«Τίποτα δε θα σε κάνει τόσο χαρούμενη ή τόσο λυπημένη, τόσο περήφανη ή τόσο κουρασμένη, όσο η μητρότητα.» ~Ella Parsons ~

Αναμφίβολα, καμία σχέση δεν έχει τόσο πρωταρχικό και σημαντικό ρόλο, όσο αυτός της μητέρας με το παιδί της. Είναι η πρώτη σχέση αγάπης και ασφάλειας που δημιουργείται. Αυτή η σχέση είναι καταλυτική για την ψυχική υγεία και των δύο και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού, άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά. Και φυσικά, όταν μιλάμε για ανθρώπινες σχέσεις και κυρίως ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας μας, θα πρέπει να δείχνουμε ελαστικότητα και συχνά να κάνουμε ένα βήμα πίσω, χωρίς όμως να ξεχάσουμε πως διαθέτουμε προσωπικά όρια και κόκκινες γραμμές. Μάλιστα, πολλές φορές, το να τα ξεχνάμε, είναι κι αυτό που καταστρέφει τη σχέση μας με τη μητέρα μας.

Επίσης, πάντα θα υπάρχει το χάσμα μεταξύ των γενιών που σταδιακά γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Από την εφηβική ηλικία ήδη ξεκινάμε να ερχόμαστε σε σύγκρουση με τους γονείς μας κι αυτό παρατηρείται κυρίως στη σχέση με τη μητέρα μας. Αν λοιπόν έχουμε μια τεταμένη σχέση με τη μητέρα μας μεγαλώνοντας κι είμαστε διατεθειμένοι να τη φτιάξουμε, ας ξεκινήσουμε από το να της το πούμε. Έπειτα, υπάρχουν κάποιοι τρόποι που μπορεί να βοηθήσουν, ώστε να δοθούν νέες βάσεις και να δοκιμάσουμε τη γεύση μιας υγιούς σχέσης με ένα τόσο κομβικό για τη ζωή μας άτομο.

 

#Μη σε πιάνει υστερία και τρόμος

Αναμφισβήτητα η υστερία, είναι ο καλύτερος τρόπος χειραγώγησης και συγχωρείται όταν μιλάμε για την παιδική ηλικία, όχι όταν έχουμε γίνει πλέον ενήλικες. Αν δε γίνεται να αποδείξεις αυτό που λες, το να ξεσπάς και να κλαις μπροστά στη μητέρα σου χτυπωντας πόρτες στα μούτρα της, δε θα βοηθήσει όσο δίκιο κι αν έχεις. Είναι καλύτερο να κάνεις μαζί της μια ήρεμη συζήτηση για να βρείτε μια μέση λύση. Δοκίμασε παραδείγματα, κάνε ανακοινώσεις, μίλα απλά και βοήθησέ τη να καταλάβει. Αν έχεις τον έλεγχο του εαυτού σου και κρατάς την ψυχραιμία σου, τότε δεν έχει παρά να ακολουθήσει το παράδειγμά σου. Κι ας είναι αντίστροφοι οι ρόλοι.

 

#Μην μπλέκεις άλλα μέλη της οικογένειας, στη μεταξύ σας σύγκρουση

Μπορεί όταν τσακώνεστε με τη μητέρα σου, να νιώθεις τεράστιο αίσθημα αδικίας ή κι απόγνωσης και να θέλεις να πάρουν μέρος και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, δημιουργώντας στρατόπεδα. Αυτό όμως είναι κάτι που μπορεί να μεγαλώσει το πρόβλημα και να χειροτερέψει τα πράγματα. Η καλύτερη επιλογή είναι να λύσετε τις διαφορές σας οι δυο σας, χωρίς παρεμβολές. Ζήτα το κι από την ίδια κι αυστηροποίησε τις αντιδράσεις σου σε οποιαδήποτε παρεμβολή. Το θέμα αφορά εσάς και μόνο εσάς.

 

# Μείνε μακριά από προσβλητικά λόγια

Οι λέξεις έχουν τη μεγαλύτερη και πιο σημαντική δύναμη κι όσο εύκολο είναι να κάνουν κάποιον να νιώσει όμορφα και χαρούμενα, τόσο εύκολα μπορούν να τον πληγώσουν ανεπανάληπτα. Αν  έρχεσαι σε σύγκρουση με τη μητέρα σου, πρέπει να δίνεις πολύ μεγάλη προσοχή σε αυτά που λες και την ίδια αυστηρή οριοθέτηση χρειάζεται να έχεις και προς την ίδια. Μην κάτσες να δεχτείς κάποια προσβολή και δήλωσε ότι θα είσαι σε θέση να μιλήσεις όταν υπάρξει ευγένεια ανάμεσά σας. Θα δεις, ότι θα το καταλάβει. Κάποιες φορές οι λέξεις οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν, μπορεί να πληγώσουν επειδή εμείς οι ίδιοι είμαστε πληγωμένοι. Πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στο δάσος λοιπόν κι όχι το δέντρο και ύστερα να καταλάβουμε από κοινού πως τα περισσότερα από αυτά που είπαμε δεν τα εννοούσαμε.

 

#Μοιραστείτε τις ζωές σας

Πόσο συχνά μιλάτε με τη μητέρα σου; Η τακτική επικοινωνία με τους γονείς μας είναι ένα φυσιολογικό πράγμα, το οποίο τους κάνει πιο ευτυχισμένους. Η έλλειψη επικοινωνίας μπορεί συχνά να φέρει καβγάδες και να μεγαλώσει το χάσμα που μπορεί ήδη να έχει δημιουργηθεί, όπως και την ανησυχία τους για το τι μας συμβαίνει. Είναι απαραίτητο να βρεις τους λόγους εκείνους που δε σου επιτρέπουν να επικοινωνήσεις ελεύθερα με τη μητέρα σου και τότε, αυτομάτως, θα έχεις κάνει ένα βήμα πιο κοντά της.

Ας θυμηθούμε πως οι γονείς μας είναι εκείνοι που μας έφεραν σε αυτόν τον κόσμο, όμως είμαστε εμείς αυτοί που ορίζουμε τη ζωή και τις επιλογές μας. Ας μάθουμε να συγχωρούμε κι ας ζητήσουμε να μας συγχωρήσουν, φτιάχνοντας τη σχέση που μας αξίζει.

Συντάκτης: Κική Αναστασά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου