνεις άριστα, γι’ αυτό επικεντρώσου εκεί κι άφησε τις χειροτεχνίες για άλλη φορά.

 

Σκορπιός

Πήρες σκούπα κι άρχισες φασίνα, Σκορπιδάκι μου, αλλά όχι αυτή που νομίζεις ξεσκονίζοντας έπιπλα και καθαρίζοντας πατώματα. Η δική σου η φασίνα είναι ουσιαστική κι αλίμονο σε όποιον σε έχει πειράξει στο παρελθόν και βρεθεί μπροστά σου τώρα. Θες να βελτιώσεις τις συνθήκες της ζωής σου αλλά και την επικοινωνία με το περιβάλλον σου που μέχρι τώρα έμοιαζε σαν τον Πύργο της Βαβέλ, οπότε το να βάλεις κάποια πράγματα και μερικούς στη θέση τους σου φαίνεται μία καλή ιδέα. Και μένα, αν με ρωτήσεις. Στο κάτω-κάτω, λίγα πέρασες το τελευταίο διάστημα; Ακόμα κι αν τρίξεις τα δόντια σου κομματάκι παραπάνω, ποιος μπορεί να σε κατηγορήσει;

 

Τοξότης

Βγάζεις τόξο και βέλη και χτυπάς όπου βρεις αυτήν την βδομάδα, Τοξοτάκι μου. Και γιατί άλλωστε να μην το κάνεις; Στόχους έχεις αρκετούς και δεν εννοώ μόνο επαγγελματικούς. Με τη διάθεση στα ύψη και την τύχη στο μέρος σου δεν πιστεύω να υπάρχει κάτι που να μην μπορείς να πετύχεις ή κάποιος που να μην μπορείς να κατακτήσεις. Δε θα σου ξεφύγει ούτε η πιο απαιτητική κορυφή αφού δε σε σταματάει κανένα εμπόδιο, ενώ με τις νέες γνωριμίες που θα κάνεις, μόνο μπροστά μπορείς να πας. Μπορεί να θες να αρχίσεις στα χαστούκια κάποια άτομα που προσπαθούν να σε πείσουν ότι δε θα τα καταφέρεις, αλλά αντί για βία απλά πέτυχε όσα θες κι άφησε αυτούς να χτυπιούνται!

 

Αιγόκερως

Ηττοπάθεια. Αυτό σε χαρακτηρίζει αυτήν την εβδομάδα, Αιγοκεράκι μου, αφού θα αφήσεις όλους εκείνους που σε περιμένουν στη γωνιά να σου βάλουν τρικλοποδιά, να σε ρίξουν στο έδαφος και να σε ποδοπατήσουν έτσι για πλάκα. Μα είναι δυνατόν να είσαι ένας τόσο έξυπνος άνθρωπος να μη βρεις τρόπους αντίδρασης; Θα σου θυμίσω κάτι που λέει ο σοφός λαός: «Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει μα κόκαλα τσακίζει». Καλά θα κάνεις να συγχρονίσεις το μυαλό σου με τη γλώσσα σου για να μπορέσεις να σταθείς απέναντι σε όσους θέλουν να σου σπάσουν τα νεύρα. Αν δεν αντιδράσεις θα με απογοητεύσεις, να το ξέρεις.

 

Υδροχόος

Υπομονή, επιμονή και λογική χρειάζεται αυτή η εβδομάδα αν θες να επιβιώσεις, Υδροχοάκι μου, με τις υποχρεώσεις να ξεπέτιονται σαν μανιτάρια και τις δυσκολίες να έρχονται για να σου σπάσουν το ηθικό και τα νεύρα. Θα νιώσεις εξουθενωμένος και θα θελήσεις να τα παρατήσεις όλα. Μα δε θα το κάνεις! Αντί να παραιτηθείς, πείσμωσε και προσπάθησε να δεις τα πράγματα αλλιώς. Πάρε ρίσκα εκεί που πρέπει, άκου τι έχουν να σου πουν και προσπάθησε να διατυπώσεις αυτά που θες με απλό τρόπο ώστε να καταλάβει κι ο άλλος τι λες και κυρίως, να μην αφήσεις την παρορμητικότητά σου να σε παρασύρει. Κοινώς, μη σκέφτεσαι σαν Υδροχόος αυτήν την εβδομάδα. Πώς αλλιώς να στο πω;

 

Ιχθύς

Χαλαρώνεις αυτήν την εβδομάδα κι αφήνεις πίσω την κατήφεια των προηγούμενων ημερών γιατί θέλεις να βγεις, να διασκεδάσεις, να γνωρίσεις νέους ανθρώπους και –γιατί όχι;– να πιεις και να ερωτευτείς, Ψαράκι μου. Σαν να θες να αποδιώξεις από πάνω σου αυτό το μαύρο σύννεφο που σε ακολουθεί κι ώρα του είναι να φύγει γιατί πολύ σου κατσικώθηκε. Άφησε ακόμα και τις πιο μικρές στιγμές να σε ενθουσιάσουν και να γίνουν σημαντικές, ενώ προσπάθησε να φτιάξεις σχέσεις με άτομα που αγαπάς, αλλά έχεις ψυχρανθεί τον τελευταίο καιρό. Πάρε μερικές βαθιές ανάσες, επανάλαβε συχνά «η ζωή είναι ωραία» και χαμογέλα. Οι μέρες σου γίνονται πιο φωτεινές.

Συντάκτης: Λέτα Μπεζεργιάννη